Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Προς κατάργηση από τις 19 Ιουλίου 2021 μάσκες, αποστάσεις και τηλεργασία

Βρετανία: Προς κατάργηση από τις 19 Ιουλίου 2021 μάσκες, αποστάσεις και τηλεργασία
Σημαντικά βήματα χαλάρωσης με ορίζοντα τις 19 Ιουλίου, παρά τις διαφωνίες που είχαν εκφραστεί από την επιστημονική κοινότητα, υπό την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα

Προς χαλάρωση οδεύουν τα υγειονομικά μέτρα λόγω κορωνοϊού στη Βρετανία, καθώς ο πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοίνωσε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 ότι σχεδιάζεται κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και των περιορισμών στις συναθροίσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021.
Η άρση των μέτρων αναμένεται να ισχύσει από τις 19 Ιουλίου ενώ διευκρινίζεται ωστόσο, ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 12 Ιουλίου 2021.
Όσον αφορά την τηλεργασία, ο Johnson ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα πει στους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι, σημειώνοντας πως το ζήτημα περνά πλέον στην ευχέρεια των εργοδοτών στις βρετανικές επιχειρήσεις.

Μετάλλαξη Δέλτα

«Μετακινούμαστε από τις νομικές απαγορεύσεις και αφήνουμε τους Βρετανούς να αποφασίζουν πλέον οι ίδιοι πώς θα διαχειριστούν τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Οι ανακοινώσεις του Λονδίνου έρχονται, πάντως, σε μια περίοδο κατά την οποία η μετάλλαξη Δέλτα έχει πυροδοτήσει νέες εξάρσεις στη χώρα.
Οι αξιωματούχοι Υγείας δηλώνουν ότι το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμού έχει περιορίσει τους θανάτους από τον ιό, ωστόσο, πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ήδη πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις, είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη μετακύλιση της ευθύνης για την πανδημία από το κράτος, στους Βρετανούς πολίτες.

Οι δηλώσεις του Boris Johnson 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson δήλωσε κατά την παρουσίαση των μέτρων ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα αποτελέσει ένα τεστ αν το ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμών προσφέρει επαρκή προστασία από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα..
Αφού επέβαλε τους πιο επαχθείς περιορισμούς εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία της Βρετανίας για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο Johnson στοιχηματίζει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο έχει αποδυναμώσει τη σύνδεση μεταξύ λοιμώξεων και εισαγωγών σε νοσοκομεία, μπορεί να αποτρέψει τον κατακλυσμό των υγειονομικών υπηρεσιών από ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Το νέο πλαίσιο

Σύμφωνα με τα σχέδια, τα νυχτερινά κέντρα θα επιτραπεί να ξαναλειτουργήσουν και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί χωρητικότητας σε χώρους φιλοξενίας.
Οι οδηγίες κοινωνικής απόστασης θα παύουν να ισχύουν.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας ότι εάν δεν μπορούμε να ανοίξουμε ξανά την κοινωνία μας μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουμε βοηθηθεί από την άφιξη του καλοκαιριού και από τις σχολικές διακοπές, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε πότε θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στην κανονικότητα;» τόνισε ο Johnson σε συνέντευξη Τύπου..
Ο Johnson, σημειώνεται στο δημοσίευμα, καθορίζει την πολιτική υγείας για την Αγγλία, αλλά όχι για τη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Νέα μέτρα

Ο αρχηγός της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι το σχέδιό του για άρση των περιορισμών στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίζουν να είναι καταχαρούμενοι και προειδοποίησε ότι μια νέα παραλλαγή του ιού που δεν θα την πιάνει το εμβόλιο θα μπορούσε να σημαίνει την ανάγκη επιβολής νέων μέτρων στο μέλλον.
«Δεν θα ήθελα να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι αυτό είναι το τέλος, σαν να ήταν η στιγμή να γίνουμε καταχαρούμενοι... απέχει πολύ το τέλος της αντιμετώπισης αυτού του ιού», τόνισε.

Μεταλλάξεις

«Προφανώς, εάν βρούμε μια άλλη παραλλαγή που δεν ανταποκρίνεται στα εμβόλια ... τότε σαφώς, θα πρέπει να πάρουμε όσα μέτρα χρειάζεται για να προστατεύσουμε το κοινό».
Η Βρετανία έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της Covid-19 παγκοσμίως και ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγορήθηκε για αργοπορημένες αντιδράσεις στην διαχείριση της πανδημίας, με καθυστερημένες επιβολές lockdown.

Εμβολιασμοί

Ωστόσο, το πρόγραμμα εμβολιασμών στην χώρα είναι από τα πιο πετυχημένα παγκοσμίως, με το 86% των ενηλίκων να έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου και το 64% και τις δύο δόσεις μέχρι σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Ο Johnson είπε επίσης ότι άτομα κάτω των 40 ετών θα προσκληθούν για να λάβουν τη δεύτερη τους δόση 8 εβδομάδες μετά την πρώτη, αντί για 12 εβδομάδες, ευθυγραμμίζοντας την πολιτική που ισχύει για άτομα άνω των 40 ετών.

Αποτελεσματικότητα

Τα στοιχεία της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της παραλλαγής Δέλτα που οδηγεί σε σοβαρή ασθένεια ή εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τα εμβόλια σπάνε την σύνδεση μεταξύ μολύνσεων από την Covid-19 και θανάτων εξαιτίας της νόσου, προειδοποιώντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συμφιλιωθούν με το γεγονός ότι θα υπάρξουν πάραυτα περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19.
«Θέλαμε λίγο περισσότερο χρόνο για να δούμε τα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα εμβόλια μας βοήθησαν στη διάσπαση της σχέσης μεταξύ ασθένειας και θανάτου», δήλωσε ο Johnson σε συνέντευξη Τύπου.
«Έχει γίνει όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αυτά τα εμβόλια είναι πράγματι επιτυχή, καθώς η πλειονότητα αυτών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο δεν είχε εμβολιαστεί», συμπλήρωσε.

Νέα κρούσματα

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Sajid Javid δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
"Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον βρετανικό λαό: τα κρούσματα αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά.
Μπορούμε εύλογα να αναμένουμε ότι έως τις 19 Ιουλίου, ο αριθμός των ημερήσιων λοιμώξεων θα είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι σήμερα", είπε ο Javid στο Κοινοβούλιο.
Σήμερα, η χώρα επιβεβαίωσε 27.334 νέα κρούσματα της Covid-19, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, καταγράφοντας αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ 29 Ιουνίου και 5 Ιουλίου λίγο πάνω από 53% σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά ημέρες.
Ακόμη 9 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο μέσα σε 24 ώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης