Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ισχύ τίθεται από 1ης Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid - Απειλή η παράλλαξη Δέλτα, επανέρχονται μέτρα

Σε ισχύ τίθεται από 1ης Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid - Απειλή η παράλλαξη Δέλτα, επανέρχονται μέτρα
Αποτελεσματικά κατά της παράλλαξης Δέλτα τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο η παράλλαξη Δέλτα να πυροδοτήσει νέα κύματα covid και εξάρσεις κρουσμάτων διατυπώνεται από πολλούς ειδικούς παγκοσμίως, τη στιγμή που ήδη γίνεται συζήτηση για την επαναφορά μέτρων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά και περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Στη Γαλλία κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα τέταρτο κύμα από το φθινόπωρο και μετά, αν και υποστηρίζουν πως δεν θα έχει την ίδια ένταση με τα προηγούμενα κυρίως χάρη στον αριθμό των εμβολιασμένων, ενώ στις ΗΠΑ ήδη γίνεται συζήτηση για την επαναφορά μέτρων, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας.
Απέναντι σε αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις, τα αισιόδοξα νέα έρχονται και πάλι από τα εμβόλια, τα οποία (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και κατά της παράλλαξης Δέλτα.
Tην ίδια στιγμή, σε ισχύ τίθεται από την Πέμπτη 1 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό covid, το οποίο θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ, καθώς και σε 6 ακόμα χώρες της Ευρώπης.
 
Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 181.996.280 και οι νεκροί 3.941.377
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.659.062 κρούσματα και 604.623 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.362.848 και τρίτη σε νεκρούς με 398.454
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 515.985 και τρίτη σε κρούσματα με 18.513.305
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.835.982
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.449.594 και έκτη η Τουρκία με 5.425.652
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.817.234
faafsdasf.JPGΗΠΑ: Προς επαναφορά μέτρων λόγω της εξάπλωσης της παράλλαξης Δέλτα

Την επαναφορά περιοριστικών μέτρων, όπως την χρήση μάσκας, εξετάζουν οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ λόγω της παράλλαξης Δέλτα, η οποία εκτιμάται πως εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχει γίνει κυρίαρχη στην αμερικανική επικράτεια.
Με τον μισό αμερικανικό πληθυσμό να μην έχει εμβολιαστεί πλήρως, οι ειδικοί προειδοποιούν για μια νέα έξαρση κρουσμάτων από το φθινόπωρο, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι φωνές για τον εμβολιασμό των παιδιών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Ήδη στο Λος Άντζελες αποφασίστηκε να φορούν στο εξής μάσκα όλοι οι πολίτες – είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι – σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Η σύσταση αυτή των υγειονομικών αρχών του Λος Άντζελες έγινε, αφού τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), επεσήμαναν ότι περίπου ένα κρούσμα covid-19 στα πέντε στη χώρα οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.
Πάντως, η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της κομητείας του Λος Άντζελες τόνισε ότι «οι πλήρως εμβολιασμένοι φαίνεται να προστατεύονται καλά από τη μόλυνση από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα».
«Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας συνιστά έντονα τη χρήση μάσκας από τους πολίτες σε εσωτερικούς χώρους, όπως τα καταστήματα, τα θέατρα, οι χώροι ψυχαγωγίας και εργασίας, όταν δεν γνωρίζουν την εμβολιαστική κατάσταση όλων» αναφέρουν οι υγειονομικές αρχές.
Σύμφωνα με τα CDC, η παράλλαξη Δέλτα σύντομα θα κυριαρχήσει στις ΗΠΑ.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων, εκτιμάται ότι περίπου 180 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ σχεδόν 154 εκατομμύρια πολίτες έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Προς 4ο κύμα στη Γαλλία, επελαύνει η παράλλαξη Δέλτα

Ένα τέταρτο κύμα covid αναμένει η Γαλλία από το ερχόμενο φθινόπωρο, αν και οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν θα έχει την ίδια ένταση με τα προηγούμενα.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Jean-François Delfraissy επεσήμανε πως η Γαλλία αναμένει το τέταρτο κύμα από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, αν και θα είναι πιο ήπιο σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενα χάρη στους εμβολιασμούς.
Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο Γάλλος επιδημιολόγος Arnaud Fontanet, ο οποίος εκτίμησε πως θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στη Γαλλία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ήδη πάντως αναφέρεται πως το 20% των νέων κρουσμάτων αποδίδεται στην παράλλαξη Δέλτα.
Δραματική όμως είναι εξέλιξη της πανδημίας και στην Πορτογαλία, η οποία και αυτή πλήττεται από την εν λόγω παράλλαξη ενώ στην Ιταλία και παρά την ανησυχία που προκαλεί η διασπορά της παράλλαξης Δέλτα, προχώρησαν από τις 28/6 στην άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
645444444444.JPG

ΕΕ: Σε ισχύ από 1/7 το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό για μετακινήσεις σε 33 χώρες

Σε ισχύ τίθεται από την Πέμπτη 1 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό covid, το οποίο θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ καθώς και σε 6 ακόμα χώρες της Ευρώπης.
Με το πιστοποιητικό αυτό, το «green pass», θα μπορούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να μετακινούνται τόσο στην ΕΕ των 27 όσο και σε Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία και Ελβετία.
Το πιστοποιητικό, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε εκτυπωμένη ή ψηφιακή μορφή, περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.
Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού) ή, στην περίπτωση διαγνωστικού τεστ, ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα).

Ποικίλλουν οι κανόνες εισόδου – εξόδου ανάλογα με τον προορισμό 

Ωστόσο, οι κανόνες εισόδου και εξόδου ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό.
Έτσι, για την είσοδο στην Γαλλία από μία ευρωπαϊκή χώρα απαιτείται είτε πιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχήματος εμβολιασμού (δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση ή τέσσερις εβδομάδες για το εμβόλιο της Johnson&Johnson) είτε τεστ PCR ή αντιγόνου μέχρι 72 ωρών.
Αυτή η χρονική διάρκεια του τεστ μειώνεται στις 48 ώρες σε ορισμένες χώρες, ενώ θετικό τεστ (συνήθως έξι μηνών και κάτω) μπορεί επίσης να γίνει δεκτό ως απόδειξη ανάρρωσης έπειτα από προσβολή από την νόσο.
Σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα επιτρέπει την είσοδο σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.
Για τις χώρες όπου το «green pass» δεν είναι ακόμη έτοιμο, προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων (μέχρι τις 12 Αυγούστου), κατά την διάρκεια της οποίας άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μορφή χαρτιού, μπορούν να παρουσιαστούν στα σύνορα. 

ΠΟΥ: Χωρίς φως στο τούνελ στη Λατινική Αμερική - Μόλις το 10% έχει εμβολιαστεί πλήρως

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 μειώνεται στη Βόρεια Αμερική, αλλά στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής το τέλος της πανδημίας του νέου κορονοϊού «εξακολουθεί να μην αναμένεται στο εγγύς μέλλον», δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), Καρίσα Ετιέν.
Καθώς τα ποσοστά μολύνσεων στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό μειώνονται, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μόλις ένα στα δέκα άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, «μια απαράδεκτη κατάσταση», είπε σε μια συνέντευξη Τύπου.
Η Ετιέν προειδοποίησε ότι η περίοδος των τυφώνων στην Καραϊβική φτάνει σε μια στιγμή που η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται και προέτρεψε τις χώρες να εξοπλίσουν νοσοκομεία για να μειώσουν τις πιθανότητες μετάδοσης.

Πορτογαλία: Σε υψηλό τεσσάρων μηνών τα νέα κρούσματα, συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα

Οι πορτογαλικές αρχές κατέγραψαν 2.362 κρούσματα του νέου κορωνοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για να σταματήσει την εξάπλωση του πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021.
Η Πορτογαλία έφτασε στην κορύφωση της πανδημίας τον Ιανουάριο, όμως πλέον καταγράφει αριθμό κρουσμάτων αντίστοιχο με εκείνο του Φεβρουαρίου όταν η χώρα βρισκόταν υπό αυστηρό lockdown.
Οι υγειονομικές αρχές αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στην παραλλαγή Δέλτα, στην οποία οφείλονται περισσότερες από τις μισές νέες μολύνσεις.

87668666666666.JPG
Αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα το εμβόλιο της Moderna

Η Moderna γνωστοποίησε ότι το εμβόλιο της παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα κατά της Παραλλαγής Δέλτα, που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Οι ερευνητές της Moderna πραγματοποίησαν ελέγχους σε δείγματα αίματος από οκτώ άτομα για αντισώματα έναντι εκδοχών της πρωτεΐνης ακίδα από διαφορετικές παραλλαγές κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα, που εμφανίστηκε αρχικώς στην Ινδία.
Το εμβόλιο «παρήγαγε τίτλους εξουδετέρωσης έναντι όλων των παραλλαγών που δοκιμάστηκαν», ανέφερε η φαρμακευτική εταιρεία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι προστατευτικές πρωτεΐνες ονομάζονται εξουδετερωτικά αντισώματα επειδή είναι ικανές να αποτρέψουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα.
Σε σύγκριση με την ποσότητα αντισωμάτων που παράγονται έναντι της αρχικής έκδοσης του ιού, τα επίπεδα εξουδετέρωσης έναντι της Δέλτα μειώθηκαν κατά 2,1 φορές.
Τα επίπεδα αντισωμάτων μειώθηκαν κατά 4,2 φορές έναντι του στελέχους eta, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία, και κατά οκτώ φορές έναντι μιας νέας παραλλαγής που εντοπίστηκε στην Αγκόλα και ονομάζεται A.VOI.V2.
Σύμφωνα με την εργαστηριακή μελέτη, τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, μολονότι μειωμένα, εξακολουθούν να θεωρούνται αρκετά υψηλά για την πρόληψη ασθενειών, καθώς το εμβόλιο τύπου mRNA δημιουργεί ισχυρή ανοσολογική αντίδραση με ένα πλεόνασμα αντισωμάτων έναντι του αρχικού στελέχους.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη μελέτη των παραλλαγών, τη δημιουργία δεδομένων και την κοινοποίησή τους όποτε καθίστανται διαθέσιμα. Αυτά τα νέα δεδομένα ενθαρρύνουν και ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο της Moderna προσφέρει προστασία έναντι των παραλλαγών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna.
Υπενθυμίζεται ότι η Moderna έχει προχωρήσει σε έρευνα που δείχνει ότι το εμβόλιο της παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των παραλλαγών άλφα, βήτα και γάμμα.

Ισχυρός ο συνδυασμός εμβολίων Pfizer - AstraZeneca

Αποτελεσματικός αποδεικνύεται ο συνδυασμός των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer σύμφωνα με τα στοιχεία της πολύ ενθαρρυντικής βρετανικής μελέτης Com-Cov, της πρώτης στον κόσμο που διερευνά την αποτελεσματικότητα των συνδυασμών διαφορετικών εμβολίων.
Η μελέτη εξέτασε εναλλακτικά τη χορήγηση δύο δόσεων Pfizer/BioNTech, δύο AstraZeneca (ΑΖ) ή έναν συνδυασμό τους (πρώτα το ένα και μετά το άλλο ή αντίστροφα).
Όπως αναφέρεται, όλοι οι συνδυασμοί «δούλεψαν καλά».
Η μελέτη δείχνει ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις ΑstraZeneca, μπορεί να έχουν ακόμη πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση, αν κάνουν μια τρίτη ενισχυτική δόση από άλλο εμβόλιο το φθινόπωρο, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.
Μερικές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε ανάμιξη εμβολίων: Η Ισπανία και η Γερμανία χορηγούν εμβόλια mRNA (Pfizer ή Moderna) ως δεύτερη δόση σε νεότερους ανθρώπους που έχουν κάνει την πρώτη δόση με ΑstraZeneca.
Βάσει της μελέτης, ο συνδυασμός πρώτη δόση ΑstraZeneca - δεύτερη δόση Pfizer παράγει περισσότερα αντισώματα και Τ-λεμφοκύτταρα από ό,τι ο αντίστροφος συνδυασμός, δηλαδή πρώτη δόση Pfizer - δεύτερη ΑstraZeneca.
Και οι δύο αυτοί συνδυασμοί παράγουν περισσότερα αντισώματα από ό,τι οι δύο δόσεις ΑstraZeneca.
Το σχήμα πρώτα Pfizer - μετά ΑstraZeneca παράγει σχεδόν επτά φορές χαμηλότερα αντισώματα σε σχέση με δύο δόσεις Pfizer, αλλά πέντε φορές περισσότερα σε σχέση με τα αντισώματα μετά από δύο δόσεις ΑstraZeneca.
Συνοπτικά, οποιοσδήποτε συνδυασμός Pfizer/Pfizer ή ΑstraZeneca /Pfizer ή Pfizer/ ΑstraZeneca παράγει ισχυρότερη απόκριση σε επίπεδο αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων, σε σχέση με τον συνδυασμό ΑstraZeneca/ΑstraZeneca.
Τα περισσότερα αντισώματα παράγονται μετά από δύο δόσεις Pfizer, ενώ η ισχυρότερη κυτταρική ανοσία από τον συνδυασμό πρώτη δόση ΑΖ-δεύτερη Pfizer.
Το σχήμα πρώτα ΑstraZeneca - μετά Pfizer είναι σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικό όσο οι δύο δόσεις Pfizer. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης