Τελευταία Νέα
Διεθνή

FDA – ΗΠΑ: Προειδοποίηση για σύνδεση του εμβολίου της Johnson & Johnson με το σύνδρομο Guillain-Barré

FDA – ΗΠΑ: Προειδοποίηση για σύνδεση του εμβολίου της Johnson & Johnson  με το σύνδρομο Guillain-Barré
Το σύνδρομο Guillain-Barré προκαλεί «επίθεση» του ανοσοποιητικού συστήματος στα νεύρα
Σχετικά Άρθρα

Να εκδώσει μια νέα προειδοποίηση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού, ετοιμάζεται ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) με την επισήμανση ότι το εμβόλιο συνδέεται με μία σοβαρή αλλά σπάνια παρενέργεια, το σύνδρομο Guillain-Barré, όπως μεταδίδει η Washington Post και άλλα ΜΜΕ τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021.
Το σύνδρομο προκαλεί «επίθεση» του ανοσοποιητικού συστήματος στα νεύρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Τα περιστατικά

Περίπου 100 αναφορές για την εκδήλωση του συνδρόμου Guillain-Barré έχουν καταγραφεί στα 12,8 εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου Johnson & Johnson που έχουν χορηγηθεί, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Τα περιστατικά έχουν, ως επί το πλείστον, αναφερθεί περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και κυρίως για άνδρες, πολλοί εκ των οποίων ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω.

Μοτίβο

Όπως σημειώνεται , τα διαθέσιμα δεδομένα δεν αναδεικνύουν κάποιο μοτίβο που να υποδεικνύει παρόμοια αυξημένο κίνδυνο από τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna, ενώ περισσότερες από 321 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.
Το σύνδρομο Guillain-Barré συνήθως καταγράφεται με ρυθμό 60 έως 120 περιστατικών την εβδομάδα σύμφωνα με τα CDC.
Παρότι η αιτία του συνδρόμου δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, συχνά ακολουθεί την λοίμωξη από κάποιον ιό (συμπεριλαμβανομένου αυτού της γρίπης) ή βακτήριο.

Η νόσος

Κάθε χρόνο, στις ΗΠΑ, περίπου 3.000 με 6.000 εκδηλώνουν την νόσο.
Οι περισσότεροι αναρρώνουν πλήρως αλλά κάποιοι μένουν με μόνιμες νευρικές ζημιές, σύμφωνα με το CDC.
Τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.
Συμπληρωματικά, περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών, εκδηλώνουν την νόσο αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες μετά από αναπνευστική ασθένεια ή διάρροια.

Ααφαλές

Οι αξιωματούχοι αναμένεται να υπογραμμίσουν πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές και τα οφέλη του ξεκάθαρα υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.
Άλλωστε ο συσχετισμός απέχει πολύ από το να είναι απόλυτος, σύμφωνα με μία από της πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης