Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Σε 10 μέρες κάτι θα αλλάξει στην πολιτική της ΕΚΤ - Μετά το PEPP θα υπάρχει μεταβατικό πρόγραμμα

Lagarde: Σε 10 μέρες κάτι θα αλλάξει στην πολιτική της ΕΚΤ - Μετά το PEPP θα υπάρχει μεταβατικό πρόγραμμα
Ενώ ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι θα είναι προσωρινός

Νέα καθοδήγηση πολιτικής (guidance) θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε 10 ημέρες, όπως προανήγγειλε η επικεφαλής της Christine Lagarde.
Σύμφωνα με την Lagarde, οι επενδυτές να προετοιμαστούν για νέα καθοδήγηση σχετικά με τη νομισματική τόνωση σε 10 ημέρες, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα το επόμενο έτος για τη στήριξη της οικονομίας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος έκτακτης ανάγκης.
Μιλώντας στο Bloomberg Television λίγες μέρες αφότου η ΕΚΤ αύξησε τον στόχο πληθωρισμού στο 2%, η Lagarde είπε ότι η σύνοδος του Διοικητικού Συμβουλίου της 22ης Ιουλίου - που προηγουμένως αναμενόταν να είναι σχετικά αδιάφορη - θα έχει τώρα "μερικές ενδιαφέρουσες παραλλαγές και αλλαγές".
«Θα είναι μια σημαντική συνάντηση», είπε η Lagarde, αναφέροντας ότι σίγουρα θα επανεξεταστεί η καθοδήγηση».

Νέο… PEPP

Η Lagarde δήλωσε ότι αναμένει ότι το τρέχον σχέδιο αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ θα συνεχιστεί «τουλάχιστον» έως τον Μάρτιο του 2022.
Στη συνέχεια πιθανόν να αποφασιστεί η «μετάβαση σε μια νέα μορφή», ωστόσο η Lagarde δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.
Επίσης, απέρριψε την ανάγκη να συζητηθεί πότε μπορεί να εξαλειφθεί το πακέτο έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι είναι μόνο «επιφυλακτικά αισιόδοξη» σχετικά με την ανάκαμψη, επειδή η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού αποτελεί απειλή για την επαναφορά στην κανονικότητα.
Ενώ ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι θα είναι προσωρινός.
«Πρέπει να είμαστε πολύ ευέλικτοι και να μην αρχίσουμε να δημιουργούμε την προσδοκία ότι η έξοδος θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», δήλωσε η Lagarde.
ECB plans escape from a decade of missing its inflation goal

Προσοχή με τον πληθωρισμό

«Θα δούμε τις περιστάσεις, θα δούμε ποια καθοδήγηση προς τα εμπρός πρέπει να επανεξετάσουμε, θα εξετάσουμε τη βαθμονόμηση όλων των εργαλείων που χρησιμοποιούμε για να βεβαιωθούμε ότι είναι ευθυγραμμισμένη με τη νέα μας στρατηγική», είπε.
Συμφώνησε επίσης ότι ο νέος στόχος πληθωρισμού "μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο" για να επιτευχθεί, αλλά είπε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι "η αποδοχή και η ανοχή" ότι μπορεί να χρειαστεί μια μεταβατική και μέτρια υπέρβαση πληθωρισμού ως μέρος της δέσμευσης για την αποκατάσταση της τιμής σταθερότητα.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία και έχουμε μια μεγάλη εργαλειοθήκη, για να παραδώσουμε αυτό το 2%», είπε. «Πρέπει να το κάνουμε.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης