«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ελέγξει τράπεζες που αναλαμβάνουν πολύ μεγάλο ρίσκο μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων όπως τα μοχλευμένα δάνεια και τα παράγωγα», προειδοποίησε ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ.
O Enria εκτίμησε ότι τα χειρότερα της πανδημίας του κορωνοϊού πέρασαν, προειδοποίησε ωστόσο για ενδεχόμενη ραγδαία διόρθωση στις τιμές των assets, εάν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι θα διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Ανάπτυξη εποπτικών εργαλείων
O Enria έκανε λόγο για στοιχεία που καταδεικνύουν ότι παρά την πανδημία, οι τράπεζες έχουν καθυσηχάσει και κυνηγούν το ρίσκο, με κίνδυνο μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων ανόδου των αγορών να καταγραφεί έκρηξη ανταλλαγής μετοχών και δανείων σε ήδη χρεωμένους πελάτες.
«Σε βασικούς τομείς, όπως η μοχλευμένη χρηματοδότηση, σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε μια ευρεία γκάμα εποπτικών εργαλειών που διαθέτουμε, όπως οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις ανάλογα με το προφίλ ρίσκου μεμονωμένων τραπεζών, εάν αυτό χρειαστεί», ανέφερε ο Enria στην ομιλία του.
«Έχουν εμφανιστεί συγκεκριμένα σημάδια συσσώρευσης ρίσκου στους τομείς ριψοκίνδυνων assets, και παραγώγων μετοχών, τα οποία απαιτούν εντατική εποπτεία», ανέφερε ο Enria μιλώντας σε ακαδημαϊκή διάλεξη μέσω διαδικτύου.
Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα
Όσον αφορά το ευρύτερο πρόβλημα της αδιαφάνειας του σκιώδους τραπεζικού τομέα και του βαθμού διασύνδεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο Enria υπογράμμισε την ανάγκη να ανανεωθεί ο κανονιστικός και εποπτικός διάλογος σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ενδέχεται να χρειαστούν νέες λύσεις.
Ωστόσο, αυτή η ευρύτερη συζήτηση δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή μας από τον βασικό ρόλο που παίζουν συνεχώς οι τράπεζες.
Είναι ευθύνη των τραπεζικών συμβουλίων και των ανώτερων διευθυντικών στελεχών να διασφαλίζουν ότι τα ιδρύματα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές, με ασφαλή και υγιή τρόπο και χωρίς να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναταραχές.
Η ισχυρή διακυβέρνηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή στρατηγικών επιχειρηματικών μοντέλων που παραμένουν βιώσιμα.
Τα ισχυρά πλαίσια διαχείρισης κινδύνων στις τράπεζες πρέπει πάντα να αποτελούν βασικές διασφαλίσεις έναντι των πειρασμών της μόχλευσης, της πολυπλοκότητας και της υπερβολικής ανάληψης κινδύνων.
Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από προηγούμενες οικονομικές κρίσης, όπως η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση, η αποτυχία της μακροπρόθεσμης διαχείρισης κεφαλαίων και η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, παραμένουν επίκαιρα..
Οι ορθές πρακτικές που ανέπτυξαν οι εποπτικές αρχές, πρέπει να ακολουθούνται περισσότερο από ποτέ.
Ως προληπτικός επόπτης, η ΕΚΤ εντείνει την αλληλεπίδραση και τον εποπτικό της διάλογο με τα σημαντικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται περισσότερο στις αγορές που ανέφερα για να αξιολογήσουν εάν οι ίδιες οι τράπεζες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση της επιχείρησής τους με βιώσιμο τρόπο μέσω του κύκλου.
Όπου βλέπουμε ελλείψεις, θα αναλάβουμε δράση, τόνισε ο Enria.
Τελειώνει η ηρεμία;
Ο Enria προειδοποίησε ότι η ηρεμία μπορεί να φτάσει στο τέλος της όταν αποσυρθούν τα έκτακτα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας ή εάν οι επενδυτές αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού και απαιτήσουν υψηλότερα επιτόκια.
Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει τις τράπεζες, τόσο μέσω των άμεσων συμμετοχών τους, όσο και της έκθεσή τους σε σκιώδεις τράπεζες.
Πανδημία: Τα χειρότερα πέρασαν
Όσον αφορά την πανδημία, ο Enria εκτίμησε ότι τα χειρότερα πέρασαν.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM, οι εκτιμήσεις καταδεικνύουν ισχυρή και γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, ενώ σημείωσε ότι η αβεβεβαιότητα που σχετίζεται με τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχει επιστρέψει σε διαχειρίσημα επίπεδα.
Επιπλέον, τόνισε ότι το επενδυτικό κλίμα για τον ρόλο του τραπεζικού τομέα έχει ενισχυθεί, γεγονός που στηρίζει τα επιχειρήματα υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων χρηματοπιστωτικής και νομισματικής στήριξης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών