Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Εξασθενεί τελικά η ανοσία, έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό; - Σύγχυση και αντικρουόμενες αναφορές

Covid: Εξασθενεί τελικά η ανοσία, έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό; -  Σύγχυση και αντικρουόμενες αναφορές
Η ανοσία, τα αντισώματα και η κυτταρική μνήμη - Τα τελευταία δεδομένα
Σχετικά Άρθρα

Χρειάζονται τα άτομα που εμβολιάστηκαν στην αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας έναντι του Covid  - πριν από έξι μήνες – ενισχυτική δόση;
Όχι τόσο άμεσα, σύμφωνα με τον καθηγητή Cyrille Cohen, επικεφαλής του εργαστηρίου ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ.
Ο Cohen προειδοποίησε ότι μια τέτοια ιατρική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί βάσει δηλώσεων αλλά από επαληθευμένα επιστημονικά δεδομένα - τα οποία επί του παρόντος δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Mikael Dolsten, τόνισε ότι η πρόσφατη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο Ισραήλ οφείλεται κυρίως σε λοιμώξεις σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Κίνδυνος επανεμφάνισης

«Το εμβόλιο της Pfizer είναι πολύ δραστικό έναντι της μετάλλαξης Delta», δήλωσε ο Dolsten σε μια συνέντευξη.
Αλλά μετά από έξι μήνες, είπε, «υπάρχει πιθανότητα ο κίνδυνος επανεμφάνισης καθώς τα αντισώματα, όπως προβλέφθηκε, εξασθενούν».
Τα στοιχεία θα υποβληθούν στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) εντός του επόμενου μήνα, είπε.
«Είναι ένα μικρό σύνολο δεδομένων, αλλά νομίζω ότι η τάση είναι ακριβής:
Έξι μήνες, δεδομένου ότι η Delta είναι η πιο μεταδοτική παράλλαξη που έχουμε δει, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις και ήπιες ασθένειες», δήλωσε ο Dolsten., αναφέρει η Jerusalem Post.

Αντικρουόμενες αναφορές

Ωστόσο, έως ότου αυτές οι πληροφορίες είναι πλήρως διαθέσιμες και ελεγχθούν από σχετικούς εμπειρογνώμονες, η σχετική συζήτηση είναι πρόωρη και μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα στους πολίτες, δήλωσε ο Cohen. «Νομίζω ότι υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές και πρέπει να προχωρήσουμε σε βάθος», συμπλήρωσε.
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρώτα απ 'όλα, δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει όταν αναφερόμαστε σε ‘’άτομα που εμβολιάστηκαν στην αρχή της εκστρατείας’’ », δήλωσε ο Cohen.
«Γενικά, τα περισσότερα από αυτά ήταν άτομα άνω των 60 ετών, τα οποία τείνουν να έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και… διατρέχουν επίσης κίνδυνο σοβαρής περίπτωσης Covid.
Με βάση όλα αυτά, το συμπέρασμα ότι υπάρχει μείωση της ανοσίας είναι λίγο παρανοϊκό, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι αντιμετωπίζουμε μια νέα και πιο μεταδοτική παραλλαγή».

Ανοσία και κυτταρική μνήμη

Τόνισε επίσης ότι η ανοσία δεν βασίζεται μόνο στο επίπεδο αντισωμάτων αλλά και στην κυτταρική μνήμη.
Σύμφωνα με τον Cohen, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν κάνουν δηλώσεις.
«Οι δηλώσεις πρέπει να υποστηρίζονται από δεδομένα», συνέχισε.
«Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, τόσο από τους Ισραηλινούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης όσο και από την Pfizer, υποδηλώνουν ότι η προστασία διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες.
Οι αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν με βάση δελτία τύπου.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ σημείωσαν στην κοινή δήλωσή τους ότι:
«Είμαστε προετοιμασμένοι για ενισχυετικές δόσεις εάν και όταν η επιστήμη αποδείξει ότι χρειάζονται».
Τα δεδομένα πρέπει να συλλεχθούν και να αναλυθούν, συνέχισε.

Νέα ανάλυση

Επιπλέον η κατάσταση πρέπει να αναλυθεί επαρκώς προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση.
«Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να αποθαρρυνθούν οι άνθρωποι που είναι αναποφάσιστοι για το εάν θα εμβολιαστούν και μπορεί να πιστεύουν ότι δεν είναι χρήσιμο», σχολίασε ο Cohen.
Η αξιολόγηση ενδέχεται να αλλάξει αφού η Pfizer δημοσιεύσει το πλήρες σύνολο δεδομένων σχετικά με την ανάγκη για την τρίτη δόση προκειμένου να λάβει άδεια από τον FDA.
Ερωτηθείς για την απόφαση του Ισραήλ να παράσχει ενισχυτική δόση σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ο καθηγητής απάντησε ότι πιστεύει ότι είναι καλή ιδέα.
«Μιλάμε για άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση οργάνων και ούτω καθεξής, και έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι το επίπεδο προστασίας που έχουν μετά το εμβόλιο είναι χαμηλό», κατέληξε ο Cohen.
covid_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης