Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποφασισμένοι να καταρρίψουν τις θεωρίες 20 Κινέζοι επιστήμονες: Ο covid δεν διέφυγε από εργαστήρι ή ανθρώπινο χέρι

Αποφασισμένοι να καταρρίψουν τις θεωρίες 20 Κινέζοι επιστήμονες: Ο covid δεν διέφυγε από εργαστήρι ή ανθρώπινο χέρι
Άρθρο για την προέλευση του κορωνοϊού, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως είναι απίθανο να έχει δημιουργηθεί σε αγορά κάποιας πόλης ή σε εργαστήριο δημοσίευσαν 20 Κινέζοι επιστήμονες
Σχετικά Άρθρα

Άρθρο για την προέλευση του κορωνοϊού, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως είναι απίθανο να έχει δημιουργηθεί σε αγορά κάποιας πόλης ή σε εργαστήριο δημοσίευσαν 20 Κινέζοι επιστήμονες, περνώντας στην αντεπίθεση τη στιγμή που ΠΟΥ, ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ο SARS-CoV-2 να αποτελεί προϊόν εργαστηριακού ατυχήματος.
Συγκεκριμένα, σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Science China: Life Sciences, σύμφωνα με την ertnews.gr, τονίζεται πως ο ιός μπορεί να είναι μόνο προϊόν μιας φυσικής εξέλιξης πολλαπλών σταδίων και επομένως είναι απίθανο να έχει δημιουργηθεί σε αγορά μιας μεγάλης πόλης, ενώ ακόμη λιγότερο πιθανό είναι ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.
Το νέο άρθρο υπογράφουν πάνω από 20 Κινέζοι μελετητές και έναν Βρετανό ερευνητή που συνεργάζονται με πανεπιστήμια και νοσοκομεία στην Κίνα ή με ιδρύματα που συνδέονται με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.
Ότι ο ιός είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης εξηγείται στο άρθρο ως εξής από τον επικεφαλής της ομάδας καθηγητή Γου Τσουγκ Ι της Σχολής Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο Σουν Γιατ Σεν της Κίνας: η ανάπτυξη ιδιαίτερα προσαρμοστικών χαρακτηριστικών στον ιό αποτελεί γενικά μια σταδιακή διαδικασία που καθοδηγείται από τη φύση.
Τονίζει μάλιστα πως «ένα είδος που προσαρμόζεται τέλεια στο περιβάλλον του, δεν προκύπτει αμέσως, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς μικρών βελτιώσεων από μεγάλο αριθμό τυχαίων μεταλλάξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως ο SARS-CoV-2 ως ο «τέλειος» ιός πρέπει να είναι το προϊόν μιας φυσικής εξέλιξής, καθώς κανείς δεν θα μπορούσε να ξέρει εκ των προτέρων, πώς να δημιουργήσει έναν ιό που προσαρμόζεται τέλεια στον άνθρωπο».

Ο παραλληλισμός με το… μάρκετινγκ κινητών τηλεφώνων

Ο καθηγητής έκανε παραλληλισμό με το μάρκετινγκ κινητών τηλεφώνων, σημειώνοντας ότι ακόμα και το πιο εξειδικευμένο ηλεκτρονικό εργαστήριο δεν θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει ένα σχέδιο που οδηγεί στο πιο δημοφιλές κινητό τηλέφωνο στον κόσμο με μια μόνο προσπάθεια.

«Το τέλειο προϊόν πρέπει να βασίζεται σε δοκιμές αγοράς και επαναλαμβανόμενες προσαρμογές» υπογράμμισε.
Επιπλέον μια μελέτη σχετικά με τη μόλυνση ποντικιών με SARS-CoV-2 αποδεικνύει ακριβώς το ίδιο.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια δεν μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορονοϊό, αλλά οι επιστήμονες έχουν βρει στελέχη του SARS-CoV-2 που θα μπορούσαν να μολύνουν ποντίκια μέσω τεχνητής διαδικασίας. Ακόμα κι έτσι, όμως αυτά τα τεχνητά στελέχη δεν μπορούσαν να προκαλέσουν εξίσου μεγάλη έκρηξη της λοίμωξης στον πληθυσμό των ποντικιών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γου Τσουνγκ Ι, πριν από την πρώτη αναφερθείσα εστία της Covid-19, ο ιός είχε επανειλημμένα περάσει από αμοιβαίες μολύνσεις μεταξύ άγριας ζωής και ανθρώπων και σταδιακά συσσωρεύθηκαν μεταλλάξεις προσαρμοσμένες στο ανθρώπινο σώμα. «Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης μόλυνσης, ο ιός υπέστη επαναλαμβανόμενες ήττες έως ότου εξελίχθηκε στα τρέχοντα στελέχη που είναι εξαιρετικά κατάλληλα για μαζική μετάδοση», πρόσθεσε.

Αμφιλεγόμενοι οι ισχυρισμοί για αφύσικη προέλευση του ιού

Οι συγγραφείς έκθεσης επισημαίνουν πως οι ισχυρισμοί για «αφύσικη προέλευση» του κορονοϊού είναι πολύ αμφιλεγόμενοι και μέχρι να βρεθούν στελέχη με ίχνη ανθρώπινης παρέμβασης «θα ήταν πιο παραγωγικό» όπως τονίζουν οι επιστήμονες «να επικεντρωθούν οι επιστήμονες στις φυσικές διεργασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του SARS-CoV-2».
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, ο ΠΟΥ είχε δημοσιεύσει την πλήρη έκθεση της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν για να διερευνήσει την πιθανή προέλευση της πανδημίας, αναφέροντας ως «εξαιρετικά απίθανη» την εκδοχή ότι ο ιός μπορεί να διέφυγε κατά λάθος από ένα εργαστήριο ιών και να εξαπλώθηκε.
Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι το σενάριο σχετικά με μια εργαστηριακή διαρροή απορρίφθηκε πολύ γρήγορα.
Μάλιστα την Παρασκευή ο ΠΟΥ ζήτησε να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στα εργαστήρια της Κίνας όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού, στο πλαίσιο της συνέχισης της έρευνάς του για την προέλευση της πανδημίας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης