Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κινεζική Nexperia αποκτά το μεγαλύτερο εργοστάσιο ημιαγωγών της Βρετανίας

Η κινεζική Nexperia αποκτά το μεγαλύτερο εργοστάσιο ημιαγωγών της Βρετανίας

Ανησυχίες για τη εξαγορά εκφράζονται από πολλές πλευρές σε μια περίοδο που επικρατεί παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2023

Σχετικά Άρθρα

Η Nexperia, μια ολλανδική εταιρεία ημιαγωγών που ανήκει στην κινεζική  Wingtech, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 ότι σκοπεύει να εξαγοράσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ημιαγωγών της Βρετανίας, το Newport Wafer Fab, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021.
Σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα του CNBC η εξαγορά θα ανακοινωθεί επίσημα στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Παραγωγική δυνατότητα

Η Nexperia, η οποία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της NWF το 2019, δήλωσε ότι η εξαγορά θα τη βοηθήσει να αυξήσει την παραγωγή της ώστε να καλύψει τη διευρυνόμενη ζήτηση.
Ο Achim Kempe, διευθύνων σύμβουλος της Nexperia, δήλωσε: «Η εγκατάσταση του Newport διαθέτει μια πολύ εξειδικευμένη επιχειρησιακή ομάδα και μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για να εξασφαλίσει τη συνέχεια των επιχειρήσεων.
Ανυπομονούμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον».

Το τίμημα

Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν αποκαλυφτήκαν, αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα το τίμημα της εξαγοράς  θα διαμορφωθεί περίπου 63 εκατομμύρια λίρες (87 εκατομμύρια δολάρια).
Έχουν προβληθεί ανησυχίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πωλεί ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο σε μια κινεζική εταιρεία σε μια εποχή που υπάρχει παγκόσμια έλλειψη ημηαγωγών που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2023.

Έκπληξη

Ο Tom Tugendhat επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2021 ότι είναι ιδιαίτερα έκπληκτος διότι η εν λόγω εξαγορά δεν τίθεται υπό το βλέμμα των ρυθμιστικών αρχών βάσει του Νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας και Επενδύσεων, που θεσπίστηκε τον Απρίλιο.
«Έχοντας έρθει σε επαφή με συνεργάτες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, ξέρω ότι δεν είμαι μόνος», υπογράμμισε.

Προστασία από εξαγορές

«Ο τομέας της βιομηχανίας ημιαγωγών εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας, ο ίδιος σκοπός της οποίας είναι η προστασία των τεχνολογικών εταιρειών από εξαγορές ξένων όταν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την οικονομική και εθνική ασφάλεια του κράτους», είπε.
«Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε την κοινή δήλωση Carbis Bay στους G7, δεσμευτήκαμε να λάβουμε μέτρα για την οικοδόμηση οικονομικής ανθεκτικότητας σε κρίσιμες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, όπως οι ημιαγωγοί.
Αυτό φαίνεται να είναι μια άμεση και δημόσια αναίρεση αυτής της δέσμευσης».

Εξηγήσεις

Ο Tugendhat επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει ακόμη εξηγήσει γιατί κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευή ημιαγωγών της Βρετανίας πέφτει στα χέρια μιας οντότητας από μια χώρα που έχει ιστορικό χρήσης τεχνολογίας για τη άσκηση γεωπολιτικών πιέσεων».

Η έρευνα

Να σημειωθεί ότι οι αρχές ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν έρευνα για την προσφορά της Nvidia ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Arm που εδρεύει στο Cambridge, της οποίας τα σχέδια για τους ημιαγωγούς χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές chip σε όλο τον κόσμο.
Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιανουάριο, περίπου τέσσερις μήνες μετά την πρώτη ανακοίνωση της συμφωνίας.

Κριτική

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Νότια Κορέα ξεκίνησε μια κριτική μετά την Wise Road Capital που εδρεύει στο Πεκίνο, συμφώνησε σε συμφωνία για την αγορά της εταιρείας ημιαγωγών MagnaChip, λέγοντας ότι είναι «εθνική βασική τεχνολογία».
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ζήτησε επίσης από τα συμβαλλόμενα μέρη που εμπλέκονται στη συναλλαγή να ενημερώσουντην Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων στις ΗΠΑ
Τον Μάρτιο, η ιταλική κυβέρνηση απέκλεισε την κινεζική εταιρεία Shenzhen Investment Holdings από την απόκτηση μεριδίου ελέγχου στην LPE, μια εταιρεία ημιαγωγών με έδρα το Μιλάνο, χαρακτηρίζοντας την «στρατηγικής σημασίας» για τη χώρα.

Το τίμημα

Το τίμημα των 63 εκατομμυρίων λιρών για το εργοστάσιο NWF είναι πολύ χαμηλότερο από τα 900 εκατομμύρια δολάρια που ανακοίνωσε η Texas Instruments ότι θα πληρώσει για ένα εργοστάσιο Micron στη Γιούτα την περασμένη εβδομάδα.
Η NWF έχει πολλές εκκρεμείς οφειλές, συμπεριλαμβανομέντου του δανιεσμού 20 εκατομμυρίων λιρών στην HSBC και 18 εκατομμυρίων λιρών στην ουαλική κυβέρνηση, σύμφωνα με μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι αυτά θα εξοφληθούν μετά την πώληση.
Εν τω μεταξύ, ο Drew Nelson, ο Διευθύνων Σύμβουλος που έγινε πλειοψηφικός μέτοχος του NWF μετά την απόκτηση της επιχείρησης από την γερμανική Infineon πριν από τέσσερα χρόνια, θα λάβει περίπου 15 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος.

Επανεπένδυση

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο Nelson επιτρέπεται να αποσπάσει το σύνθετο τμήμα ημιαγωγών της NWF και σκοπεύει να επανεπενδύσει τα έσοδα του σε αυτό το νέο εγχείρημα, σύμφωνα με αυτό το άτομο. Επιτρέπεται επίσης να διατηρήσει το όνομα του Newport Wafer Fab.
Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στο CNBC ότι «δεν θεωρεί σκόπιμο να παρέμβει αυτή τη στιγμή», αλλά ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης