Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street - Απώλειες -0,6% ο Dow Jones - Νέα ιστορικά υψηλά για Nasdaq

Νευρικότητα στη Wall Street - Απώλειες -0,6% ο Dow Jones - Νέα ιστορικά υψηλά για Nasdaq

Νευρικότητα στη Wall μετά το 7ήμερο σερί του S&P 500

Σχετικά Άρθρα

Με πτώση έκλεισαν σήμερα 6/7 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών ότι τα καλύτερα της μετα-πανδημικής οικονομικής ανάκαμψης μπορεί να βρίσκονται ήδη πίσω μας, με τον τεχνολογικό δείκτη, ωστόσο, να συνεχίζει σε νέα ιστορικά υψηλά.
«Η οικονομία των ΗΠΑ εκτινάσσεται, αλλά αυτό είναι πλέον ένα γνωστό δεδομένο το οποίο οι αγορές έχουν ήδη αποτυπώσει.
Εκείνο που δεν είναι ξεκάθαρο είναι μέχρι ποιου σημείου θα συνεχίσει να αποτυπώνεται αυτό στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων», δηλώνει ο Michael Wilson, στέλεχος της Morgan Stanley.
Οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed, τα οποία θα δημοσιευθούν την Τετάρτη, για στοιχεία σχετικά με τη συζήτηση εντός των τειχών της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για το πότε αναμένεται η έναρξη σύσφιγξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε -0,6% στις 34.577,37 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -0,23% στις 4.342,48 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκς +0,17% στις 14.663,6 μονάδες

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές του κινεζικού κολοσσού μεταφορών προσώπων Didi φτάνουν να υποχωρούν έως και κατά 25%,κλείνοντας τελικά με πτώση 18,93%, μετά την απόφαση του κινεζικού κράτους ότι νέοι χρήστες δεν θα μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή της εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος κυβερνοασφάλειας της εταιρείας. Η είδηση έγινε δεκτή με έκπληξη από τους επενδυτές καθώς η κινεζική εταιρεία είχε κάνει το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε κατά 4,69%, μετά την ακύρωση εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ του συμβολαίου αξίας 10 δισ. δολ. για υπηρεσίες cloud (JEDI) με την Microsoft. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για νέο συμβόλαιο, το οποίο θα είναι ανοικτό τόσο στην Amazon όσο και στην Microsoft και σε άλλες εταιρείες.
Τη Δευτέρα, ο Andy Jassy ανέλαβε και επισήμως CEO της εταιρείας, με τον Jeff Bezos να είναι πλέον μόνον εκτελεστικός πρόεδρος του Δ.Σ.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ έδειξε ο δείκτης ISM, με το φαινόνενο να αποδίδεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά και πρώτων υλών.
Το Institute for Supply Management ανακοίνωσε ότι ο δείκτης του για τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 60,1 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι 64 μονάδων τον Μάιο, που είχαν αποτελέσει και ιστορικό υψηλό για τον δείκτη. Κάθε καταγραφή άνω του 50 υποδεικνύει επέκταση, ενώ κάτω του αριθμού αυτού συρρίκνωση οικονομικής δραστηριότητας.
Οικονομικοί αναλυτές σε έρευνα του Reuters εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν περί τις 63,5 μονάδες τον Ιούνιο.
Οι νέες παραγγελίες παραμένουν σε υγιή επίπεδα, με τα αποθέματα των επιχειρήσεων να καταγράφουν μείωση τον Ιούνιο.
Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε και ο δείκτης υπηρεσιών της IHS Markit για τον Ιούνιο (στις 64,6 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 64,8), αλλά και ο σύνθετος δείκτης PMI, στις 63,7, έναντι προβλέψεων για 63,9. Τον Μάιο, οι δείκτες είχαν κινηθεί στις 64,8 και στις 63,9 μονάδες αντίστοιχα.

Covid: Εκατομμύρια δόσεις εμβολίων αλλάζουν χέρια – Εμβολιασμοί με αλατόνερο στην Ινδία - Σε κανονικότητα από 19/7 η Αγγλία

Παρά την παράλλαξη Δέλτα και την επικείμενη «κυριαρχία» της σε Ευρώπη και ΗΠΑ η βρετανική κυβέρνηση του Boris Johnson ανακοίνωσε πως από τις 19 Ιουλίου η Αγγλία επιστρέφει στην κανονικότητα τη στιγμή που και η Γερμανία αποφάσισε να «χαλαρώσει» τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ινδία.
Με το μόλις 11% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως, ποσοστό που διαμορφώνεται στο 1% για την Αφρική, η οποία βιώνει διαδοχικά ημερήσια ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλάξεων που θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του ιού.
Ήδη το Ισραήλ ανακοίνωσε μείωση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στην προστασία από νόσηση λόγω της παράλλαξης Δέλτα και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αν και επισημαίνει πως το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι κατά 93% αποτελεσματικό έναντι της σοβαρής νόσησης και της εισαγωγής σε νοσοκομείο.
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα δωρίσει 700.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer στη Νότια Κορέα, με τη συμφωνία να προβλέπει πως η Νότια Κορέα θα χορηγήσει την ίδια ποσότητα εμβολίων στο Ισραήλ την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου ενώ και η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα παραδώσει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στην Ταϊβάν, στην Ταϊλάνδη, στις Φιλιππίνες και στο Βιετνάμ εντός της εβδομάδας.
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί η είδηση ότι περίπου 2.500 Ινδοί στο κρατίδιο της Maharashtra εμβολιάστηκαν με … αλατόνερο, έχοντας μάλιστα πληρώσει συνολικά και 28.000 δολάρια στο κύκλωμα που έστησε τους fake εμβολιασμούς.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στην άνοδο του πετρελαίου

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών του OPEC+ για ζητήματα παραγωγής, που κατέρρευσαν χθες.
Ο γερμανικός DAX έχασε 0,96%, στις 15.511,38 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,91%, στις 6.507,48 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,89%, στις 7.100,88 μονάδες.
Η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύεται στα 76,91 δολ. το βαρέλι με άνοδο 2,3%, ενώ η τιμή του brent καταγράφει κέρδη 0,8% στα 77,8 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα η χθεσινή σύνοδος του ευρύτερου καρτελ πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC+ οδηγήθηκε σε αναβολή χωρίς τον ορισμό νέας συνεδρίασης και χωρίς συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής, με τον οργανισμό να εισέρχεται σε φάση κρίσης και την αγορά πετρελαίου να παραμένει με "στενά όρια" όσον αφορά την προσφορά αργού, παρά την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας ενισχύεται και θα παραμείνει βιώσιμη για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αρκετές μικρές τράπεζες (και όχι μόνο) ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με κρίση τους επόμενους μήνες, τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 6 Ιουνίου 2021,.
«Η οικονομική ανάκαμψη παγιώνεται» ύστερα από την βαθιά ύφεση του προηγούμενου έτους, ανέφερε ο διοικητής την κεντρικής τράπεζας, Ignazio Visco, σε ομιλία του στην τραπεζική ένωση της Ιταλίας.

Ευρωζώνη: Ανώτερη των προβλέψεων η άνοδος των λιανικών πωλήσεων το Μάιο, στο 4,6%

Υψηλότερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση των πωλήσεων λιανικής στην ευρωζώνη τον Μάιο, μετά από την πτώση του Απριλίου, κυρίως χάρη στις αγορές προϊόντων εκτός τροφίμων και καυσίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 6 Ιουνίου 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη αυξήθηκαν 4,6% σε μηνιαία βάση τον Μάιο και 9% σε ετήσια βάση.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία αύξηση 4,4% και προέβλεπαν ετήσια αύξηση 8,2%.
Τον Απρίλιο οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 3,9% σε μηνιαία βάση, αν και αυξήθηκαν 23,3% σε ετήσια βάση, τόνισε η Eurostat.
Καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει από τους περιορισμούς του κορωνοϊού, η Eurostat αναφέρει ότι οι πωλήσεις προϊόντων εκτός τροφίμων, καυσίμων, αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 8,8% σε μηνιαία βάση μετά από την πτώση 6,1% τον Απρίλιο, και αυξήθηκαν 14,8% σε ετήσια βάση.
Οι πωλήσεις καυσίμων για αυτοκίνητα διαμορφώθηκαν 8,1% υψηλότερα σε μηνιαία βάση και 28,4% σε ετήσια βάση.

Γερμανία: Επιβράδυνση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο υπό το φόβο των μεταλλάξεων

Το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία παρέμεινε σε πολύ υψηλό επίπεδο τον Ιούλιο παρά την μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση σε μηναία βάση, καθώς οι προβλέψεις για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη ενισχύθηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021.
Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW, ανακοίνωσε ότι ο δείκτης για το οικονομικό κλίμα των επενδυτών μειώθηκε στις 63,3 μονάδες από τις 79,8 μονάδες στον προηγούμενο μήνα.
Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 75,2 μονάδες.
Ξεχωριστός δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες του ZEW, σημείωσε άνοδο στις 21,9 μονάδες από τις -9,1 μονάδες τον Ιούνιο, και πέρασε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 5 μονάδες.
Η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να εξομαλύνεται, τόνισε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach.
«Στο μεταξύ, ο δείκτης για την κατάσταση στη Γερμανία, έχει υπερβεί την πτώση που συνδέεται με τις συνέπειες της πανδημίας», πρόσθεσε.

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση 3,7% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάιο

Απρόσμενη πτώση της τάξης του 3,7% σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Μάιο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το πρώτο lockdown του 2020, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες υπέστησαν πλήγμα λόγω της αδύναμης ζήτησης από χώρες εκτός Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά υποχώρησαν 3,7% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας την πρώτη πτώση για το 2021.
Tα στοιχεία αιφνιδίασαν τους αναλυτές, οι οποίοι έκαναν λόγο για άνοδο 1%, σύμφωνα με το Reuters.
H ζήτηση από το εξωτερικό υποχώρησε 6,7%, με τις παραγγελίες εκτός Ευρωζώνης να σημειώνουν «βουτιά» 9,3%.
Η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε 0,9%.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε 1,8% στο α΄τρίμηνο του 2021, καθώς οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό οι οποίοι βρίσκονται σε ισχύ από τον Νοέμβριο, οδήγησαν σε καθίζηση τις δαπάνες των νοικοκυριών και σε ελλείψεις υλικών.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με φόντο την άνοδο του πετρελαίου.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +0,5% στις 3.959 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με οριακά κέρδη +0,16%, στις 28.643 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,3% στις 28.071 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -0,11% στις 3.530 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο +0,2% στις 53.045 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης