Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη λειψυδρία

Γιατί μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη λειψυδρία
Μεγάλες εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα τομέων ανησυχούν όλο και περισσότερο για το κόστος και τη διαθεσιμότητα του απόλυτου ανανεώσιμου πόρου στον κόσμο του νερού

Μεγάλες εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα τομέων ανησυχούν όλο και περισσότερο για το κόστος και τη διαθεσιμότητα του απόλυτου ανανεώσιμου πόρου στον κόσμο του νερού.
Η διαθεσιμότητα και το σχετικά χαμηλό κόστος νερού δεν τείνουν να προσελκύσουν μεγάλη προσοχή έως ότου εξαντληθεί αποτελεσματικά.
Ωστόσο, με την κλιματική κρίση να θεωρείται «πολλαπλασιαστής κινδύνου» για τη λειψυδρία, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ακόμη και εταιρείες με σχετικά περιορισμένη χρηματοοικονομική έκθεση σε κίνδυνο νερού θα πρέπει να υποστηρίξουν τη διακοπή.
Έρχεται σε μια εποχή που οι τιμές του νερού αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.
Η μέση τιμή του νερού αυξήθηκε κατά 60% στις 30 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ μεταξύ 2010 και 2019, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η Barclays, ενώ η California Water Futures ανέβηκε τακτικά έως και 300% τα τελευταία χρόνια.
Σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουνίου, οι αναλυτές της Barclays αναγνώρισαν τη λειψυδρία ως «τη σημαντικότερη περιβαλλοντική ανησυχία» για τον παγκόσμιο κλάδο βασικών καταναλωτών, ο οποίος περιλαμβάνει τα πάντα, από τρόφιμα και ποτά έως τη γεωργία και τον καπνό.
Οι βασικοί καταναλωτές, οι οποίοι λέγεται ότι είναι οι πιο εκτεθειμένοι από όλους τους τομείς σε κίνδυνο νερού, αντιμετωπίζουν αντίκτυπο 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη λειψυδρία, ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό κατέληξε σε μια ισχυρή εξάρτηση από τα γεωργικά προϊόντα, την υπερβολική ευπάθεια στη διακύμανση των τιμών του νερού και τους λειτουργικούς κινδύνους - συμπεριλαμβανομένης της διακοπής από ακραία γεγονότα όπως ξηρασία και πλημμύρες, καθώς και πρόστιμα και αγωγές που σχετίζονται με τη ρύπανση.
Η τράπεζα διαπίστωσε ότι τα σχόλια που σχετίζονται με το νερό στα πρακτικά των εταιρειών πέρυσι σημείωσαν άνοδο 43% σε σύγκριση με το τέλος του 2019, το οποίο ανέφερε ότι αυξάνει την εταιρική ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με καθαρό νερό και αποχέτευση.
Οι βιώσιμοι επενδυτές, εν τω μεταξύ, φάνηκαν να δίνουν προτεραιότητα σε άλλες περιβαλλοντικές ανησυχίες.
«Οι πρόσφατες συντηρήσεις μας με τους επενδυτές υποδηλώνουν ότι πολλοί επικεντρώνονται κυρίως στον πιθανό αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους του άνθρακα», ανέφεραν οι αναλυτές της Barclays.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο πιθανός οικονομικός αντίκτυπος από τον κίνδυνο ύδατος ήταν πιθανώς τρεις φορές υψηλότερος από τον κίνδυνο άνθρακα.

Κόστος αδράνειας

«Η λειψυδρία είναι πολύ σημαντική γιατί όταν τελειώνει έχετε πραγματικά σοβαρά προβλήματα και λόγω της χαμηλής τιμής του είναι ένας από αυτούς τους κλασικούς κινδύνους εξωτερικού χαρακτήρα», δήλωσε ο Beth Burks, διευθυντής βιώσιμης χρηματοδότησης της S&P Global Ratings, στο CNBC μέσω τηλεφώνου.
«Πρέπει να διαχειριστεί πολύ προσεκτικά και προσεκτικά και δεν έχετε πάντα αυτό το φυσικό σήμα τιμολόγησης που μας βοηθά να το διατηρήσουμε».
Οι τιμές του νερού δεν τείνουν να αντικατοπτρίζουν τη λειψυδρία του, ιδιαίτερα επειδή η χρήση του είναι συχνά με πολύ χαμηλό κόστος ή ακόμη και δωρεάν.
Ωστόσο, η διαθεσιμότητα νερού υποστηρίζει πολλά μέρη της οικονομίας και οι αναλυτές της Barclays έχουν αποδώσει την τελευταία αύξηση των παγκόσμιων τιμών νερού με την αυξανόμενη έλλειψη του ενεργητικού.
Η τράπεζα υπολόγισε ότι το λεγόμενο «πραγματικό κόστος» του νερού ήταν τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από την τιμή που πληρώνουν οι εταιρείες, μόλις ενσωματωθούν οι άμεσες και έμμεσες δαπάνες της έλλειψης νερού και άλλων κινδύνων.
Η αντιμετώπιση του ζητήματος της προληπτικής διαχείρισης των υδάτων θα κόστιζε στον παγκόσμιο κλάδο καταναλωτικών προϊόντων 11 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η τράπεζα.
Αυτό βάζει το κόστος της αδράνειας περίπου 18 φορές μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης.
Η γεωργική έκθεση χαρακτηρίστηκε ως «βασικός καθοριστικός παράγοντας» του χρηματοοικονομικού κινδύνου από τη λειψυδρία, με τις αγροτικές επιχειρήσεις - όπως η ABF και η Tyson Foods - να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις με μείωση 22% στα EBITDA.
Από τις εταιρείες που κινδυνεύουν περισσότερο, ο παγκόσμιος γίγαντας καταναλωτικών τροφίμων Unilever, η εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων Colgate και ο κατασκευαστής προϊόντων καθαρισμού Reckitt Benckiser, λέγεται ότι αντιμετωπίζουν αντίκτυπο από 40% έως 50% στα EBITDA τους, ακόμη και στα λιγότερο ακραία πιθανά σενάρια της Barclay.

Φυσικοί και κανονιστικοί κίνδυνοι

Η S&P Global Ratings είπε ότι ενώ η λειψυδρία «σπάνια» επηρεάζει άμεσα την πιστοληπτική ικανότητα μιας εταιρείας, το ζήτημα μπορεί να έχει πιο λεπτό αντίκτυπο.
Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να είναι φυσικοί, να πληγεί η φήμια μιας εταιρίας ή κανονιστικοί.
Για παράδειγμα, στη Γερμανία, οι φορτηγίδες φορτίου στον ποταμό Ρήνο, μια από τις πιο σημαντικές ναυτιλιακές διαδρομές της ηπείρου, αντιμετώπισαν προβλήματα φόρτωσης και μεταφοράς το 2018 ως αποτέλεσμα της εξαιρετικά χαμηλής στάθμης του νερού.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παραγωγής σε ορισμένα μέρη, με αυξημένο κόστος κατασκευής και διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού σε ορισμένα μέρη της βιομηχανικής καρδιάς της Ευρώπης.
Αλλού, τα Constellation Brands στο Μεξικό και η Coca-Cola στην Ινδία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχέδια κατασκευής νέων εγκαταστάσεων τα τελευταία χρόνια.
Τα έργα εγκαταλείφθηκαν μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες σχετικά με την ποσότητα νερού που θα απαιτούσαν αυτές οι εγκαταστάσεις.
Τα πρόστιμα που σχετίζονται με τη ρύπανση των υδάτων έχουν επίσης αυξηθεί, ανέφεραν οι αναλυτές της Barclays.
«Δεν πιστεύω ότι οι τιμές του νερού από μόνες τους ενδέχεται να αυξηθούν σημαντικά λόγω των κοινωνικών επιπτώσεων της επιλογής αυτής.
Έτσι, οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε ενδεχομένως να δείτε το πιο κρυφό κόστος της λειψυδρίας που επηρεάζει τα οικονομικά αποτελέσματα θα ήταν μέσω της προμήθειας εναλλακτικών πηγών νερού όταν το νερό σας είναι ανεπαρκές », δήλωσε ο Burks.
"Εάν πρέπει να διοχετεύσετε νερό από μακριά, εάν πρέπει να ρυθμίσετε την αφαλάτωση για να αυξήσετε την ποσότητα γλυκού νερού που διατίθεται, τότε αυτό συνοδεύεται από αύξηση του κόστους υποδομής [και] αύξηση του κόστους ενέργειας", πρόσθεσε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης