Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανέκαμψε η Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq

Ανέκαμψε η Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq
Επιστροφή στα κέρδη για τη Wall Street
Σχετικά Άρθρα

Με τριπλό ρεκόρ ανέκαμψε σήμερα 9/7 η Wall Street , ανακτώντας πλήρως τον βηματισμό της μετά το μεγαλύτερο sell off από τις 18 Ιουνίου που σημειωθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα να κινούνται ανοδικά σήμερα.
Οι ανησυχίες για την περαιτέρω δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης έστειλαν την Πέμπτη τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο.
Σήμερα, ωστόσο, το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ ανέκαμψε στο 1,358% και το 30ετές στο 1,989%.
Η άνοδος στη Wall συνέπεσε με την κίνηση του J. Biden να υπογράψει σήμερα εκτελεστικό προεδρικό διάταγμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο θα βοηθήσει τις ρυθμιστικές αρχές να περιορίσουν τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές σε διάφορους τομείς που εκτείνονται από τη γεωργία έως τα φάρμακα και την αγορά εργασίας.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,3% στις 34.870,16 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε  +1,13% στις 4.369,55 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο άνοδο +0,98% στις 14.701,98 μονάδες.

Ξεκίνησε σήμερα στη Βενετία η Σύνοδος της G20 με τους υπ. Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες να συναντώνται για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία, με την μεταρρύθμιση της φορολογίας των εταιρειών αλλά και τη συμφωνία στήριξης της ανάκαμψης των οικονομιών στη μετά - covid εποχή να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.
Σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης που δημοσιεύει το Reuters οι εκπρόσωποι των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη προωθούν συμφωνία που θα καθορίζει με νέους κανόνες και κοινό όριο των φορολογικών συντελεστών το πού και πόσο θα φορολογούνται οι εταιρείες.
Η απόφαση του G20 θα αποτελέσει ουσιαστικά πολιτική έγκριση την συμφωνίας στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι 130 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με τη φορολόγηση των κερδών των πολυεθνικών και τον καθορισμό ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εταιρειών τουλάχιστον 15%.

Covid: Τρίτη δόση ετοιμάζει η Pfizer, αισιοδοξία από εμβόλια από Κούβα, Κίνα – Καλπάζει η «Δέλτα» στις ΗΠΑ

Με την παράλλαξη Δέλτα να τείνει να κυριαρχήσει σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η Pfizer ανακοίνωσε πως ετοιμάζει μια τρίτη δόση του εμβολίου της προκειμένου να ενισχύσει την προστασία έναντι της covid μια και διαπιστώνεται μείωση των αντισωμάτων σε μια περίοδο 6 με 8 μηνών από τον αρχικό εμβολιασμό.
Και ενώ η Pfizer γνωστοποίησε πως ετοιμάζει και ένα νέο εμβόλιο που θα καλύπτει και την παράλλαξη Δέλτα, αισιόδοξα είναι τα νέα από την επιστημονική κοινότητα, καθώς η Κούβα έκανε γνωστό πως το εμβόλιο της Soberana 2 προσφέρει 100% προστασία κατά της σοβαρής νόσησης και του θανάτου λόγω covid, ενώ αντίστοιχα είναι τα νέα και για το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac, όπως προέκυψε από κλινικές μελέτες στην Τουρκία.
Πάντως, η ανησυχία παραμένει καθώς λόγω των παραλλάξεων, η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση των ΗΠΑ, όπου αν και έχει εμβολιαστεί πλήρως το 48% των Αμερικάνων πολιτών, καταγράφεται κατά τουλάχιστον 10% αύξηση κρουσμάτων σε 24 Πολιτείες και σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι χαμηλά.
Μάλιστα πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι ο μη εμβολιασμός των πληθυσμών είναι πολύ πιθανό να «γεννήσει» νέες παραλλάξεις μελλοντικά, οι οποίες δεν θα καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια, γεγονός που σημαίνει πως η covid θα εξακολουθήσει να αποτελεί παγκόσμια απειλή για αρκετό καιρό ακόμα.

Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές μετά το χθεσινό sell-off

Με άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από το χθεσινό sell-off εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης, με τη μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται ραγδαία αναγκάζοντας πολλές χώρες να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα που πλήττούν την οικονομία.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,73% στις 15.687,93μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 2,07% σκαρφαλώνοντας στις 6.529,42 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,30 στις 7.121,88 μονάδες.
Ο ταξιδιωτικός κλάδος έχει πληγεί αρκετά από τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, αλλά οι ειδήσεις ότι το Ηνωμένο βασίλειο χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς της καραντίνας, υποστηρίζουν τον κλάδο.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς να πρέπει να μπουν σε καραντίνα άμα τη επιστροφή τους, εκτός κι αν ταξιδεύουν από μια χώρα υψηλού κινδύνου.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το αίτημα το οποίο αναμένεται να καταθέσει η Pfizer στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές τον Αύγουστο, προκειμένου να εγκριθεί και η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της κατά της covid.
Πάντως, τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν αναφέρει σε κοινό ανακοινωθέν τους ότι οι Αμερικάνοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, δεν χρειάζονται μια τρίτη δόση αυτή τη στιγμή, αν και έχουν επισημάνει ότι «είμαστε έτοιμοι για ενισχυτικές δόσεις εφόσον και όταν η επιστήμη δείξει ότι αυτές χρειάζονται».
Η Pfizer αναμένεται να καταθέσει το αίτημα της αυτό με αφορμή τόσο τον μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης έξι μήνες ύστερα από τον εμβολιασμό όσο και την ταχύτητα της μετάλλαξης Δέλτα.
Η εταιρεία, η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνες σε εθελοντές, υποστηρίζει ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης είναι ασφαλής και αυξάνει ακόμα περισσότερο το ανοσολογικό φορτίο στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα επιδιώξει υψηλότερο πληθωρισμό για να αντισταθμίσει την υστέρηση του στόχου μετά από περιόδους αναιμικής ανάπτυξης, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, απορρίπτοντας τα σενάρια περί της ανεκτικότητας στον υψηλό πληθωρισμό, προκειμένου να διατηρηθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική.
«Δεν προσπαθούμε ούτε για χαμηλότερα ούτε για υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού», τόνισε ο Weidmann, σημειώνοντας πόσο σημαντική ήταν για τον ίδιο αυή η συμμετρία στον στόχο, η οποία άλλωστε αποτέλεσε και το βασικό στοιχείο του συμβιβασμού στον οποίο κατέληξε η ΕΚΤ για την αναθεώρηση του στόχου.
«Δεν καταστρώνουμε τη νομισματική μας πολιτική, με βάση στόχους που δεν επιτεύχθηκαν στο παρελθόν.
Προσωρινές αποκλίσεις από τον στόχο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μπορεί να συμβούν».

Βρετανία: Στο 0,8% επιβραδύνθηκε η ανάκαμψη

Στο 0,8% επιβραδύνθηκε η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας τον Μάιο, από 2% τον Απρίλιο.
Η βρετανική οικονομία παρέμεινε σε τροχιά ανάπτυξης για τέταρο διαδοχικό μήνα.
Η ανησυχία για την ανάκαμψη εντείνεται, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται για το άνοιγμα της 19ης Ιουλίου.

Σε χαμηλά δύο μηνών η Ασία

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών υποχώρησαν οι αγορές της Ασίας, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα απειλεί την παγκόσμια ανάκαμψη.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,56% στις 3.873 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση- 0,63%, στις 27.940 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,7% στις 27.348 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε οριακές μεταβολές -0,04% στις 3.524 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε απώλειες 0,44% στις 52.338 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης