Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Παρά τον εμβολιασμό, 1.200 επιστήμονες προειδοποιούν για εμφάνιση μεταλλάξεων ανθεκτικών στα εμβόλια, εάν αρθούν τα μέτρα

Βρετανία: Παρά τον εμβολιασμό, 1.200 επιστήμονες προειδοποιούν για εμφάνιση μεταλλάξεων ανθεκτικών στα εμβόλια, εάν αρθούν τα μέτρα
Η θέση της Βρετανίας ως παγκόσμιου κόμβου μεταφορών σημαίνει ότι οποιαδήποτε νέα μετάλλαξη στη χώρα θα εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο
Σχετικά Άρθρα

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson να άρει σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία στην Αγγλία τη Δευτέρα (19/7/2021) συνιστά απειλή για τον κόσμο και παρέχει εύφορο έδαφος για την εμφάνιση μεταλλάξεων ανθεκτικών στα εμβόλια, λένε διεθνείς ειδικοί.
Η θέση της Βρετανίας ως παγκόσμιου κόμβου μεταφορών σημαίνει ότι οποιαδήποτε νέα μετάλλαξη στη χώρα θα εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο, προειδοποιούν επιστήμονες και γιατροί σε έκτακτη διάσκεψη κορυφήςΠερισσότεροι από 1.200 επιστήμονες υποστηρίζουν σε επιστολή τους στο ιατρικό περιοδικό Lancet ότι η στρατηγική αυτή της βρετανικής κυβέρνησης θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη μεταλλάξεων ανθεκτικών στα εμβόλια.
Ένας σύμβουλος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας είπε στη σύνοδο ότι αυτός και οι συνάδελφοί του εξεπλάγησαν από την προσέγγιση που ακολουθείται στην Αγγλία.
«Στη Νέα Ζηλανδία, πάντα αναζητούσαμε το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη, γι 'αυτό είναι τόσο αξιοσημείωτο που δεν ακολουθεί καν βασικές αρχές δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Michael Baker, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Otago και μέλος της τεχνικής συμβουλευτικής ομάδας Covid-19 του υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας.

Περιοριστικά μέτρα μαζί με τον εμβολιασμό

Μάλιστα ο καθηγητής José Martin-Moreno του Πανεπιστημίου της Βαλένθια και ανώτερος σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σημείωσε:
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό ( σ.σ. άρση μέτρων) παρά τις επιστημονικές γνώσεις που έχετε».
Άλλοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης πηγάζει από πολιτική σκοπιμότητα.
«Αυτό που φοβάμαι είναι ότι πολλές από τις πολιτείες μας θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο William Haseltine, πρώην ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και πρωτοπόρος ερευνητής του AIDS που προεδρεύει στην Access Health International, στη Νέα Υόρκη.
«Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος που βλέπω τον πολύ γρήγορο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων σε έναν πληθυσμό που εμβολιάζεται σχεδόν καθολικά», πρόσθεσε.

Η επικράτηση ανθεκτικών μεταλλάξεων

Η καθηγήτρια Christina Pagel, διευθύντρια της ερευνητικής μονάδας του University College London, δήλωσε στη διάσκεψη:
«Λόγω της θέσης μας ως παγκόσμιου ταξιδιωτικού κόμβου, οποιαδήποτε μετάλλαξη που γίνεται κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο.
Η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μας επηρεάζει απλώς.
Επηρεάζει όλους και όλοι έχουν μερίδιο σε αυτό που κάνουμε».
«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση ξεκινά ένα επικίνδυνο και ανήθικο πείραμα και την καλούμε να σταματήσει τα σχέδια για άρση των περιορισμών στις 19 Ιουλίου 2021», αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιστολή τους.

unlocking.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης