Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Προελαύνουν οι Ταλιμπάν, αλλάζει στρατηγική ο στρατός - Κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση

Αφγανιστάν: Προελαύνουν οι Ταλιμπάν, αλλάζει στρατηγική ο στρατός - Κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση
Έως τις 31 Αυγούστου θα έχουν αποχωρήσει όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις
Σχετικά Άρθρα

Με τους Ταλιμπάν να προελαύνουν στο μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν, ο αφγανικός στρατός, ο οποίος μετρά μια σειρά από ήττες στο πεδίο των μαχών, αλλάζει τη στρατηγική του.
Σύμφωνα με το Reuters, η νέα στρατηγική προβλέπει πως οι αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε περιοχές που κρίνεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διασφάλιση της επιβίωσης της κυβέρνησης και της λειτουργίας του κράτους.
Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος όγκος του στρατού θα αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα Καμπούλ, στις μεγάλες πόλεις, στις συνοριακές διελεύσεις και σε βασικές υποδομές που είναι ζωτικής σημασίας για το κράτος.
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται πως μεγάλο μέρος της επικράτειας θα αφεθεί στα χέρια των Ταλιμπών.
Αφγανός αξιωματούχος αναφέρει στο Reuters πως η «αναδιάταξη» των στρατευμάτων θα επιτρέψει στην Καμπούλ να διατηρήσει τον έλεγχο περιοχών και υποδομών στρατηγικής σημασίας, όπως ενός φράγματος που οικοδομήθηκε με τη βοήθεια της Ινδίας, καθώς και των κυριότερων οδικών αξόνων.
Όμως η αναδιάταξη και συγκέντρωση δυνάμεων σημαίνει επίσης πως περιοχές θα μείνουν αφρούρητες, κάτι που θα αναστατώσει κοινότητες και φυλές που αισθάνονται πως η κυβέρνηση τους εγκαταλείπει στα χέρια των Ταλιμπάν.
«Πώς το εξηγείς αυτό στην κοινή γνώμη που είναι ολοένα πιο νευρική – δικαιολογημένα - τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν περιφέρειες;
Διότι (...) αυτή η αναδιάταξη σημαίνει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, πως οι Ταλιμπάν θα καλύψουν το κενό που θα αφήσουμε» αναφέρει ο Αφγανός αξιωματούχος.
2121.png
Αναγκαστική λύση

Όπως αναφέρουν Αφγανοί αξιωματούχοι, πρόκειται για μια αναγκαστική λύση.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αφγανιστάν έχουν απλωθεί σε όλη την χώρα, χωρίς όμως να μπορούν να την ελέγξουν.
Κάτι άλλωστε που προκύπτει και από τις ήττες στις πολεμικές επιχειρήσεις έναντι των Ταλιμπάν.
Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσύρονται από το Αφγανιστάν, διαδικασία που εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου.
Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Kenneth McKenzie, επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο μεταξύ άλλων για το Αφγανιστάν και την υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις, της USCENTCOM, είπε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις γνωρίζουν πως πρέπει να διαλέγουν πλέον τις μάχες τους.
«Δεν μπορείς να φρουρείς τα πάντα.
Αν αμύνεσαι παντού, δεν αμύνεσαι πουθενά.
Νομίζω πως οι Αφγανοί συνειδητοποιούν πως πρέπει να συγκεντρώσουν δυνάμεις», ανέφερε ο στρατηγός McKenzie, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Περισσότερα εδάφη στους Ταλιμπάν

Πέρα όμως από αυτήν την αλλαγή στρατηγικής όσον αφορά την ανάπτυξη του αφγανικού στρατού, οι Ταλιμπάν έχουν ήδη καταφέρει να ελέγχουν μεγάλο μέρος του Αφγανιστάν.
Εκτιμήσεις του Πενταγώνου των ΗΠΑ αναφέρουν πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν πάνω από τα μισά κέντρα των περιφερειών της χώρας ενώ πιέζουν και περίπου τις μισές πρωτεύουσες των επαρχιών, τις οποίες θέλουν να αποκόψουν από την υπόλοιπη χώρα.
Άλλωστε αυτή η αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση δείχνει πως οι Ταλιμπάν έχουν πλέον το πάνω χέρι, το πλεονέκτημα για τα όσα συμβαίνουν στην χώρα.
H κυβέρνηση του Αφγανιστάν ωστόσο χαρακτηρίζει «απόλυτο ψέμα» τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν ότι ελέγχουν το 90% των συνόρων.
«Πρόκειται για προπαγάνδα που στερείται οποιασδήποτε βάσης.
Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τον έλεγχο (...) κατά μήκος των συνόρων, οι κύριες πόλεις είναι υπό τον έλεγχό μας, οι μεγάλοι οδικοί άξονες είναι υπό τον έλεγχό μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Οι Ταλιμπάν σκότωσαν 100 αμάχους

Η αφγανική κυβέρνηση κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι έχουν σκοτώσει περίπου εκατό αμάχους στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ από τότε που την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους.
«Οι βάναυσοι Ταλιμπάν (...) επιτέθηκαν σε σπίτια αθώων Αφγανών, τα λεηλάτησαν και σκότωσαν περίπου 100 αθώους ανθρώπους», δηλώνει ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικώνσε μήνυμα στο Twitter.
Ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας επανέλαβε αυτόν τον αριθμό στις δηλώσεις που έκανε σήμερα στο AFP.
«Δυστυχώς, παντού όπου παίρνουν τον έλεγχο, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να καταστρέφουν τις δημόσιες εγκαταστάσεις και να παρενοχλούν τους ανθρώπους, να τους εκτοπίζουν δια της βίας, να λεηλατούν τις περιουσίες τους και δυστυχώς αυτό συνέβη στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ».  δήλωσε, βεβαιώνοντας ότι «είναι ακριβής» ο αριθμός των «100 αμάχων που σκοτώθηκαν» εκεί.
Παράλληλα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Τατζικιστάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του προετοιμάζεται να δεχθεί έως και 100.000 πρόσφυγες από το γειτονικό της Αφγανιστάν.

Κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν προβληματισμό για το κατά πόσο στη νέα σελίδα που ανοίγει στο Αφγανιστάν, η σημερινή κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβιώσει.
Οι προβλέψεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η αφγανική κυβέρνηση να πέσει μέσα στους επόμενους 6 μήνες.
Μάλιστα ο Αμερικάνος στρατηγός Mark Milley υποστηρίζει ότι «υπάρχει πιθανότητα πλήρους κατάληψης (της χώρας) από τους Ταλιμπάν», μεταξύ άλλων «σεναρίων», αν και τόνισε πως δεν θεωρεί ότι έχει κριθεί η έκβαση «ακόμη».
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Biden έχει δεσμευθεί να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις και να διπλασιάσει τις προσπάθειές της να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που παραμένουν σε αδιέξοδο, καθώς Ταλιμπάν και κυβέρνηση δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης