Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί να φτάσει το πετρέλαιο τα 100 δολάρια το βαρέλι στο επόμενο 3μηνο; - Τι εκτιμούν 6 αναλυτές της Wall Street

Μπορεί να φτάσει το πετρέλαιο τα 100 δολάρια το βαρέλι στο επόμενο 3μηνο; - Τι εκτιμούν 6 αναλυτές της Wall Street

Τα μέλη του ΟΠΕΚ δείχνουν να θέλουν να καθυστερήσουν την απόφαση σχετικά με το αν θα αυξήσουν την προσφορά πετρελαίου

Μπορεί το πετρέλαιο να έχει σημειώσει κέρδη 45% από τις αρχές του έτους, φτάνοντας τα 80 δολάρια, όμως η ανοδική του ορμή δεν φαίνεται να εξαντλείται.

Αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές της Wall Street, καθώς η ανάκαμψη που οδηγείται από τη ζήτηση θα επιταχύνει το δεύτερο μισό του 2021.
Οι αναλυτές αποδίδουν το ράλι των τιμών του πετρελαίου σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η διάθεση των εμβολίων Covid-19, η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και οι μαζικές περικοπές παραγωγής από μέλη του ΟΠΕΚ.

Τι να περιμένουν οι αναλυτές για τις τιμές του πετρελαίου;

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι τιμές του Brent θα είναι κατά μέσο όρο πάνω από τα 80 δολάρια το τρίτο τρίμηνο, με πιθανές αυξήσεις «πολύ πάνω» σε αυτό το επίπεδο καθώς η ζήτηση επανέρχεται.
Η JPMorgan, εν τω μεταξύ, αναμένει ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα σπάσουν τα 80 δολάρια κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.
Οι αναλυτές της Bank of America είναι ακόμη πιο αισιόδοξοι.
Υποστηρίζουν ότι οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να δουν 100 δολάρια το καλοκαίρι του επόμενου έτους.
Αυτό σηματοδοτεί επιστροφή σε τριψήφια επίπεδα για πρώτη φορά από το 2014.
Ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates, δήλωσε ότι τα παγκόσμια και περιφερειακά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν μέχρι στιγμής φέτος, υποστηρίζοντας τις τιμές του πετρελαίου.
«Αυτή η τάση πρόκειται να συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους», πρόσθεσε.

Τι θα σταματήσει την άνοδο

Η άνοδος του πετρελαίου «θα έρθει σε περίπτωση οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια απροσδόκητα λόγω του φόβου του πληθωρισμού ή σε περίπτωση που ο ΟΠΕΚ αυξήσει την παραγωγή πάνω από τη ζήτηση».
Η προοπτική ο ΟΠΕΚ+ να μην καλύψει επιπλέον εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου «φαίνεται απίθανη αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Varga.
Ωστόσο, ορισμένες αβεβαιότητες συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές.
Η εξάπλωση της παράλλαξης Δέλτα του Covid-19 σε όλο τον κόσμο έχει επιδεινώσει τις ανησυχίες σχετικά με την οπισθοδρόμηση της ζήτησης πετρελαίου και τη δυναμική οι ιρανικές εξαγωγές να επιστρέψουν στην αγορά.
Τα νέα μέτρα περιορισμού και το αυξανόμενο κόστος έχουν ήδη οδηγήσει σε βραδύτερη ανάπτυξη των εργοστασίων στην Κίνα, για παράδειγμα.
Ο Martijn Rats, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στη Morgan Stanley, δήλωσε ότι οι αγορές αργού πετρελαίου αναζητούν την τιμή που θα αρχίσει να καταστρέφει την αύξηση της ζήτησης.
«Αν και είναι δύσκολο να αναλυθεί, το τοποθετούμε περίπου στα 80 δολάρια το βαρέλι περίπου», δήλωσε ο Rats.
«Πάνω από αυτό, θα περιμέναμε να επηρεάσει τη ζήτηση», συνέχισε.
«Αυτό τότε θα είχε επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, διότι αν η ζήτηση πετρελαίου δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα, θα επηρεαστούν πολλές άλλες βιομηχανικές οικονομικές διαδικασίες».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley πιστεύει ότι το Brent θα διαπραγματευτεί μεταξύ 75 και 80 δολάρια έως τα μέσα του 2022.

Εν αναμονή του ΟΠΕΚ

Τα μέλη του ΟΠΕΚ δείχνουν να θέλουν να καθυστερήσουν την απόφαση σχετικά με το αν θα αυξήσουν την προσφορά πετρελαίου.
Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι τα ΗΑΕ είχαν εμποδίσει ένα σχέδιο για άμεση χαλάρωση των περικοπών της προσφοράς.
Ο Chris Midgley, επικεφαλής ανάλυσης στοιχείων της S&P Global Platts, δήλωσε ότι η συνάντηση του ΟΠΕΚ+ θα έχει «ισχυρή επίδραση» στις τιμές του πετρελαίου, καθώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την προσφορά από τον επόμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης