Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων μετά το σήμα από Fed για συνέχιση της στήριξης

Ευρωζώνη: Νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων μετά το σήμα από Fed για συνέχιση της στήριξης
Οι επενδυτές αναμένουν οι ΕΚΤ να επιβεβαίωση και αυτή την υποστηρικτική της στάση στη συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου 2021
Σχετικά Άρθρα

Περαιτέρω αποκλιμάκωση καταγράφηκε στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού της Γερμανίας να επιστρέφει σε πτώση μετά την αρχική του άνοδο σε υψηλό μηνός, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να αποσύρει τα μέτρα στήριξης καθώς η κατάσταση στην οικονομία «απέχει μακράν» από την αναγκαιότητα στροφής στη νομισματική πολιτική σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2021.

Αγορά εργασίας

Σε ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, ο Ρowell ανέφερε ότι η αγορά εργασίας απέχει ακόμη πολύ από την πρόοδο που θέλει να διαπιστώσει η Fed προκειμένου να αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ εκτιμά ότι ο σημερινός υψηλός πληθωρισμός θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, οι οποίες παρέμεναν σταθερές εν αναμονή των σχολίων του Powell, υποχώρησαν αμέσως μετά, με την τάση αποκλιμάκωσης να ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από τις δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, που υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δει το δομικό πληθωρισμό να αυξάνεται προτού προχωρήσει σε αλλαγή της κατευθυντήριας γραμμής της νομισματικής πολιτικής της (guidance) και την καταστήσει αυστηρότερη.

Αποδόσεις

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, αφού αρχικά ανέβηκε σε υψηλό εβδομάδας, στο -0,27%, επέστρεψε εν συνεχεία σε πτώση 1,4 μονάδων βάσης, στο -0,31%.Στην ίδια κούρσα και το κόστος δανεισμού της αμερικανικής 10ετίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που υποχώρησε στο 1,36%.
Σε περαιτέρω αποκλιμάκωση και η απόδοση των ελληνικών, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να αυξάνεται και πάλι στα 213 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 127 εκατ.ευρώ να γίνονται στη 10ετία.
Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 0,70%, στο 0,69% με το spread στις 105 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία η απόδοση περιορίστηκε στο -0,10%.

Καθοδική πορεία

Αναλυτές εκτιμούν ότι η προσδοκία πως η ΕΚΤ θα επιβεβαιώσει την υποστηρικτική στάση της στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας – την πρώτη μετά την αναθεώρηση της στρατηγικής της – βοήθησε τις αποδόσεις να συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία.
Ωστόσο, στρατηγικός αναλυτής της Generali Investments, προβλέπει ότι οι αποδόσεις του ευρώ θα επιστρέψουν σε άνοδο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, χαρακτηρίζοντας προσωρινή την πρόσφατη αποκλιμάκωση.
Από πλευράς προσφοράς, η Πορτογαλία βγήκε ξανά στις αγορές, αντλώντας 914 εκατ. ευρώ από νέες ομολογιακές εκδόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης