Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Η Ουάσινγκτον δεν σχεδιάζει προς το παρόν να στείλει στρατό στην Αϊτή

Biden: Η Ουάσινγκτον δεν σχεδιάζει προς το παρόν να στείλει στρατό στην Αϊτή
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βοηθούν στις έρευνες για τη δολοφονία του προέδρου , και πολλοί Κολομβιανοί πρώην στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί από τις αϊτινές αρχές ως ύποπτοι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden φάνηκε να αποκλείει την πιθανότητα αποστολής Αμερικανών στρατιωτών στην Αϊτή για τη σταθεροποίηση της χώρας της Καραϊβικής, που έχει βυθιστεί σε κρίση μετά τη δολοφονία του προέδρου Zovonel Moiz.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αϊτής, Clod Zozef έχει ζητήσει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη να βοηθήσουν στη θωράκιση της ασφάλειας του αεροδρομίου και άλλων υποδομών της χώρας.
Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν πεζοναύτες για την περιφρούρηση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς ώστε να εγγυηθούν την ομαλή λειτουργία και την ασφάλεια της πρεσβείας.
«Αλλά η ιδέα αποστολής αμερικανικών δυνάμεων στην Αϊτή δεν περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα», δήλωσε ο Biden σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βοηθούν στις έρευνες για τη δολοφονία του προέδρου Moiz, και πολλοί Κολομβιανοί πρώην στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί από τις αϊτινές αρχές ως ύποπτοι.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ι. Ducke δήλωσε ότι πολλοί από τους Κολομβιανούς πρώην στρατιώτες που κατηγορούνται για συμμετοχή στη δολοφονία Moiz πήγαν στην Αϊτή για να εργαστούν ως σωματοφύλακες, αλλά άλλοι γνώριζαν ότι σχεδιάζεται μια εγκληματική επιχείρηση.
Οι αρχές της Αϊτής αναφέρουν ότι ο Moiz δολοφονήθηκε στην ιδιωτική του κατοικία στις 7 Ιουλίου από μια ομάδα ενόπλων, μέλη της οποίας ήταν 26 Κολομβιανοί και δύο Αϊτινό-Αμερικανοί. Δεκαοκτώ Κολομβιανοί έχουν συλληφθεί και τρεις άλλοι σκοτώθηκαν από την αστυνομία.
Ένας «μικρός αριθμός» των συλληφθέντων είχε λάβει στο παρελθόν αμερικανική στρατιωτική εκπαίδευση όταν υπηρετούσαν ως ενεργά μέλη του κολομβιανού στρατού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Κεν Χόφμαν. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η Κολομβία είναι ένας από τους ισχυρότερους στρατιωτικούς εταίρους των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και εκπαίδευση που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση μαρξιστικών αντάρτικων ομάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης