Διεθνή

Λιθουανία - ΕΕ: Η Λευκορωσία χρησιμοποιεί την παράνομη μετανάστευση ως «πολιτικό όπλο»

Λιθουανία - ΕΕ: Η Λευκορωσία χρησιμοποιεί την παράνομη μετανάστευση ως «πολιτικό όπλο»
Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων στη Λευκορωσία, σύμφωνα με αίτημα της Λιθουανίας
Σχετικά Άρθρα

 Για τη χρήση των μεταναστών ως «πολιτικού όπλου» προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει στο Μινσκ κατηγόρησε τη Λευκορωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα το Reuters τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021.
Η Λευκορωσία πραγματοποιεί πτήσεις παράνομων μεταναστών από τρίτες χώρες και τους αφήνει να μεταβούν στα κράτη της ΕΕ, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Λιθυανίας Gabrielius Landsbergis πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Κυρώσεις

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων στη Λευκορωσία, υπογράμμισε.
Όταν οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όπλο ... θα μιλήσω με τους συναδέλφους μου για να έχει μια κοινή στρατηγική η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Landsbergis
Σχεδόν 1.700 μετανάστες έχουν εισέλθει στη Λιθουανία, ένα κράτος της ΕΕ, παράνομα από τη Λευκορωσία φέτος, περισσότεροι από 1.000 από αυτούς μόνο τον Ιούλιο, σύμφωνα με την υπηρεσία συνοριοφυλακής της Λιθουανίας.
Οι μισοί από αυτούς αυτοπροσδιορίστηκαν ως Ιρακινοί πολίτες.

Μέσο πίεσης

Ο Landsbergis υποστήριξε ότι οι μετανάστες μετατράπηκαν σε μέσο πίεσης έναντι της ΕΕ, η οποία επέβαλε μια σειρά κυρώσεων στη Λευκορωσία εξαιτίας των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών τον περασμένο Αύγουστο, τις οποίες ακολούθησε βίαιη αστυνομική καταστολή των διαδηλώσεων στους δρόμους.
"Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στα καθεστώτα που χρησιμοποιούν αυτά τα είδη βίας, πρώτα απ 'όλα με κυρώσεις", σημείωσε.

Δίκτυα λαθρεμπορίου

Η ευρωβουλευτής της Λιθουανίας στην ΕΕ, Rasa Juknevicie, δήλωσε σε συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ και της Λιθουανίας ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία οργανώνουν δίκτυα λαθρεμπορίου ανθρώπων με τη βοήθεια του Ιράν για να μεταφέρουν παράνομους μετανάστες στα λιθουανικά σύνορα, αν και δεν παρείχε σχετικά στοιχεία.
Το Μινσκ και η Μόσχα αρνούνται τέτοιες επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε στο Reuters ότι θα προτείνει σταδιακή επέκταση των οικονομικών κυρώσεων.

Απειλές

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Lukashenko δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του δεν θα κλείσει τα σύνορά της με τους γείτονές της ώστε να γίνει «χώρος κράτησης» για μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.
Το Reuters ζήτησε περαιτέρω σχόλια από τη Λευκορωσία τη Δευτέρα.
Η Λιθουανία άρχισε να κατασκευάζει συρματόπλεγμα 550 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Λευκορωσία την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021.

Frontex: Ταχεία επέμβαση

Η υπηρεσία προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ Frontex της ήλωσε τη Δευτέρα ότι θα στείλει επιπλέον αξιωματικούς, περιπολικά και εμπειρογνώμονες για να μιλήσουν σε μετανάστες που έχουν φτάσει στη Λιθουανία για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με εγκληματικά δίκτυα.
«Η κατάσταση στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία παραμένει ανησυχητική.
Αποφάσισα να στείλω μια ομάδα ταχείας επέμβασης στα σύνορα στη Λιθουανία για να ενισχύσω τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex Fabrice Leggeri.
Ο Leggeri αργότερα είπε στους αξιωματούχους της ΕΕ ότι η Frontex ετοιμάζεται να επαναπατρίσει μετανάστες από τη Λιθουανία με ένα συνδυασμό εμπορικών και charter πτήσεων για όσους δεν έχουν λάβει καθεστώς πρόσφυγα από το Βίλνιους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης