Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε απόγνωση η AstraZeneca - Ουδείς θέλει πλέον το εμβόλιο κατά της Covid 19... και ο πόλεμος της ΕΕ

Σε απόγνωση η AstraZeneca - Ουδείς θέλει πλέον το εμβόλιο κατά της Covid 19... και ο πόλεμος της ΕΕ

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που συνδέουν τη δυσπιστία με τις κατηγορίες των Ευρωπαίων

Σχετικά Άρθρα
Τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η AstraZeneca, εξαιτίας του "πολέμου" που έχει δεχτεί από τους Ευρωπαίους κυρίως πολιτικούς, αναδεικνύει το Politico.

Μεταφέροντας μάλιστα τις ανησυχίες του Adam John Ritchie, project manager του Jenner Institute του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το εμβόλιο της Oxford / AstraZeneca, το οποίο κάποτε θα έσωζε τον κόσμο, κινδυνεύει να γίνει εμβόλιο δεύτερης κατηγορίας.
Υποτίθεται ότι ήταν εύκολο στη χρήση, χωρίς την ανάγκη για ειδικούς καταψύκτες - και φθηνό, επειδή οι προγραμματιστές του, οι εθνικοί ήρωες του Ηνωμένου Βασιλείου, επέμειναν να πωληθεί στο κόστος.
Αλλά μετά το πρώιμο πράσινο φως που έλαβε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, οι ΗΠΑ δεν το ενέκριναν ποτέ.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και ο Καναδάς και η Αυστραλία, σταμάτησαν να το χρησιμοποιούν σε νεότερους ανθρώπους λόγω ανησυχιών για θρόμβους.
Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να υπογράψει συμβόλαιο για περισσότερα, με το εμβόλιο να μη το θέλει κανείς πλέον.

Οι συνέπειες για τις φτωχές χώρες

Οι συνέπειες υπερβαίνουν τον πλούσιο κόσμο και είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες παραμένουν απεγνωσμένα υποεξυπηρετούμενες στα εμβόλια.
Ένας τοξικός συνδυασμός εξελίξεων - μάχες μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, προσοχή όσον αφορά τη χρήση του, μια αλλοιωμένη επικοινωνιακή στρατηγική και υπερβολικά υποσχόμενες δόσεις - μπορεί να έχει καταστρέψει τις καλύτερες πιθανότητες της Αφρικής από την πανδημία.
Οι πλούσιες δυτικές χώρες, που τώρα χρησιμοποιούν εμβόλια mRNA, είναι σε θέση να διαγράψουν τις παραγγελίες εμβολίων της Oxford / AstraZeneca.
Αλλά οι φτωχότερες χώρες πληρώνουν το τίμημα.
Μία από τις πιο καταστροφικές στιγμές ήταν όταν ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δυσφήμησε ανοιχτά το εμβόλιο τον Ιανουάριο, χαρακτηρίζοντάς το σχεδόν αναποτελεσματικό.

Οι φόβοι τροφοδοτούνται από την κακή επικοινωνία

Ο John Nkengasong, διευθυντής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, συνόψισε τη βαθιά επίδραση της κακής επικοινωνίας καθώς «επηρεάζει την εμπιστοσύνη που έχουν οι άνθρωποι στα εμβόλια.
Και αυτό γίνεται ισχυρότερο όταν οι κριτικές προέρχονται από τις αρχές, όπως πρόεδροι χωρών», ανέφερε.
«Ο παράγοντας φόβου είναι εκεί έξω, ο φόβος του άγνωστου, ο φόβος ενός νέου ιού, ο φόβος των νέων εμβολίων», είπε στο POLITICO ο Nkengasong.
"Και αν δεν στηρίζονται σε γεγονότα, τότε γίνεται εξαιρετικά επιζήμιο".

Από την αρχή τα προβλήματα

Τα προβλήματα όμως για το εμβόλιο της AstraZeneca είχαν αρχίσει από νωρίς.
Ένα λάθος κλινικής δοκιμής κλιμάκωσε τις ανησυχίες σχετικά με την ακεραιότητα των δεδομένων αποτελεσματικότητάς, ενώ και ο μικρός αριθμός ηλικιωμένων στις δοκιμές ανάγκασε ορισμένες χώρες να περιορίσουν αρχικά τη χρήση του στους ηλικιωμένους.
Στη συνέχεια, η εταιρεία δεν κατάφερε να παραδώσει εγκαίρως σε όλους τις παραγγελίες, γεγονός που εξόργισε την ΕΕ, ιδίως όταν ξεκίνησε τις μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού.
Οι Βρυξέλλες οδήγησαν τελικά την εταιρεία στο δικαστήριο, με την κατηγορία ότι δίνει προτεραιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όλο το προηγούμενο διάστημα μάλιστα, οι ανησυχίες για την ασφάλεια αυξήθηκαν λόγω της σύνδεσης του εμβολίου με μια σπάνια μορφή θρόμβων αίματος.
Ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υιοθέτησε μια προσεκτική προσέγγιση και αρνήθηκε να απαγορεύσει τη χρήση του, πολλές πρωτεύουσες της ΕΕ εμπόδισαν τη διάθεση στους νέους.
Ακόμη και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi - οι οποίοι έκαναντην πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca ως ένδειξη εμπιστοσύνης - επέλεξαν ένα εμβόλιο mRNA στη δεύτερη τους δόση.

Ανησυχίες και για τις μεταλλάξεις

Εκτός των παραπάνω προβλημάτων, πλέον πολλές χώρες φοβούνται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων, ειδικά της Beta, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.
Ενώ τα δεδομένα πραγματικού κόσμου από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ισοδύναμο με το εμβόλιο BioNTech / Pfizer για την πρόληψη νοσηλείας που προκαλείται από την μετάλλαξη Delta, η Beta μπορεί να αποφύγει την προστασία του εμβολίου της Oxford / AstraZeneca, προειδοποιούν οι ερευνητές.
Μάλιστα, η ίδια η Νότια Αφρική αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το εμβόλιο και πούλησε τις δόσεις της σε άλλες αφρικανικές χώρες.
Αυτές οι κινήσεις έχουν επηρεάσει σοβαρά την εικόνα του εμβολίου AstraZeneca ακριβώς όπως η Ευρώπη άρχισε να δίνει τα αχρησιμοποίητα εμβόλια της στον αναπτυσσόμενο κόσμο, λένε ορισμένοι ειδικοί.

Παιχνίδια κατηγοριών

«Η Oxford / AstraZeneca δεν είναι [εμβόλιο] δεύτερης κατηγορίας όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του, υπήρξε δεύτερη κατηγορία ως εμπορικός συνεργάτης όμως», δήλωσε ο Guido Rasi, πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Όμως και η ΕΕ έπαιξε το ρόλο της.
Ως πρώην σύμβουλος της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ricciardi κατηγόρησε τις χώρες της ΕΕ για τη λήψη αποφάσεων που βασίζονται στο «συναίσθημα» και όχι στην επιστήμη.
Η δεξαμενή σκέψης Chatham House πρόσφατα ανέλυσε την κατάρρευση της φήμης του εμβολίου, αποδίδοντας κάποια ευθύνη στην AstraZeneca (και των ρυθμιστικών αρχών) για τον αποσπασματικό χαρακτήρα των πρώτων δοκιμών της Φάσης 3 και για τη σύγχυση, ή και παραπλάνηση, αναφορικά με τα αποτελέσματα.
Ωστόσο, η έκθεση σημείωσε επίσης με έμφαση ότι "η φαινομενική πολιτικοποίηση του θέματος συνέβαλε στη δυσπιστία του κοινού", υπονοώντας σαφώς το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης