Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ – ESRB: Συστημικοί κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κλιματική αλλαγή

ΕΚΤ – ESRB: Συστημικοί κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κλιματική αλλαγή

Ποιες είναι οι τρεις πηγές κινδύνων που εντοπίζονται σε έκθεση που δημοσίευσαν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB)

Κοινή έκθεση δημοσιοποίησαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 στην οποία γίνεται ανάλυση για ένα ευρύτερο παραγόντων που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή και θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια εταιρείες στον κόσμο και χιλιάδες χρηματοοικονομικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην ίδια έκθεση καταγράφονται επίσης οι πιθανοί κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και προσπαθεί να θέσει τις βάσεις για πιο στοχοποιημένη και αποτελεσματική πολιτική δράση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters..

Οι κίνδυνοι

Η έκθεση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα κενά βασιζόμενη σε προηγούμενες εργασίες σε αυτόν τον τομέα και καθορίζει τη φύση των φυσικών και των μεταβατικών κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή σε περιοχές, κλάδους και επιχειρήσεις.
«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη και επείγουσα ανάγκη τη μετάβαση της οικονομίας των πλαίσιο των απαιτήσεων που δημιουργούνται από την κλιματικη΄αλλαγή, όχι μόνο για να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά και για τον περιορισμό του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου στις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα μέσα διαβίωσης», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ και του ESRB, Christine Lagarde.

Οι τρεις πηγές κινδύνου

Η ανάλυση των παραγόντων που οδηγούν στην αλλαγή του κλίματος εντοπίζει τρεις πηγές κινδύνων.
Πρώτον, η έκθεση σε φυσικούς κινδύνους προκαλούμενους από την κλιματική αλλαγή επικεντρώνονται σε περιφερειακό επίπεδο.
Για παράδειγμα η ανάλυση αναφέρει, ότι οι πλημμύρες των ποταμών θα αποτελούν έναν από τους οικονομικά πιο σημαντικούς αλλά και πιο διαδεδομένους κινδύνους κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες εντός της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, την αύξηση της θερμοκρασίας και την έλλειψη νερού σε ορισμένες περιοχές.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, περί του 30% των πιστωτικών ανοιγμάτων του τραπεζικού κλάδου της Ευρωζώνης, αφορά εταιρείες που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και οι οποίες είναι εκτεθειμένες στον συνδυασμό αυτών των κινδύνων.
Δεύτερον, η έκθεση σε εταιρείες με υψηλά επίπεδα ρύπων εκτείνονται σε όλους τους οικονομικούς κλάδους.
Τα «ανοίγματα» σε επιχειρήσεις με υψηλά επίπεδα ρύπων αναλογούν στο 14% των συνολικών ανοιγμάτων του τραπεζικού κλάδου της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την έκθεση τα ανοίγματα αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με τους τομείς της μεταποίησης, της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών και των κατασκευών, είναι επίσης σημαντικά και σε άλλους κλάδους.
Τρίτον, τα ανοίγματα που αντιμετωπίζουν τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς χρηματοοικονομικούς διαμεσολαβητές.
Περίπου το 70% των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων των τραπεζικών συστημάτων σε επιχειρήσεις που υπόκεινται σε υψηλό ή αυξανόμενο φυσικό κίνδυνο τις επόμενες δεκαετίες, συγκεντρώνονται στα χαρτοφυλάκια μόλις 25 τραπεζών.

Τα σενάρια για τον τραπεζικό κλάδο

Η μακροπρόθεσμη ανάλυση των σεναρίων για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά ταμεία της Ε.Ε. υποδηλώνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος και στις αγορές θα μπορούσαν να αυξηθούν αν δεν υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και 20% έως το τέλος του αιώνα, εάν ο μετριασμός αυτός αποδειχθεί ανεπαρκής ή αναποτελεσματικός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης