Διεθνή

Fed: Παροδικός ο πληθωρισμός, παραμένει μέχρι να μειωθεί το QE - Στοιχεία φούσκας στις αγορές

Fed: Παροδικός ο πληθωρισμός, παραμένει μέχρι να μειωθεί το QE - Στοιχεία φούσκας στις αγορές
Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό ενδέχεται να αυξηθούν σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε η Fed
Σχετικά Άρθρα

Παροδικό χαρακτηρίζει στα πρακτικά των συνεδριάσεών της στις 26 και 27 Ιουνίου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με 13 από τους 18 αξιωματούχους να βλέπουν αύξηση των επιτοκίων δις το 2023 – οι περισσότεροι αναμένουν αύξηση κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα.
Τον Μάρτιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι ανέμεναν να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια έως το 2023.
«Παρόλο που ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, η αύξηση θεωρήθηκε ως επί το πλείστον ότι αντικατοπτρίζει τους προσωρινούς παράγοντες και οι συμμετέχοντες περίμεναν τον πληθωρισμό να μειωθεί προς τον μακροπρόθεσμο στόχο της επιτροπής 2%»
... ενώ η οικονομία απέχει ακόμη από τον στόχο της μέγιστης απασχόλησης της Fed.
Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα πρόσφατα κέρδη από την εργασία, αν και ισχυρά, ήταν ασθενέστερα από ό, τι περίμεναν.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Πάντως, η Fed βλέπει τους κινδύνους ως γενικά ισορροπημένους, με τους κινδύνους πληθωρισμού να είναι ανοδικοί.

Ανησυχία

Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ανησυχίες: Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό ενδέχεται να αυξηθούν σε υψηλά επίπεδα.
Επίσης, η οικονομία απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη του ευρύτερου και χωρίς αποκλεισμούς στόχου της επιτροπής.
Σε σχέση με τις αγορές χρηματιστηριακών αξιών, υπάρχουν στοιχεία… φούσκας, ενώ για το QE επισημάνθηκε πως πρόωρη άρση μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ωστόσο πρέπει να αρχίσει η σταδιακή μείωσή του.
Για τα repos, μια σημαντική πλειοψηφία επανέλαβε την άποψή της, που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του Απριλίου 2021, ότι τα πιθανά οφέλη μιας τέτοιας διευκόλυνσης υπερέβαιναν το δυνητικό κόστος. 

H ανακοίνωση της Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων της για να υποστηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών.
Η πανδημία έχει προκαλέσει τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει μετριαστεί τους τελευταίους μήνες, με την αδυναμία να επικεντρώνεται στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.
Η χαμηλότερη ζήτηση και οι προηγούμενες μειώσεις των τιμών του πετρελαίου συγκρατούν τον πληθωρισμό.
Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, εν μέρει αντανακλώντας μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού, συμπεριλαμβανομένης της προόδου στους εμβολιασμούς.
Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές.
H FOMC επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και τον πληθωρισμό με ρυθμό 2% μακροπρόθεσμα.
Με τον πληθωρισμό να τρέχει συνεχώς κάτω από αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο, η FOMC θα επιδιώξει να επιτύχει τον πληθωρισμό μέτρια πάνω από 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε ο πληθωρισμός να είναι κατά μέσο όρο 2%με την πάροδο του χρόνου και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες να παραμείνουν καλά σταθεροποιημένες στο 2%.
Η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχων για τα επιτόκια των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 0 έως 1/4 τοις εκατό και αναμένει ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί αυτό το εύρος στόχων έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας φτάσουν σε επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση και τον πληθωρισμό.
Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τις συμμετοχές της σε τίτλους του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα και των τίτλων με εγγύηση ενυπόθηκων δανείων κατά τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα έως ότου έχει επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος προς τη μέγιστη απασχόληση.
Αυτές οι αγορές περιουσιακών στοιχείων συμβάλλουν στην προώθηση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών, υποστηρίζοντας έτσι τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Κατά την αξιολόγηση της στάσης της νομισματικής πολιτικής, η επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές.
Η επιτροπή θα είναι διατεθειμένη να προσαρμόσει τη θέση της νομισματικής πολιτικής, ανάλογα με την περίπτωση, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της επιτροπής.
Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των αναγνώσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, καθώς και τις χρηματοοικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

Αποφάσεις

α)Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος ψήφισε ομόφωνα να διατηρήσει το επιτόκιο που καταβλήθηκε για τα απαιτούμενα και τα πλεονάζοντα υπόλοιπα αποθεματικών στο 0,10 τοις εκατό, από τις 28 Ιανουαρίου 2021.
β)Το επιτόκιο αναφοράς παραμένει στο εύρος του 0,00% έως 0,25%.
γ)Το QE παραμένει στο εύρος των 120 δισεκ. δολ. τον μήνα.
δ) Διεξαγωγή πράξεων επαναγοράς για να υποστηρίξει την αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής και την ομαλή λειτουργία των βραχυπρόθεσμων αγορών χρηματοδότησης σε δολάρια ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης