Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβληματισμός με τα ομόλογα παγκοσμίως – Έχουν αποσυνδεθεί οι αποδόσεις από τις οικονομικές προοπτικές και τον πληθωρισμό

Προβληματισμός με τα ομόλογα παγκοσμίως – Έχουν αποσυνδεθεί οι αποδόσεις από τις οικονομικές προοπτικές και τον πληθωρισμό

Η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία κινείται αντίθετα από την τιμή, μπορεί να είναι ένδειξη προσδοκιών για μια ασθενέστερη οικονομία

Σχετικά Άρθρα
Η αγορά ομολόγων αψηφά τους κανόνες των αγορών, καθώς οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των κρατών συνεχίζουν να είναι χαμηλότερες παρά την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία κινείται αντίθετα από την τιμή, μπορεί να είναι ένδειξη προσδοκιών για μια ασθενέστερη οικονομία.
Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές δεν είναι μόνο οι ανησυχίες για βραδύτερη ανάπτυξη που οδηγούν την αγορά ομολόγων.
Η ορμή και οι τοποθετήσεις παίζουν επίσης ρόλο, όπως και ορισμένοι τεχνικοί παράγοντες.
«Είναι συγκεχυμένο», δήλωσε ο Michael Schumacher, διευθυντής στρατηγικής στη Wells Fargo.
"Έχεις μερικούς μεγάλους παίκτες που για διάφορους λόγους είναι αρκετά άνετοι με τη σκέψη ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι, δεν θα έλεγα αδύναμη, αλλά όχι τόσο θεαματική όσο περίμεναν κάποιοι", πρόσθεσε ο Schumacher.

Οι αλυσιδωτές συνέπειες

Το επιτόκιο του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έπεσε και πάλι κάτω από το 1,3%, ένα επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύτηκε τελευταία τον Φεβρουάριο.
Η ταχεία πτώση αποδίδεται κυρίως στην πολιτική της Fed, η οποία κατηγορείται ότι επηρεάζει επίσης τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και άλλα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Και όλα αυτά έχουν διαψεύσει αρκετούς αναλυτές που ανέμεναν το 10ετές να διατηρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και να βαδίσει προς το 2% ή παραπάνω μέχρι το τέλος του έτους.

Ο ρόλος της Fed

Πολλοί αποδίδουν αυτήν την εικόνα στην τελευταία συνάντηση της Fed.
Στα μέσα Ιουνίου, η Fed δήλωσε ότι άρχισε να συζητά για μείωση των αγορών ομολόγων της και αξιωματούχοι της Fed πρόσθεσαν δύο αυξήσεις επιτοκίων στις προβλέψεις τους για το 2023.
Αυτές οι ελαφρώς «χαοτικές» εξελίξεις εμφανίστηκαν ταυτόχρονα με την αύξηση του πληθωρισμού.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι ο πληθωρισμός των καταναλωτών κυμάνθηκε στο 5,4% σε ετήσια βάση.
«Αυτό που συνεχίζει να ακούει η αγορά είναι ότι η Fed είναι «ψυχρή» και ευέλικτη στη μέση στόχευση πληθωρισμού», δήλωσε ο Meghan Swiber.
«Αυτό που τιμολογεί η αγορά είναι ουσιαστικά, εάν η Fed προδικάζει μια πραγματικά πλήρη ανάκαμψη στην οικονομία και τον πληθωρισμό».
Με απλά λόγια, οι αναλυτές λένε ότι η αγορά επανεξετάζει τη δύναμη της ανάκαμψης και την απάντηση της Fed στον πληθωρισμό.
Ένα χαμηλότερο τελικό επιτόκιο θα σήμαινε ένα χαμηλότερο σημείο εκκίνησης για την Fed μόλις αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης