Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα νοικοκυριά στη Δανία είναι τα πλουσιότερα στην ΕΕ – Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και τα στεγαστικά δάνεια

Τα νοικοκυριά στη Δανία είναι τα πλουσιότερα στην ΕΕ – Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και τα στεγαστικά δάνεια

Ολλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο συμπληρώνουν τις πέντε πρώτες θέσεις με τα πλουσιότερα νοικοκυριά στην ΕΕ

Σχετικά Άρθρα

Τα νοικοκυριά της Δανίας είναι τα πλουσιότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς διαθέτουν τις μεγαλύτερες αποταμιεύσεις σε μετρητά και συνταξιοδοτικά προγράμματα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2021.
Σε κατά κεφαλήν βάση, οι Δανοί διαθέτουν περίπου 1,3 εκατομμύρια κορώνες (208.000 δολάρια) σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση της κεντρικής τράπεζας που εδρεύει στην Κοπεγχάγη - σε αυτό το ποσό έχει αφαιρεθεί το χρέος.
Αυτό τοποθετεί τη Δανία στην πρώτη θέση, με την Ολλανδία, τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο να καταλαμβάνουν τις πέντε πρώτες θέσεις.
Και αυτό παρότι η κεντρική τράπαζα της χώρας ακολουθεί εξαιρετικά επιθετική πολιτική αρνητικών επιτοκίων.
Η Δανία καταλαμβάνει το παγκόσμιο ρεκόρ για το αρνητικό κόστος δανεισμού, αφού η κεντρική τράπεζα το επέβαλε για πρώτη φορά το 2012 με στόχο τον έλεγχο της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Τα στοιχεία

Η Camilla Poulsen, οικονομολόγος της Nykredit Wealth Management, στην Κοπεγχάγη, επισημαίνει ότι η κορυφαία κατάταξη της Δανίας έχει να κάνει με αποφάσεις που έχουν ληφθεί πριν από δεκαετίες για την εισαγωγή συνταξιοδοτικών προγραμμάτων αποταμίευσης που ξεκινούν αμέσως με την ένταξη κάποιου στη αγορά εργασίας.
Η Poulsen, 50 ετών, δήλωσε ότι η ίδια άρχισε να αποταμιεύει, αν και απρόθυμα, όταν ήταν 19.
ΔΑΝΙΑ.PNG
Στεγαστικά δάνεια

Τα νοικοκυριά της δανείας κατέχουν ένα άλλο, ρεκόρ:
Είναι επίσης μεταξύ των πιο χρεωμένων στην Ευρώπη, με δάνεια σε μεγάλο βαθμό με τη μορφή στεγαστικών δανείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, οι κατά κεφαλήν δανειακές υποψρεώσεις είναι περίπου 560.000 κορώνες, δεύτερη μετά το Λουξεμβούργο.
Ωστόσο, το 86% αυτού του χρέους υποστηρίζεται από υψηλές διασφαλίσεις που δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών, δήλωσε η κεντρική τράπεζα. 
Εν τω μεταξύ, οι τιμές των κατοικιών έχουν φτάσει στα ύψη εξαιτίας αυτού του γεγονότος, σημειώνει η κεντρική τράπεζα..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης