Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστημονική μελέτη: Απαραίτητη η χρήση μάσκας και στο μέλλον - Παρά τα εμβόλια, ο Covid εξαπλώνεται

Επιστημονική μελέτη: Απαραίτητη η χρήση μάσκας και στο μέλλον - Παρά τα εμβόλια, ο Covid εξαπλώνεται
Παρά τη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη ο Covid φαίνεται να συνεχίζει ακάθεκτος
Σχετικά Άρθρα

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν σθεναρά τη συνεχιζόμενη χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους και το καλοκαίρι, παρά τη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη ειδικά σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία.
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, οι μάσκες προσφέρουν στους πολίτες τον πιο ισχυρό τρόπο περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου σε καφετέριες, θέατρα και εστιατόρια, εκτιμούν Βρετανοί επιστήμονες.
Τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων Covid-19 ξεπέρασαν τις 50.000 την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, οδηγώντας επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα της υγείας να προειδοποιήσουν ότι η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε νέο lockdown παρά τη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, καθώς ο Covid φαίνεται να συνεχίζει ακάθεκτος μέχρι το Φθινόπωρο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είπαν, η χρήση μάσκας πρέπει να συνεχιστεί παρά την άρνηση της κυβέρνησης να προβεί μια τέτοια κίνηση, γράφει ο Guardian.

Ο ιός εξαπλώνεται

«Εάν δεν φοράτε μάσκες, ο ιός θα εξαπλωθεί περαιτέρω.
Είναι τόσο απλό », είπε η Julian Tang, κλινική ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leicester.
Τόνισε πως οι μάσκες περιορίζουν σαφώς την εξάπλωση των ιογενών σωματιδίων από ένα μολυσμένο άτομο και επίσης μειώνουν την πιθανότητα του χρήστη να προσβληθεί από κάποιον άλλο.
«Οι μάσκες λειτουργούν αμφίδρομα», σημείωσε.
«Εάν υποθέσετε ότι μια μάσκα σταματά τουλάχιστον τη μετάδοση, αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1.000 σωματίδια ιού ενός μολυσμένου ατόμου, τα 500 θα σταματήσουν στη μάσκα σας.
Στη συνέχεια, όταν αυτά τα σωματίδια φτάσουν σε κάποιον άλλον, ομοίως οι μάσκες τους θα εξασφαλίσουν τουλάχιστον διπλή μείωση του αριθμού ιού που φτάνουν στο στόμα ή στις μύτες τους.
Με άλλα λόγια, από τα 1.000 σωματίδια του ιού που έχει εισπνεύσει ένα μολυσμένο άτομο, μόνο 250 περίπου θα φτάσουν σε άλλο άτομο.
Αυτό μειώνει τα ποσοστά μόλυνσης και γι 'αυτό οι μάσκες είναι σημαντικές», υπογράμμισε.

Μάσκες στο...διηνεκές

Υπάρχει μια συνεπής διαπίστωση ότι οι μάσκες προσώπου προστατεύουν, τόνισε στον Observer ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.
«Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά πιθανώς μειώνουν τη μετάδοση κάπου μεταξύ 10 και 25%», συνέχισε.
« Είναι σημαντικό να γίνεται χρήση μάσκας» δήλωσε ο Paul Edelstein, ομότιμος καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας.
«Η καλή προστασία απαιτεί οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν μάσκες.
Η χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται από τα περισσότερα άτομα προκειμένου να μειωθούν τα ποσοστά μόλυνσης», πρόσθεσε.
Ο Edelstein τόνισε ότι τα πειράματα έδειξαν πως οι πολυεπίπεδες μάσκες είναι πιθανό να παρέχουν καλύτερο έλεγχο και προστασία από τις μονές υφασμάτινες μάσκες.


britons_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης