Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street – Στο επίκεντρο μάκρο και Powell

Νευρικότητα στη Wall Street – Στο επίκεντρο μάκρο και Powell
Πιέσεις στη Wall με το βλέμμα σε μάκρο και κατάθεση Powell
Σχετικά Άρθρα
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 15/7 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αξιολογούν τη διήμερη κατάθεση του επικεφαλής της Federal Reserve J. Powell στο Κογκρέσο για την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, καθώς και μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, η αγορά είχε στραμμένο το βλέμμα στη σημερινή κατάθεση του Powell ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε το μήνυμα, που έστειλε χθες μιλώντας στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει.
Ο Powell εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία είναι παροδικές και θα εξασθενήσουν, ενώ έστειλε και σήμα ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η αύξηση του πληθωρισμού αιφνιδίασε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Πρόκειται για ένα σοκ που διαπερνά το σύστημα, συνδέεται με την επαναλειτουργία της οικονομίας και έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό πάνω από το 2%.
Ασφαλώς δεν αισθανόμαστε άνετα με αυτό, τόνισε ο Powell.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η αμερικανική οικονομία απέχει ακόμη πολύ από το επίπεδο ώστε η Federal Reserve να αλλάξει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ξεκινήσει ήδη να συζητούν για τη μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Σε αντίστοιχο ύφος και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ J. Yellen, η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αμερικανικό κρατικό ραδιοσταθμό National Public Radio , τόνισε ότι ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός είναι μεταβατικός, ωστόσο πρέπει να τον παρακολουθούμε παρά, πάρα πολύ προσεκτικά.
Δεν θα πρέπει να αναμένουμε να τον δούμε να εξαφανίζεται τον επόμενο μήνα, ωστόσο είμαι σίγουρη ότι μεσοπρόθεσμα δεν θα τον δούμε να συνεχίζεται, πρόσθεσε η ίδια.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,15% στις 34.987,02 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά -0,33% στις 4.360,03 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες -0,7% στις 14.543,13 μονάδες


Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αμερικανική πολιτεία της Νέας Υόρκης καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη με York Empire State που ανακοίνωσε το παράρτημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης των επιχειρηματικών συνθηκών σημείωσε άνοδο κατά 25,6 μονάδες στο επίπεδο ρεκόρ των 43 μονάδων τον Ιούλιο.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στις 17,3 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.
Οποιαδήποτε ένδειξη πάνω από το μηδέν δείχνει βελτίωση των συνθηκών.
Σημαντική βελτίωση σημείωσαν και οι επιμέρους δείκτες. Ειδικότερα, ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε κατά 16,9 μονάδες στις 33,2 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης των αποστολών ενισχύθηκε κατά 29,6 μονάδες στις 43,8 μονάδες. Κατά 8 μονάδες στις 20,6 μονάδες βελτιώθηκε και ο δείκτης για τον αριθμό των εργαζομένων.
Σε νέο χαμηλό πανδημίας έφτασαν οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς άγγιξαν συνολικά τις 360.000.
Η ανάκαμψη μετά την σταδιακή άρση των μέτρων για την διασπορά του κορωνοϊού φαίνεται πως βαδίζει με γοργό ρυθμό.
Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το καλύτερο αποτέλεσμα από τις 14 Μαρτίου του 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.
Σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν είναι 26.000 λιγότερες.
Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων είναι επίσης στο πιο χαμηλό από τις 14 Μαρτίου 2020, στις 382.500, χαμηλότερα κατά 14.500 σε σύγκριση με τον μέσο όρο μία εβδομάδα πριν.Στα εταιρικά νέα της ημέρας στα 3,5 δισ. δολ. αυξήθηκαν τα κέρδη της Morgan Stanley στο β' 3μηνο του 2021, από 3,19 δισ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Ειδικότερα, η Morgan Stanley ανακοίνωσε καθαρά έσοδα 14,8 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021 σε σύγκριση με τα 13,7 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,85 δολάρια ανά μετοχή, από 1,96 δολ. την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Παγκόσμιος συναγερμός λόγω παράλλαξης Δέλτα – H περίπτωση των ΗΠΑ – Νέα εστία της επιδημίας η Ινδονησία

Παρά τους εμβολιασμούς η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη εξαιτίας και της παράλλαξης Δέλτα, η οποία τείνει να γίνει κυρίαρχη σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ήδη ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι είμαστε ενώπιον ενός νέου μεγάλου επιδημιολογικού κύματος με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως πλέον ο μόνος τρόπος «άμυνας» απέναντι σε αυτήν την εκθετική αύξηση είναι ο εμβολιασμός.
Παρόλο αυτά, μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον αναπτυγμένο κόσμο – όπου και υπάρχει υψηλή διαθεσιμότητα εμβολίων – διστάζει ή αρνείται να εμβολιαστεί με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα κράτη – ανάμεσα τους και η Ελλάδα – να αποφασίζουν να καταστήσουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, αρχής γενομένης από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Και όλα αυτά τη στιγμή που προκύπτουν νέα μεγάλα επίκεντρα της επιδημίας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ασίας όπου πλέον η Ινδονησία αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη εστία μια και πλέον ξεπερνά σε κρούσματα την Ινδία.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με βαρίδι τον ενεργειακό κλάδο

Mε απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την πτώση των μετοχών του ενεργειακού κλάδου αλλά και τη μείωση στις τιμές του πετρελαίου να ωθούν προς τα κάτω τις αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,95% στις 456,20 μονάδες 1%, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημειώνει πτώση 2,7%, καθώς οι τιμές του αργού διεύρυναν τις απώλειες τους την Πέμπτη.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,01% στις 15.629,66 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,99% στις 6.493,36 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,12% στις 7.012,02 μονάδες.
Στα ύψη παραμένει η αβεβαιότητα εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με το Ηνωμένο Βασίλειο να επιβάλλει νέους περιορισμούς για τα ταξίδια προς Ίμπιζα, Μαγιόρκα και Μενόρκα, γεγονός που ασκεί πιέσεις στις ταξιδιωτικές μετοχές.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου υποχώρησαν λόγω των χαμηλότερων τιμών του αργού.
Ο κλάδος πετρελαίου και αερίου καταγράφει απώλειες 3,3%.
Οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών Royal Dutch Shell και BP σημείωσαν πτώση σχεδόν 3%.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην περιορίσει πρώιμα τη νομισματική στήριξη που παρέχει στην οικονομία, προκειμένου να πείσει τους επενδυτές ότι αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ignazio Visco, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021.
«Πρέπει να αποφύγουμε την άρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής προτού έρθει η ώρα που θα βεβαιωθούμε πραγματικά ότι επιστρέφουμε εκεί που πρέπει», δήλωσε ο Visco, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, σε συνέντευξη στο Bloomberg Television.
«Πρέπει πραγματικά να επιδείξουμε την αποφασιστικότητά μας», σημείωσε.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο αριθμός των εργαζόμενων στις βρετανικές επιχειρήσεις κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζουν την εικόνα μιας αγοράς εργασίας που "βρυχάται”, και επίσης εμφάνισαν αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις από την αύξηση των μισθών.
Η αύξηση αυτή προήλθε από το άλμα κατά 94.000 στις θέσεις εργασίας στους τομείς διαμονής και εστίασης, οι οποίοι επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία και τα lockdowns τα οποία τώρα έχουν αρθεί, και από την αύξηση 72.000 των θέσεων εργασίας στον τομέα υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν έκτακτους υπαλλήλους σε υπηρεσίες προσλήψεων.

Mεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με φόντο τις δηλώσεις Powell και τα στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.
Με ρυθμό 7,9% αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας στο β΄τρίμηνο του 2021, ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκαν με ρυθμό υψηλότερο από ότι αναμενόταν.
Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του Reuters εκτιμούσαν άνοδο του κινεζικού ΑΕΠ με ρυθμό 8,1%.
Ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο σημείωσε αύξηση 12,1% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, άνω των εκτιμήσεων για +11%.
Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 8,3%, από 7,8% που ανέφεραν οι αναλυτές στις προβλέψεις τους.
Ο Asia Dow σημείωσε οριακές μεταβολές στις 3.953 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -1,15%, στις 28.279 μονάδες, λόγω ανησυχίας για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, στην τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,8% στις 27.996 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +1% στις 3.564 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο 0,6% στις 53.248 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης