Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen: Με «πολιτικά κίνητρα» η ροή παράνομων μεταναστών στη Λιθουανία από την Λευκορωσία

Von der Leyen: Με «πολιτικά κίνητρα» η ροή παράνομων μεταναστών στη Λιθουανία από την Λευκορωσία
Η κυβέρνηση της Λιθουανίας κήρυξε τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκηςΆμεση στήριξη από την ΕΕ όπως δήλωσε από το Βίλνιους η Ursula von der Leyen
Σχετικά Άρθρα

Δεσμεύτηκε την να υποστηρίξει με κάθε μέσο τη Λιθουανία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen η οποία βιώνει μια ταχέως αυξανόμενη ροή μεταναστών στα μήκους 679 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021.
Η λιθουανική κυβέρνηση κήρυξε έκτακτη ανάγκη σε όλη τη χώρα την Παρασκευή, καθώς 150 μετανάστες διέσχισαν τα σύνορα παράνομα τις 24 ώρες έως την Παρασκευή το πρωί, περισσότεροι από ό,τι είχαν εισέλθει ετησίως σε οποιοδήποτε από τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Πολιτικά κίνητρα

«Εδώ βλέπουμε πράγματι ένα πρότυπο συμπεριφοράς, ένα πολιτικά κίνητρο.
Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στο πλευρό σας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», δήλωσε η von der Leyen από το Βίλνιους σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της χώρας και τον πρωθυπουργό.
«Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι ανησυχίες σας και τα προβλήματά σας στη Λιθουανία είναι ευρωπαϊκά προβλήματα.
Θέλω να ενισχύσω το αίσθημα αλληλεγγύης, πραγματικά είμαστε δίπλα σας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», πρόσθεσε.

Έκτακτη κατάσταση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να δώσει στη Λιθουανία πρόσβαση σε ταμεία έκτακτης ανάγκης για τον έλεγχο μιας «έκτακτης κατάστασης» και θα έστελνε τους αξιωματικούς του οργανισμού Frontex στα σύνορα και την ακτοφυλακή της ΕΕ για να ενισχύσουν τις περιπολίες, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ.
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας δήλωσε στα μέσα Ιουνίου ότι πιστεύει ότι η Λευκορωσία βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη αύξηση της παράνομης μετανάστευσης στη Λιθουανία, μετά από απειλή του προέδρου της ότι δεν θα εμποδίσει πλέον τους μετανάστες να περάσουν τα δυτικά της σύνορα.

Απάντηση Lukashenko

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko δήλωσε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 26 Μαΐου ότι η χώρα δεν θα εμποδίσει πλέον τους μετανάστες να περάσουν τα δυτικά σύνορά της.
«Συνηθίζαμε να συλλαμβάνουμε μετανάστες εδώ - τώρα, ξεχάστε το, θα τους πιάνετε οι ίδιοι», δήλωσε στα κράτη της ΕΕ, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν αφού η χώρα ανάγκασε ένα αεροπλάνο της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Ιράκ και Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis δήλωσε την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021 ότι δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με τις αρχές της Λευκορωσίας για να συζητήσουν τη μετανάστευση.
Ο υπουργός δήλωσε ότι αναμένει να ταξιδέψει στο Ιράκ και την Τουρκία για να συζητήσει τον περιορισμό της μετανάστευσης, καθώς πιστεύει ότι οι μετανάστες πετούν στο Μινσκ μέσω απευθείας προγραμματισμένων πτήσεων από τη Βαγδάτη και την Κωνσταντινούπολη.

Πολιτικό άσυλο

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Λιθουανία και να επιστρέψουν στις κατοικίες τους διότι, δυστυχώς, δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσουν το καθεστώς πολιτικού ασύλου», είπε σε τηλεοπτική συνάντηση της κυβέρνησης.
Πάνω από τους μισούς από τους 822 μετανάστες φέτος προέρχονται από το Ιράκ, αλλά και από το Ιράν, τη Συρία, τη Γουινέα, την Τουρκία και τη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με τη λιθουανική συνοριοφυλακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης