Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την ώρα που η παράλλαξη Δέλτα επαναφέρει τον κίνδυνο lockdown… η Ευρώπη μαλώνει για τις μάσκες

Την ώρα που η παράλλαξη Δέλτα επαναφέρει τον κίνδυνο lockdown… η Ευρώπη μαλώνει για τις μάσκες

Καθώς οι χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς, η χρήση μάσκας προσώπου - ή όχι - φαίνεται ότι θα παραμείνει εξίσου πηγή αντιπαραθέσεων

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλές χώρες έχουν θεσπίσει νόμους που αναγκάζουν τους ανθρώπους να φορούν μάσκες προσώπου σε δημόσιους χώρους σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

Ενώ για ορισμένους, οι μάσκες προσώπου δεν είναι ασυνήθιστες και έχουν υιοθετηθεί χωρίς παράπονο, μια ηχηρή μειονότητα αντιτίθεται σε αυτό που θεωρούν ως περιορισμό στην προσωπική τους ελευθερία.
Τώρα, καθώς οι χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς, η χρήση μάσκας προσώπου - ή όχι - φαίνεται ότι θα παραμείνει εξίσου πηγή αντιπαραθέσεων.

Στα ύψη η αντιπαράθεση για τις μάσκες

Η συζήτηση για τη μάσκα αναζωπυρώθηκε στην Αγγλία τη Δευτέρα, αφού η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα γίνει θέμα «προσωπικής ευθύνης» και όχι νομικής απαίτησης μόλις καταργηθούν οι περιορισμοί για τον Covid, όπως είχε προγραμματιστεί, στις 19 Ιουλίου.
Η κίνηση προκάλεσε αμέσως μια ισχυρή κίνηση από ανθρώπους και από τις δύο πλευρές του φάσματος, οι οποίοι στο Twitter μοιράστηκαν τις απόψεις τους.
Το hashtag #WearAMask ήταν δημοφιλές στον ιστότοπο των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης με έντονη συζήτηση μεταξύ μελών του κοινοβουλίου, επαγγελματιών του ιατρικού τομέα και του κοινού σχετικά με το αν θα (ή μάλλον) φορούν μάσκα μετά τη λήξη των περιορισμών.
Προς το παρόν, μάσκες προσώπου ή καλύμματα πρέπει να φορεθούν σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους στην Αγγλία, όπως καταστήματα, σούπερ μάρκετ, θέατρα, μουσεία και μέσα μαζικής μεταφοράς, εκτός εάν ένα άτομο εξαιρείται για ιατρικούς λόγους.
Η βρετανική αστυνομία έχει τη δύναμη να επιβάλει πρόστιμο σε 200 στερλινών σε όποιον δεν φορά μάσκα.

Υπέρ και κατά

Τα σχέδια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για άρση κανόνων σχετικά με τη μάσκα επαινέθηκαν ευρέως από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, ιδιαίτερα από εκείνους που αντιτάχθηκαν σθεναρά στους αυστηρούς περιορισμούς του Covid, δεδομένου του αντίκτυπου στην οικονομία και τα μέσα διαβίωσης.
Ο Συντηρητικός βουλευτής του New Forest West, ο Desmond Swayne, ήταν μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν την υποστήριξή του για το σχέδιο, λέγοντας στο CNBC ότι πίστευε ότι η υπόθεση ότι η μάσκα μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας ήταν «στην καλύτερη περιθωριακή» και ότι είχε χρησιμοποιηθεί περισσότερο ως τρόπος για να προκαλέσει «δημόσιο έλεγχο».
«Οι μάσκες έχουν σημαντικά κοινωνικά και ψυχολογικά μειονεκτήματα», πρόσθεσε.

Οι υποστηρικτές των μασκών

Ο Swayne, και άλλοι που βλέπουν την επιβολή μασκών ως προσβολή στις πολιτικές ελευθερίες, αντιπροσωπεύουν τη μία πλευρά της συζήτησης.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί στην άλλη πλευρά της συζήτησης, υποστηρίζοντας ότι είναι καθήκον του πολίτη να φορά μάσκα και να σταματήσει η εξάπλωση ενός ιού που έχει σκοτώσει πάνω από 3,9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης τη Δευτέρα, το συνδικάτο Unite, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έσπευσαν να εκφράσουν ανησυχία ή να επικρίνουν το σχέδιο, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνο σε μια στιγμή που η παράλλαξη Δέλτα προκαλεί αύξηση των υποθέσεων Covid τόσο στην Αγγλία όσο και πέραν αυτής.
Η Unite, η οποία εκπροσωπεί πολλούς εργαζόμενους στις δημόσιες μεταφορές, δήλωσε ότι η αφαίρεση των καλυμμάτων προσώπου ως απαίτηση θα ήταν «πράξη βαριάς αμέλειας από την κυβέρνηση» και ο Keir Starmer, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, χαρακτήρισε την κίνηση ως «απερίσκεπτη».
Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν ήδη βγει λέγοντας ότι οι μάσκες προσώπου θα εξακολουθούν να αποτελούν προϋπόθεση για τους πελάτες, όπως οι αεροπορικές εταιρείες Ryanair και easyJet.

Η στάση των ΗΠΑ

Φυσικά, η Αγγλία δεν είναι μόνη στη δημόσια συζήτηση για τις μάσκες προσώπου, με τις ΗΠΑ να βλέπουν παρόμοιο χάσμα.
Σε αντίθεση με την Αγγλία, ωστόσο, οι κανόνες αποκλίνουν από πολιτεία σε πολιτεία στις ΗΠΑ.
Σε ορισμένες πολιτείες, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές, σε άλλες, οι πολιτείες ακολουθούν τις τελευταίες οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Τον Μάιο, το CDC δήλωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν χρειάζονται πλέον να φορούν μάσκα προσώπου ή να μείνουν μακριά από τους άλλους στις περισσότερες τοποθεσίες, είτε σε εξωτερικούς χώρους είτε σε εσωτερικούς χώρους, αν και σημείωσε κάποιες αποχρώσεις στην καθοδήγηση (δηλαδή σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης ή σε μια επιχείρηση που τις απαιτεί).
Το CDC σημείωσε επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι θα πρέπει ακόμη να φορούν μάσκες σε αεροπλάνα, λεωφορεία, τρένα και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Υπέρ των μασκών ο ΠΟΥ

Ωστόσο, τον Ιούνιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παράλλαξη Δέλτα εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο.
«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς μόνο και μόνο επειδή έχουν λάβει τις δύο δόσεις.
Πρέπει ακόμα να προστατευθούν», δήλωσε η Δρ. Mariangela Simao, βοηθός γενικού διευθυντή της ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι «μόνο το εμβόλιο δεν θα σταματήσει τη μετάδοση της κοινότητας».

Τι θα κάνει ο Boris Johnson;

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, ιδίως εκείνοι που συμβουλεύουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν αναμφισβήτητα βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν πρόκειται για μάσκα.
Ενώ η προσπάθεια εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου συνέβαλε στη διάσπαση της σύνδεσης μεταξύ λοιμώξεων, νοσηλείας και θανάτων, τα κρούσματα αυξάνονται σε νεότερες και όχι ακόμη πλήρως εμβολιασμένες ηλικιακές ομάδες, ωθώντας την κυβέρνηση να επιταχύνει το τελευταίο σκέλος των εμβολιασμών για όλους τους ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τη Δευτέρα, καταγράφηκαν πάνω από 27.000 νέα κρούσματα Covid, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό μολύνσεων που επιβεβαιώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από 4,9 εκατομμύρια.
Ερωτηθείς κατά τη συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης εάν θα συνεχίσουν να φορούν μάσκες οι ίδιοι, ο Johnson δήλωσε ότι θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις.
"Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του ταξιδιού σε ένα πολυσύχναστο τρένο και ενός αργά το βράδυ σε ένα σχεδόν άδειο βαγόνι στην κύρια σιδηροδρομική γραμμή", δήλωσε ο Johnson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης