Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο η ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας

Στο επίκεντρο η ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας

Σημαντική συνάντηση του Σαουδάραβα αναπληρωτή υπουργού Άμυνας με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Halid bin Salman δήλωσε πως είχε, "μία σημαντική συνάντηση" με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών A. Blinken.

Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, ενώ συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Ο πρίγκιπας Halid είναι αδερφός του διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Mohammed bin Salman, ο οποίος εκ των πραγμάτων κυβερνά τη Σαουδική Αραβία, ενώ είναι ο πιο υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος που επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον από τότε που ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα ο Biden, τον Ιανουάριο.
O πρόεδρος Biden επαναπροσδιόρισε τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ριάντ, καθώς η Σαουδική Αραβία είναι ένας στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και οι διμερείς σχέσεις είχαν αναθερμανθεί κατά την προεδρία του προηγούμενου προέδρου των ΗΠΑ D. Trump.
Ο Biden δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ τερμάτισε την αμερικανική υποστήριξη στην πραγματοποίηση επιθετικών επιχειρήσεων από το διεθνή συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία κατά του κινήματος των Χούθι στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε τριγμούς στο διμερές πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας το Φεβρουάριο, επιτρέποντας τη δημοσίευση μιας μη διαβαθμισμένης αναφοράς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία εντόπισε ότι ο διάδοχος του θρόνου, γνωστός με τα αρχικά του ονόματος του (MBS) ενέκρινε την επιχείρηση δολοφονίας του δημοσιογράφου J. Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.
Ωστόσο, ο Blinken απέφυγε τα καλέσματα τόσο μελών του Κογκρέσου, όσο και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ αρνείται την εμπλοκή του, ενώ ο πρίγκιπας Halid ήταν πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Σε αναρτήσεις που έκανε ο ίδιος στο Twitter, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στην Ουάσινγκτον, ο πρίγκιπας Halid έγραψε ότι είχε "μία σημαντική συνάντηση" με τον Blinken για τη "στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ" τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και "τους τρόπους για την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας".
Ο ίδιος συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ V. Nulad "για την επανεξέταση του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών και τη συζήτηση των ευκαιριών συνεργασίας σε ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων".
Η Nulad και ο πρίγκιπας Halid συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις, την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ριάντ κατά των συνοριακών επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι, αλλά και "τη βελτίωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.
Ο Blinken συμμετείχε σε μέρος των συζητήσεων αυτών για την επανεξέταση των προσπαθειών υπό αμερικανική υποστήριξη στον ΟΗΕ για την επίτευξη εκεχειρίας, αλλά και την επανέναρξη των πολιτικών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, όπως αναφέρθηκε στην ίδια ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ίδια ανακοίνωση δεν έγινε αναφορά στη δολοφονία του Khashoggi, αλλά και στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για την αποκατάσταση της προσήλωσης των δύο πλευρών στα προβλεπόμενα από τη διεθνή συμφωνία του 2015 αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στην οποία εναντιώνεται το Ριάντ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης