Διεθνή

Politico: Στο κενό τα πρότυπα για τα «πράσινα» ομόλογα της ΕΕ, δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τις βιώσιμες επενδύσεις

Politico: Στο κενό τα πρότυπα για τα «πράσινα» ομόλογα της ΕΕ, δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τις βιώσιμες επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 τη στρατηγική της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η οποία περιλαμβάνει εθελοντικό πρότυπο «πράσινων» ομολόγων για εταιρείες και κράτη

Σχετικά Άρθρα

Οι Βρυξέλλες ενδέχεται να σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε «πράσινα ομόλογα» - αλλά δεν θα πληροι η διαδικασία τα δικά τους βέλτιστα στην κατηγορία πρότυπα, όπως σχολιάζεται σε δημοσίευμα του Politico την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την Τρίτη13 Ιουλίου 2021 τη στρατηγική της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η οποία περιλαμβάνει ένα εθελοντικό πρότυπο έκδοσης «πράσινων» ομολόγων για εταιρείες και κράτη, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να οδηγήσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή..
Ωστόσο, η Επιτροπή δεν θα χρησιμοποιήσει την ίδια ετικέτα για φιλικά προς το κλίμα ομόλογα με αυτά που χρηματοδοτούν το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και εντάσσονται στο πλαίσιο του κοινού δανεισμού - αντ 'αυτού, θα προσπαθήσει να ενσωματώσει τον τρόπο με τον οποίο έχει ταξινομήσει της «πράσινες» επενδύσεις στο πλαίσιο των κλιματικών στόχων που έχει θέσει.

Τα πρότυπα

Η απόφαση των Βρυξελλών να προχωρήσει με την έκδοση «πράσινων» ομολόγων ενδέχεται να αφορά πρακτικούς λόγους, καθώς ο καταλογος των φιλικών προς το κλίμα επενδύσεων ήταν ακόμη στο εν εξελίξει όταν παρουσίασε τα σχέδια δανεισμού της, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Ο Pascal Canfin, ένας Γάλλος ευρωβουλευτής για, δήλωσε ότι ήταν «κοινή λογική» να μην χρησιμοποιείτε τα πρότυπα εξ αρχής.
«Τα πρότυπα θα εφαρμοστούν στην καλύτερη περίπτωση σε 18 μήνες, οπότε δεν μπορείτε να τους ζητήσετε να ευθυγραμμιστούν στην αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα 5 Ιουλίου.

Διπλές επικρίσεις

Επιπροσθέτως, η κίνηση εγείρει το ερώτημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα: Εάν η Επιτροπή δεν χρησιμοποιεί το σημείο αναφοράς των προτυπων που εχει θέσει, γιατι να την ακοουθήσουν οι άλλοι;
Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη της φθίνουσας φιλοδοξίας των Βρυξελλών όσον αγορά βιώσιμη χρηματοδότηση μετά από έντονες συζητήσεις σχετικά με την ταξινόμηση των επενδύσεων - με επικρίσεις τόσο από ακτιβιστές του κλίματος όσο και από χώρες με ρυπογόνες βιομηχανίες - και ένα σημάδι του πόσο δύσκολη είναι η ανάδιάταξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου προς τους πράσινους στόχους.

Τροχοπέδη ή κινητήριος δύναμη;

Η «αειφόρος χρηματοδότηση» μέσω του χρηματοπιστωτικου΄συστήματς έχει κυριαρχήσει στην ατζέντα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος, τόσο λόγω της καταπολέμησης της της συγκεκριμένης ταξνόμησης των επενδύσεων όσο και της εκτεταμένης εργασίας για τις απαραίτητες γνωστοποιήσεις όσων αγορά τα ορόσημα των στόχων που έχουν τεθεί.
«Το ερώτημα είναι ότι η ανανεωμένη στρατηγική για τη βιώσιμη χρηματοδότηση θα αποτελέσει τροχοπέδη για την πράσινη μετάβαση ή θα είναι η κινητήρια δύναμη;
Δεν είμαι ακόμα σίγουρος », δήλωσε ο Paul Tang, ολλανδός νομοθέτης της ΕΕ.

Χορηγήσεις

Εκτός από την πρόταση για τα πράσινα ομόλογα, η στρατηγική για την βιώσιμη χρηματοδότηση προτείνει εντυπωσιακά μέτρα όπως η αναθεώρηση των αξιολογήσεων των πράσινων πιστώσεων και η εξέταση της ελάφρυνσης των κεφαλαιακών βαρών για «πράσινα» δάνεια - παρά την αντίθεση των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών – αλλά αυτά είναι μακροπρόθεσμα και όχι άμεσα δεσμευτικά,

Εθελοντικό πρότυπο

Οι επικριτές επισημαίνουν επίσης την απόφαση να καταστήσουν το πρότυπο του πράσινου δεσμού εθελοντικό και όχι υποχρεωτικό.
Οι εταιρείες ή οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις μόνο εάν επιθυμούν να αποκαλούν τα ομόλογα τους «ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα».

Ετικέτα

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι τα πρότυπα θα βοηθήσουν την αγορά «πράσινων» ομολόγων να φέρει περισσότερη διαφάνεια και βεβαιότητα τόσο για τους επενδυτές όσο και για τις εταιρείες που επιλέγουν την πράσινη ετικέτα.
Το πρότυπο απαιτεί τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για επενδύσεις που είναι 100% ευθυγραμμισμένες με την ταξινόμηση της ΕΕ και οι εκδότες των ομολόγων θα πρέπει να υποβάλλονται σε ελέγχους από εξωτερικούς ελεγκτές για να βεβαιωθούν ότι τα χρήματα διοχετεύονται πραγματικά στα σωστά έργα.

Ευελιξία

Οι κυβερνήσεις έχουν λίγο περισσότερη ευελιξία, καθώς οι έλεγχοι θα ισχύουν για ολόκληρα προγράμματα και όχι για έργα και μπορούν να εκτελούνται από υφιστάμενους κρατικούς φορείς.
Το Λουξεμβούργο και η γερμανική εταιρεία ενέργειας E.ON έχουν εκδώσει ομόλογα ευθυγραμμισμένα με την ταξινόμηση, δείχνοντας θετική προδιάθεση.
Επιπλέον, τελικά, η Κομισίον στοχεύει να ενώσει την τρέχουσα προσέγγισή του με το πρότυπο των πράσινων ομολόγων μόλις εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο
Είναι σαφές ότι η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με το εάν κινείται με την απαιτούμενη ταχύτητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης