Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απαντήσεις σε 5 ερωτήματα για το τι άλλαξε στην πολιτική της η ΕΚΤ - Πως θα επηρεαστεί η οικονομία

Απαντήσεις σε 5 ερωτήματα για το τι άλλαξε στην πολιτική της η ΕΚΤ - Πως θα επηρεαστεί η οικονομία
Η αναθεώρηση της στρατηγικής είναι η πρώτη της ΕΚΤ από το 2003 και η πιο φιλόδοξη προσπάθεια να ξανασκεφτεί τον ρόλο της στην στήριξη των 342 εκατ. πολιτών της ζώνης του ευρώ
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό και μάλιστα να τον αφήσει να ξεπεράσει το επίπεδο του 2% για λίγο, της δίνει περισσότερο περιθώριο για να υποστηρίξει μια οικονομία η οποία εδώ και χρόνια έχει φτωχή απόδοση σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα.
Εννέα χρόνια αφότου ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi είπε με αξιομνημόνευτο τρόπο ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για την προστασία του ευρώ, η αναδιαμόρφωση της στρατηγικής της ΕΚΤ από τον διάδοχό του Christine Lagarde μετά από μια αναθεώρηση 18 μηνών αποσκοπεί να δώσει περισσότερη σαφήνεια στη χάραξη πολιτικής για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό.
Η αναθεώρηση της στρατηγικής είναι η πρώτη της ΕΚΤ από το 2003 και η πιο φιλόδοξη προσπάθεια να ξανασκεφτεί τον ρόλο της στην στήριξη των 342 εκατ. πολιτών της ζώνης του ευρώ.

1)Τι άλλαξε στη στρατηγική της ΕΚΤ;

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και με «συμμετρικό» τρόπο για τον πληθωρισμό.
Η ΕΚΤ είπε ότι όταν τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά που οι περαιτέρω περικοπές θα ήταν αναποτελεσματικές, όπως τώρα, η οικονομία θα χρειαστεί «ιδιαίτερα ισχυρή» νομισματική ώθηση που θα μπορούσε να «οδηγήσει σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός είναι αρκετά πάνω από τον στόχο».
Η νέα διατύπωση είναι μια σημαντική αλλαγή από το προηγούμενο «κάτω, αλλά κοντά στο, 2% μεσοπρόθεσμα», το οποίο ορισμένοι αξιωματούχοι έκριναν ότι ήταν πολύ ασαφής και διατύπωσαν εκκλήσεις για αυστηρότερη πολιτική πολύ σύντομα.

2)Τι σημαίνει για τον πληθωρισμό;

Η Lagarde είπε ότι ο παλιός στόχος για τον πληθωρισμό θεωρήθηκε «πολύ περίπλοκος», ενώ αποσαφήνισε ότι η νέα διατύπωση «αφαιρεί κάθε πιθανή ασάφεια και εκφράζει αποφασιστικά ότι το 2% δεν είναι ανώτατο όριο».
Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να αντικατοπτρίσουν καλύτερα το κόστος των κατοικιών για τον υπολογισμό των πιέσεων των τιμών.
Ενώ η συμπερίληψη αυτών των αριθμών σε επίσημους δείκτες πληθωρισμού θα χρειαστεί χρόνο, η ΕΚΤ θα δώσει προσοχή στις αρχικές εκτιμήσεις.

3)Πώς διαφέρει αυτή η προσέγγιση από την Fed;

Η ανανεωμένη αποστολή της ΕΚΤ ακολουθεί μια παρόμοια προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αλλάξει την προσέγγισή της στις οικονομικές προκλήσεις μετά από χρόνια αόριστων προσπαθειών σε ολόκληρο τον προηγμένο κόσμο για την αναζωογόνηση των τιμών καταναλωτή.
Ωστόσο, εκεί τελειώνει η σύγκριση.
Το 2020, η Fed ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να επιτύχει πληθωρισμό με μέσο όρο 2% με την πάροδο του χρόνου.
Η Lagarde τόνισε ότι η νέα στάση της ΕΚΤ είναι διαφορετική από την Fed και είπε ότι, αντίθετα, η στρατηγική επιτρέπει στην ΕΚΤ να αποφασίσει μια «ιδιαίτερα ισχυρή αντίδραση» κατά τη διάρκεια δυσμενών σοκ.

4)Πώς θα επηρεάσει την ευρύτερη οικονομία;

Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης συμπλήρωσε η μία την άλλη κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν.
Σε προηγούμενες κρίσεις, η ΕΚΤ καθυστέρησε μερικές φορές να υιοθετήσει αντισυμβατικά μέτρα, και ακόμη και τότε αφέθηκε να κάνει πολλά μόνη της.
Η Lagarde είπε ότι οι αποφάσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής θα είναι τώρα πιο αποτελεσματικές από ό,τι στο παρελθόν στην επίτευξη του στόχου πληθωρισμού της ΕΚΤ.
«Οι αντικυκλικές, καλές δημοσιονομικές πολιτικές, όταν εφαρμόζονται ταυτόχρονα με τη νομισματική πολιτική, μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής», είπε.

5)Τι άλλο εξέτασε η αναθεώρηση της ΕΚΤ;

Το κλίμα.
Οι νέες πολιτικές της ΕΚΤ περιλαμβάνουν μέτρα για την βελτίωση του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.
Η Lagarde είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ενέχουν πτυχές της κλιματικής αλλαγής στις αγορές περιουσιακών στοιχείων και στην ευρύτερη νομισματική πολιτική.
Θα καταρτίσουν επίσης ένα πλαίσιο για τον τρόπο στάθμισης του ζητήματος έναντι πιο παραδοσιακών ερωτήσεων σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.
Τα μέτρα εστιάζονται κυρίως στους κινδύνους που απορρέουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης