Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Lagarde έχει 2 μήνες περιθώριο να αποκαταστήσει την ηρεμία στην ΕΚΤ – Διχασμένοι οι τραπεζίτες με το νέο στόχο του πληθωρισμού στο 2%

tags :
Η Lagarde έχει 2 μήνες περιθώριο να αποκαταστήσει την ηρεμία στην ΕΚΤ – Διχασμένοι οι τραπεζίτες με το νέο στόχο του πληθωρισμού στο 2%

Η απόφαση για το πότε θα αρχίσει να καταργείται το πρόγραμμα τόνωσης λόγω πανδημίας της ΕΚΤ θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για τη νέα στρατηγική

Η ενότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τον νέο στόχο πληθωρισμού στο 2% θα μπορούσε να καταρρεύσει ήδη από την επόμενη εβδομάδα, όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συναντηθούν για να συζητήσουν την αλλαγή της καθοδήγησης σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Αυτό προειδοποίησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, μιλώντας στους Financial Times, ενόψει της συνεδρίασης της επόμενης Πέμπτης, 22 Ιουλίου 2021, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συναντηθούν με τα νέα δεδομένα του στόχου του πληθωρισμού.

Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο

Η Lagarde ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη νέα συμφωνία, η οποία περιελάμβανε νέο στόχο πληθωρισμού 2% και αυξημένη ανοχή σε προσωρινές κινήσεις πάνω από αυτό το επίπεδο.
Όμως, μιλώντας στους Financial Times ανέφερε: «Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι κάθε έξι εβδομάδες θα έχουμε ομόφωνη συναίνεση και καθολική αποδοχή, επειδή θα υπάρξουν κάποιες παραλλαγές, κάποιες ελαφρώς διαφορετικές θέσεις.
Και αυτό είναι εντάξει», ανέφερε.
Η απόφαση για το πότε θα αρχίσει να καταργείται το πρόγραμμα τόνωσης λόγω πανδημίας της ΕΚΤ θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για τη νέα στρατηγική της τράπεζας τους επόμενους μήνες.
Πολλοί αναλυτές αναμένουν τη σχετική ανακοίνωση το Σεπτέμβριο, καθώς ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν ήδη ζητήσει να αρχίσει η μείωση των κινήτρων αφού ο πληθωρισμός έχει φτάσει το νέο στόχο του 2% νωρίτερα φέτος.

Υπό αναθεώρηση το guidance

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι αναμένει μάχες μπροστά.
«Δεν έχω ούτε την προσδοκία ούτε την ψευδαίσθηση ότι θα είμαστε ομόφωνοι για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνουμε», είπε, προσθέτοντας ότι περίμενε «μια συνεχή προσπάθεια» κάθε φορά που η ΕΚΤ συνεδριάζει για τη χάραξη πολιτικής.
«Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να επαναπροσδιορίσουμε την καθοδήγηση προς τα εμπρός για να την ευθυγραμμίσουμε με την αναθεώρηση της στρατηγικής», δήλωσε η Lagarde, τονίζοντας τη σημασία της ενσωμάτωσης της νέας απαίτησης για τη νομισματική πολιτική της να είναι «ιδιαίτερα ισχυρή ή επίμονη» όταν τα επιτόκια είναι κοντά στο χαμηλότερο όριό τους, όπως είναι τώρα.
Ωστόσο, η Lagarde υπονόησε ότι είναι πιθανό να αντισταθεί στην πρόωρη σύσφιξη της τρέχουσας πολιτικής, την οποία οι οικονομολόγοι θεωρούν ως το πιο επιθετικό κίνητρο στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας.
Είπε ότι «δυναμικά» και «επίμονα» ήταν «λέξεις-κλειδιά» και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να «υπονομεύσουν ή να υποτιμήσουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης