Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Συνεχής αποκλιμάκωση των αποδόσεων, σε αναζήτηση της ασφάλειας του κρατικού χρέους

Ευρωζώνη: Συνεχής αποκλιμάκωση των αποδόσεων, σε αναζήτηση της ασφάλειας του κρατικού χρέους

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο -0,396 μονάδες, ενώ το αμερικανικό 10ετές διολίσθησε κάτω από το 1,20%, σε χαμηλό από τα μέσα Φεβρουαρίου

Σχετικά Άρθρα

Στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων στράφηκαν μαζικά οι επενδυτές, εν μέσω έντονων ανησυχιών από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta του κορωνοϊού και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη δυναμική της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2021.

Κατρακύλησαν οι αποδόσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του «πυρήνα» και των αμερικανικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατέγραψαν σημανική πτώση.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο -0,396%, αφού μάλιστα προς στιγμή διολίσθησε έως το -0,402%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Επίσης, το κόστος δανεισμού από το ομόλογο της Ε.Ε. που εκδόθηκε τον Ιούνιο για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, υποχώρησε αντίστοιχα 1,5 μονάδες βάσης, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό στο -0,119%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε 10 μονάδες βάσης, διολισθαίνοντας κάτω από το 1,20%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου, εν μέσω ανησυχιών για νέα έξαρση της πανδημίας.

Περιφέρεια

Στην ευρωπεριφέρεια, τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία προφανώς θα βρεθούν σε πιο δεινή θέση έναντι των ομολόγων του πυρήνα, εάν η ΕΚΤ περιορίσει την ευελιξία των αγορών ομολόγων, όταν το ΡΕΡΡ ολοκληρωθεί, δέχθηκαν αρχικά κάποιες πιέσεις για να σταθεροποιηθούν όμως στο τέλος της συνεδρίασης, βρίσκοντας στήριγμα στην στροφή των επενδυτών στο ασφαλές ενεργητικό.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού σταθεροποιήθηκε στο 0,70%, αφού αρχικά ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 0,72%.
Οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών περιορίστηκαν από 2 έως 4 μονάδες βάσης, ενώ στην ελληνική αγορά, το κόστος δανεισμού παρέμεινε σταθερό στα επίπεδα της Παρασκευής, εν μέσω αμελητέου όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που περιορίστηκε μόλις στα 8 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 0,67%, ενώ του πενταετούς στο -0,12%.

ΕΚΤ: Η συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου

Οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη 22 Ιουλίου καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής της χαράζουν τη νέα στρατηγική όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, εν μέσω ωστόσο έντονων διαφωνιών ως προς το βαθμό που χρειάζονται τα μέτρα στήριξης, ειδικά οι αγορές ομολόγων.
Η σταδιακή άρση του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ, το οποίο ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2022 και οι πιθανές αλλαγές του κανονικού προγράμματος αγοράς ομολόγων θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τόσο την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ όσο γενικότερα τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με αναλυτές της DZ Bank.
«Οι επενδυτές αναμένουν απαντήσεις από την ΕΚΤ και κυρίως περιμένουν από την κεντρική τράπεζα να παραμείνει σταθερή στην επεκτατική και υποστηρικτική νομισματική πολτική της», αναφέρει η DZ Bank.

Πραγματικές αποδόσεις

Την ίδια στιγμή, και οι «πραγματικες» αποδόσεις του ευρώ, δηλ. το κόστος δανεισμού εξαιρουμένου του αντίκτυπου του πληθωρισμού, βούλιαξαν σε νέα ιστορικά επίπεδα, σύμφωνα με το Reuters.
Η απόδοση για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, που υπολογίζεται από τη διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο swap του 10ετούς του ευρώ και του επιτοκίου swap του 10ετούς τιμαριθμοποιημένου υποχώρησε στο -1,54%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πραγματικές αποδόσεις παρακολουθούνται ως μέτρο διαμόρφωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης