Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τα σχέδια Erdogan για μόνιμη διαίρεση της Κύπρου

Γερμανικός Τύπος: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τα σχέδια Erdogan για μόνιμη διαίρεση της Κύπρου
Tα Βαρώσια έχουν κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για μία πιθανή επανένωση του νησιού,  επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Süddeutshe Zeitung
«Μομφή από τη Νέα Υόρκη» επιγράφεται άρθρο της Süddeutshe Zeitung, που επισημαίνει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει την τουρκική πρακτική στο Κυπριακό.
Την Παρασκευή 23/7, ενέκρινε ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται ότι ‘οποιαδήποτε απόπειρα εποικισμού τμήματος των Βαρωσίων από άλλα πρόσωπα, πλην των κατοίκων τους, είναι απαράδεκτη'.
Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε ενέργεια, που παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι «τα Βαρώσια έχουν κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για μία πιθανή επανένωση του νησιού.
Σύμφωνα με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η πόλη τίθεται υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και μόνο με δική τους εντολή μπορεί να εποικιστεί.
Τον περασμένο Νοέμβριο οι τουρκοκυπριακές αρχές είχαν ανοίξει μέρος της πόλης για επισκέπτες, κάτι που ήδη είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμά του, καταδίκασε τις ενέργειες των τουρκοκυπριακών αρχών ως παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Καταδίκη των σχεδίων Erdogan

«Το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τα σχέδια Erdogan για την Κύπρο», είναι ο τίτλος του Spiegel Online, που παρατηρεί ότι «στο Κυπριακό η Τουρκία δεν βλέπει πλέον καμία πιθανότητα επανένωσης του νησιού.
Αντ' αυτού ο πρόεδρος Erdogan εξυφαίνει σχέδιο για τον εποικισμό της στοιχειωμένης πόλης των Βαρωσίων.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδοκιμάζει την τακτική αυτή».
Για το ίδιο ζήτημα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) στην ηλεκτρονική της έκδοση κάνει λόγο για «ομόφωνη κριτική» του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου σημειώνει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τα σχέδια Erdogan για μόνιμη διαίρεση της Κύπρου», παραθέτει όμως και την τουρκική άποψη, κατά την οποία οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας «βασίζονται σε αστήρικτους ισχυρισμούς και δεν συνάδουν με την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο νησί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης