Τελευταία Νέα
Διεθνή

Haaretz: Οι σκληροί όροι που θέτουν Bennett - Lapid σε Erdogan για επαναπροσέγγιση Ισραήλ, Τουρκίας

Haaretz: Οι σκληροί όροι που θέτουν Bennett - Lapid σε Erdogan για επαναπροσέγγιση Ισραήλ, Τουρκίας
Οι νέοι Ισραηλινοί ηγέτες Naftali Bennett και Yair Lapid έχουν θέσει μια ισχυρή κόκκινη γραμμή αναμεσά τους και τον Erdogan, μια στάση που υποστηρίζεται από τους συμμάχους του σε όλο το ισραηλινό πολιτικό φάσμα

Η αλλαγή κυβέρνησης του Ισραήλ, θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση και την συμφιλίωση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, υποστηρίζει ο αναλυτής και εμπειρογνώμονας Louis Fishman, αναπληρωτής καθηγητής του Brooklyn College, τονίζοντας πως αν υπάρχει μια χώρα στην περιοχή που μπορεί να χάσει περισσότερο τώρα που ο Benjamin Netanyahu είναι εκτός εξουσίας, αυτή είναι η Τουρκία.
Οι νέοι Ισραηλινοί ηγέτες Naftali Bennett και Yair Lapid, ήταν σαφέστατα επικριτικοί απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan σε σχέση με τον τον προκάτοχό τους, τόνισε ο καθηγητής σε άρθρο του στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, είχε συγκρουστεί ναι μεν επανειλημμένως με τον Erdogan και μάλιστα δημόσια, αλλά προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες, για να υπάρξει συνέχεια και άνοδος του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες.
''Αντίθετα οι Naftali Bennett και Yair Lapid έχουν ουσιαστικά θέσει μια ισχυρή κόκκινη γραμμή αναμεσά τους.
Μια στάση που υποστηρίζεται από τους συμμάχους του σε όλο το πολιτικό φάσμα''.

Οι όροι επαναπροσέγγισης

Εάν ο Erdogan είναι ειλικρινής στην επιθυμία του να αποκαταστήσει τους δεσμούς με το Ισραήλ, σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα, πρέπει,
- να σταματήσει να αποκαλεί το Ισραήλ ναζιστική χώρα,
- να εκδιώξει τα μέλη της Χαμάς από την Τουρκία, αλλά και,
- να "σταματήσει το φλερτ με τις αντι-ισραηλινές εξτρεμιστικές ομάδες".
Ο Erdogan σε μια απροσδόκητη δήλωση τον Δεκέμβριο είπε ότι η Τουρκία θα ήθελε καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ.
Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε επανειλημμένα την κατοχή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και το πώς συμπεριφέρεται απέναντι στους Παλαιστίνιους, ενώ έχει επικρίνει τις πρόσφατες επαφές μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων μουσουλμανικών χωρών.

Το πλήγμα...

Το τελευταίο διάστημα είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει κάνει σαφές ότι επιθυμεί μια επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, στο πλαίσιο της συνολικής της προσπάθειας να αποκαταστήσει σχέσεις με τη «Δύση», στροφή που έχει να κάνει και με την κυβερνητική αλλαγή στην Ουάσιγκτον και τον φόβο της Τουρκίας ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι λιγότερο φιλική.
Η αποκατάσταση των δεσμών με το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να παράσχει στην Άγκυρα σημαντική ώθηση για την ανάκαμψη των διαβρωμένων σχέσεών της με τον Κόλπο επίσης.
Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση θα μπορούσε στη δεδομένη στιγμή να απαιτήσει πατώντας πάνω στα κίνητρα για αποκατάσταση των σχέσεων να ζητήσει από την Τουρκία,
- να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η Τουρκία σε αντίθεση, αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε εξόντωση αλλά εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού, πρόσθεσε ο Louis Fishman.
Ο Naftali Bennett μάλιστα είχε ουκ ολίγες φορές αναφέρει στις ομιλίες του την Γενοκτονία των Αρμενίων, προκειμένου να αντιτεθεί στον Erdogan και ο Yair Lapid έχει εκφράσει δημοσίως στο παρελθόν την αναγνώριση και την στήριξη στους Αρμένιους.
Αυτή λοιπόν η κίνηση, θα ήταν μεγάλο πλήγμα στις αναμεταξύ τους σχέσεις.
Θα αποδυνάμωνε τις προσπάθειες της Τουρκίας για επανασύνδεση.
Το Ισραήλ ξέρει πολύ καλά πως η Τουρκία θέλει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο αλλά και δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο τουρκικός αντισιμιτισμός

Ο αντισιμιτισμός στην Τουρκία είναι απίθανο να βελτιωθεί,
ακόμα και όταν αποσυρθεί ο Erdogan και το Ισραήλ πρέπει να λάβει υπόψη αυτήν την πραγματικότητα στον στρατηγικό του σχεδιασμό για το μέλλον'', έγραψε ο Efrat Aviv, συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat (BESA).
Πρόκειται για ένα Τhink Tank που ανήκει στη Μοσάντ και αυτό έχει την σημασία του!
Ο Erdogan τον Δεκέμβριο είπε ότι η Τουρκία επιθυμούσε να φέρει τους δεσμούς με το Ισραήλ σε «καλύτερο σημείο», αλλά πρόσθεσε ότι η πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων ήταν «απαράδεκτη».
Μία εξαίρεση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ήταν η δεκαετία της δεκαετίας του 1990'', σύμφωνα με τον Aviv, ''όταν το Ισραήλ και η Τουρκία συνεργάστηκαν σε θέματα ασφάλειας και εμβάθυναν τις διμερείς σχέσεις''.
''Ωστόσο, ακόμη και στη δεκαετία του 1990, θα ήταν υπερβολικό να καλέσουμε τις τουρκικές και ισραηλινές κοινωνίες ως «φίλους'', πρόσθεσε ο αναλυτής.
O Aviv επεσήμανε περιστατικά στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όπως η αποτυχημένη προσπάθεια του Erdogan να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Συρίας πριν από την επιχείρηση του Ισραήλ "Cast Lead" στα τέλη του 2008 στη Γάζα, το ομιλία του «ενός λεπτού» του Τούρκου ηγέτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2009 που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός και περιστατικό με τον στολίσκο Mavi Marmara, όλα τα οποία προκάλεσαν πικρές σχέσεις με τα χρόνια.

«Οι συμφωνίες του Αβραάμ»

Οι Τούρκοι βλέπουν την Ιερουσαλήμ ως κατακτημένη από τους άπιστους Ισραηλινούς πόλη την οποία οφείλουν να απελευθερώσουν.
Ο Erdogan είδε τον εαυτό του ως τον ηγέτη των χωρών Ισλαμικής διάσκεψης ο οποίος θα δημιουργούσε τον ενιαίο Ισλαμικό στρατό, τον οποίο θα έστελνε να διαλύσει το Ισραήλ και να απελευθερώσει την Ιερουσαλήμ.
Επί σειρά ημερών, ο Τούρκος Πρόεδρος προέτρεπε τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες να αναλάβουν δράση κατά του Ισραήλ, ενώ ήταν εκείνος που νωρίτερα είχε εναντιωθεί στις συμφωνίες του Ισραήλ με αραβικές χώρες για δημιουργία διπλωματικών και φιλικών σχέσεων, γνωστές και ως ''Συμφωνίες του Αβραάμ''.
Οι πύρινοι λόγοι του Τούρκου Προέδρου, του ΥΠΕΞ, του ΥΠΕΣ αλλά και όλου σχεδόν του τουρκικού πολιτικού κόσμου, σε όλη τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς έδειξαν με τον ποιό εμφανή τρόπο το πως βλέπουν το Ισραήλ.
Αλλά και ο τουρκικός λαός προέβη σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, καθοδηγούμενος από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, τα οποία υιοθέτησαν μια μονομερή κάλυψη των πολεμικών γεγονότων, μη προβάλλοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, απέναντι στα μαζικά τυφλά πυραυλικά κτυπήματα της Χαμάς σε βάρος Ισραηλινών πολιτών σε χωριά και πόλεις της χώρας.
Όλα τα παραπάνω τα μετρούν διαφορετικά οι νέοι ηγέτες του Ισραήλ τονίζει ο καθηγητής Fishman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης