Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno (Κεντρική Τράπεζα Πορτογαλίας): Θετική ανταπόκριση των δανειοληπτών καθώς αναστέλλονται τα moratoria

Centeno (Κεντρική Τράπεζα Πορτογαλίας): Θετική ανταπόκριση των δανειοληπτών καθώς αναστέλλονται τα moratoria

Το ύψος των δανείων σε moratorium, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου και των τόκων, υποχώρησε τον Μάιο για όγδοο μήνα, σε 38,5 δισ. ευρώ από 39,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα

Σχετικά Άρθρα

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η σταδιακή άρση στα moratoria αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων, καθώς το «κακό χρέος» βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και οι οφειλέτες αρχίζουν σταδιακά να εξυπηρετούν τις οφειλές τους, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας  Mario Centeno την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τα στοιχεία

Το σχέδιο προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναμένεται να λήξει τον Σεπτέμβριο, και οι αρχές τον Απρίλιο άρχισαν να αίρουν σταδιακά ορισμένα moratoria, ειδικά όσα αφορούν ενυπόθηκα δάνεια
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Πορτογαλίας έδειξαν ότι ο όγκος στα moratoria τραπδζικών δανείων, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου και των τόκων, υποχώρησε τον Μάιο όγδοο συνεχή μήνα, σε 38,5 δισ. ευρώ από 39,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020.

Αθέτηση πληρωμών

«Υπάρχει μια δυναμική εξόδου (από τα moratoria) ευτυχώς με καλά αποτελέσματα.
Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες που έχουμε από τις τράπεζες είναι ότι το ποσοστό αθέτησης οφειλών βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο Centeno σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Moratoria

Τα moratoria είχαν ως στόχο να αποφύγει την άνοδο των επισφαλών δανείων εν μέσω της κρίσης της .
Οι ιδιώτες ανεστελάν τις πληρωμές για δάνεια 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ, το 11,7% του συνόλου των δανείων, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ότι τα ενυπόθηκα δάνεια αποτελούν το 90% του ποσού αυτού.
«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, λιγότερο από το 2% όλων των στεγαστικών δανείων», δήλωσε ο Centeno.

Στήριξη

Ο Centeno είπε ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να προσαρμοστεί στην εξέλιξη της κρίσης, αλλά προειδοποίησε ότι «η τελική φάση της διαδικασίας ανάκαμψης είναι πάντα πιο δύσκολη, καθώς πραγματοποιείται η ανακατανομή πόρων στις οικονομίες μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής»
Είπε ότι θα ήταν «λάθος για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αποσύρουν την υποστήριξη πρόωρα,  πεπεισμένοι βολικά για την ανάκαμψη της οικονομίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης