Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Γερμανία και ΗΠΑ κοντά σε συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

Bloomberg: Γερμανία και ΗΠΑ κοντά σε συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2
Στο τραπέζι κυρώσεις και άλλα μέτρα εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει τον αγωγό φυσικού αερίου ως «όπλο» κατά της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι κοντά σε συμφωνία για τον αγωγό Nord Stream 2 που θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων και άλλα μέτρα εάν η Ρωσία επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια σαν όπλο κατά της Ουκρανίας, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο προσχέδιο της συμφωνίας, την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021.
Με βάση την συμφωνία, η Γερμανία θα πάρει μέτρα εάν η Ρωσία προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, σε μια κίνηση που δείχνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel αναγκάστηκε να συμβιβαστεί καθώς προηγουμένως δεν φαινόταν διατεθειμένη να προβεί σε ανεξάρτητες κινήσεις κατά της Μόσχας για τον αγωγό, αναφέρει το πρακτορείο.

Επιθετικές ενέργειες

Εάν η Ρωσία επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια σε επιθετικές ενέργειας κατά της Ουκρανίας, η Γερμανία θα αναλάβει δράση, ενώ ταυτόχρονα θα πιέσει για μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κυρώσεις για τον περιορισμό των ενεργειακών εξαγωγών της Ρωσίας, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας.
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος από τις ΗΠΑ δήλωσε στο Bloomberg ότι η γλώσσα στο κείμενο είναι εσκεμμένα ασαφής καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει στη Μόσχα έναν οδικό χάρτη για τις πιθανές αντιδράσεις σε επιθετική συμπεριφορά.
Ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τέτοιες κινήσεις να περιλαμβάνουν τον περιορισμό του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Κυρώσεις

Η πιθανότητα πάντως για κυρώσεις στη ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία αναμένεται να απογοητεύσει πολλά μέλη του Κογκρέσου που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Boden δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει τη νκατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου αν και ένα ποσοστό πάνω από 90% του αγωγού είχε ήδη ολοκληρωθεί όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του ο Joe Biden.
Αρκετά μέλη του Κογκρέσου ζητούσαν να υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που θα προβλέπουν ότι η Γερμανία θα δεσμεύεται να κλείσει την ροή του φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 2 στην περίπτωση που η Ρωσία επιδιώξει να ασκήσει υπερβολική επιρροή στην Ουκρανία.

Επενδυτικό πλάνο

Ωστόσο, η Γερμανία για καιρό αντιστέκεται σε μία τέτοια κίνηση, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια απειλή θα πολιτικοποιούσε ένα έργο που, όπως επιμένει η Merkel, είναι αποκλειστικά οικονομικό.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, πριν την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky στις ΗΠΑ.
Με βάση το προσχέδιο, οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα επιδιώξουν να προωθήσουν επενδύσεις έως 1 δισ. δολ. στο λεγόμενο Πράσινο Ταμείο για να βοηθήσουν την μετάβαση της Ουκρανίας σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
Η Γερμανία θα δεσμευτεί σε μια αρχική επένδυση ύψους 175 εκατ. δολ. με βάση το κείμενο.

Παράταση σύμβασης

Η Γερμανία θα ορίσει επίσης ειδικό αντιπρόσωπο για να στηρίξει τα διμερή ενεργειακά έργα με την Ουκρανία.
Τέλος, η συμφωνία προβλέπει η Γερμανία να δεσμευτεί να ασκήσει πίεση ώστε να παραταθεί η σύμβαση διαμετακόμισης της Ουκρανίας με τη Ρωσία για χρονική περίοδο μέχρι τα 10 χρόνια μετά τη λήξη της το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης