Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μετάλλαξη Delta ανατρέπει τα πάντα, επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα - ΗΠΑ: Υποχρεωτική η μάσκα και για τους πλήρως εμβολιασμένους

Η μετάλλαξη Delta ανατρέπει τα πάντα, επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα - ΗΠΑ: Υποχρεωτική η μάσκα και για τους πλήρως εμβολιασμένους
Απειλή για τον πλανήτη τη ταχύτατη μετάδοση της μετάλλαξης Delta - Επαναφορά των περιοριστικών μέτρων και για τους εμβολιασμένους
Σχετικά Άρθρα

Η μετάλλαξη Delta είναι η ταχύτερη και η πιο προσαρμόσιμη εκδοχή του κορωνοϊού με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπος ο πλανήτης, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, γεγονός που ανατρέπει τον σχεδιασμό των κυβερνήσεων, οι οποίες αναγκάζονται να επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα, ακόμη και για τους εμβολιασμένους.
Η προστασία των εμβολίων παραμένει πολύ ισχυρή έναντι της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας που προκαλούνται από οποιαδήποτε έκδοση του κορωνοϊού και εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξακολουθούν να είναι οι μη εμβολιασμένοι.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Delta, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, είναι ικανή να μολύνει πλήρως εμβολιασμένα άτομα με μεγαλύτερο ρυθμό από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, τα οποία μεταδίδουν τον ιό, ανέφεραν οι ειδικοί.

Επαναφορά των περιοριστικών μέτρων

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί και πάλι στοχοθετημένη χρήση μάσκας, κοινωνικής απόστασης και άλλων μέτρων ακόμη και σε χώρες με ευρείες εκστρατείες εμβολιασμού.
Το Ισραήλ επανέφερε πρόσφατα τις απαιτήσεις για μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και απαιτεί από τους ταξιδιώτες να παραμένουν σε καραντίνα κατά την άφιξη.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν εάν θα αναθεωρήσουν τις οδηγίες για τη μάσκα και για τους εμβολιασμένους.
Το Λος Άντζελες, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτεί και πάλι τη χρήση μάσκαςακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι απλά η Delta», δήλωσε ο μικροβιολόγος Sharon Peacock, ο οποίος διευθύνει τις προσπάθειες της Βρετανίας να ανακόψει τη μετάδοση της Delta, αποκαλώντας την «την πιο προσαρμόσιμη και ταχύτερη παραλλαγή».
Η μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη Delta είναι ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομο σε άτομο, αυξάνοντας τις λοιμώξεις και τις νοσηλείες μεταξύ των μη εμβολιασμένων.
Η Dr Monica Gandhi, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι πολλοί εμβολιασμένοι άνθρωποι είναι « απογοητευμένοι» που δεν προστατεύονται 100% από ήπιες λοιμώξεις.
Αλλά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί που νοσηλεύονται με COVID-19 αυτή τη στιγμή δεν έχουν εμβολιαστεί δείχνει πολλά για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
«Υπάρχει πάντα η ψευδαίσθηση ότι μια μαγική σφαίρα θα λύσει όλα τα προβλήματά μας.
Ο κορωνοϊός μας διδάσκει ένα μάθημα», σχολιάζει ο Nadav Davidovitch, διευθυντής της σχολής δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Ben Gurion στο Ισραήλ.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 195.093.652 και οι νεκροί σε 4.173.740
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 34.577.203 κρούσματα και 611.254 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.440.951 και τρίτη σε νεκρούς με 421.382
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 550.502 τρίτη σε κρούσματα με 19.707.662
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 6.094.379
• Πέμπτη η Γαλλία με 6.088.828 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 5.771.563
• Έβδομη η Τουρκία με 5.618.417 και όγδοη η Αργεντινή με 4.859.170
• Ένατη η Κολομβία με 4.368.453 και δέκατη η Ισπανία με 4.368.453
Καταγραφή_96.JPG

ΗΠΑ: Τα CDC αναθεωρούν τη σύστασή τους για τη χρήση μάσκας

Οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει και πάλι να φορούν μάσκα προστασίας σε κλειστούς χώρους, σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).
«Στις ζώνες όπου παρατηρείται υψηλή μεταδοτικότητα (σ.σ. της Covid-19) τα CDC συνιστούν στους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους να φορούν μάσκα στους κλειστούς δημόσιους χώρους», ανέφερε η Ροσέλ Ουαλένσκι, η διευθύντρια του οργανισμού αυτού. Όπως εξήγησε, αυτή η νέα οδηγία θεωρήθηκε αναγκαία λόγω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά τα σχολεία, τα CDC συνιστούν την καθολική χρήση μάσκας από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των βαθμίδων, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Η Ουαλένσκι τόνισε ότι συστήνεται επίσης να επιστρέψουν οι μαθητές στη δια ζώσης εκπαίδευση το φθινοπωρο.
Τα CDC κάλεσαν επίσης τα ηγετικά στελέχη των κοινοτήτων να ενθαρρύνουν τους εμβολιασμούς και τη χρήση μάσκας, ώστε να αποφευχθούν νέα ξεσπάσματα της πανδημίας σε περιοχές με υψηλή μεταδοτικότητα. 

Βραζιλία: Πάνω από 550 χιλ. οι νεκροί από covid 19 - Ο 2ος βαρύτερος απολογισμός στον πλανήτη 

Ξεπερνούν τις 550 χιλιάδες οι νεκροί από κορωνοϊό στη Βραζιλία, με τη χώρα να καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 578 ασθενείς και διαγνώστηκαν 18.999 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 550.502 νεκρούς επί συνόλου 19,7 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.Η χώρα 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει επισήμως τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.
Η οργή των πολιτών κατά του προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro, αποτυπώνεται στις διαδηλώσεις, με τους Βραζιλιάνους να ζητούν την καθαίρεσή του, καθώς απέτυχε να διαχειριστεί την πανδημία αλλά και την οικονομία.

Σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή εμβολίων για τη Moderna - Χωρίς απόθεμα ασφαλείας

Η φαρμακοβιομηχανία Moderna ανακοίνωσε ότι συνεργαζόμενες εταιρείες στην παρασκευή του εμβολίου της κατά της Covid-19 εκτός ΗΠΑ αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις λόγω διαδικασιών εργαστηριακών δοκιμών που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, επιβραδύνοντας έτσι την προσφορά του εμβολίου σε ορισμένες αγορές.
Η ανακοίνωση της αμερικάνικης εταιρείας έρχεται καθώς αξιωματούχοι υγείας της Νότιας Κορέας δήλωσαν νωρίτερα σήμερα ότι η Moderna ανέβαλε για τον Αύγουστο την προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουλίου αποστολή δόσεων του εμβολίου τους λόγω προβλημάτων εφοδιασμού.
«Αυτή τη στιγμή δεν διατηρούμε απόθεμα ασφαλείας για να επιτρέψουμε την ταχύτερη διανομή εμβολίων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουμε αποθέματα για να μετριάσουμε αυτούς τους τύπους ελλείψεων ή καθυστερήσεων», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Moderna.
Το ζήτημα που ανέφερε ότι αντιμετώπισε η αμερικανική φαρμακευτική έχει πλέον επιλυθεί, αλλά η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες προσαρμογές μέσα στις προσεχείς 2-4 εβδομάδες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η Moderna και οι κατασκευάστριες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν αυτές τις ελλείψεις σε όλες τις χώρες που έχουν επηρεαστεί, είπε η αμερικάνικη φαρμακευτική χωρίς να αναφερθεί στις χώρες αυτές ονομαστικά ή στη σοβαρότητα του ζητήματος. 

Επετεύχθη ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ τουλάχιστον με μία δόση

To 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, επισημαίνοντας ότι ο στόχος επετεύχθη.
Παράλληλα, η Ursula von der Leyen σημείωσε ότι το ποσοστό των ενηλίκων που είναι πλήρως εμβολιασμένο ανέρχεται στο 57%.
"Στόχος μας ήταν να προστατεύσουμε το 70% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου τον Ιούλιο.
Σήμερα έχουμε επιτύχει αυτόν τον στόχο.
Και το 57% των ενηλίκων έχει ήδη την πλήρη προστασία του διπλού εμβολιασμού.
Αυτά τα στοιχεία θέτουν την Ευρώπη μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών.
Η προληπτική διαδικασία ήταν πολύ επιτυχημένη - αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
Η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ επικίνδυνη.
Καλώ λοιπόν όλους αυτούς που έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν.
Για τη δική τους υγεία και για την προστασία άλλων.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει επαρκή ποσότητα εμβολίων», προσέθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Aπό την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι «αυτό είναι ένα βασικό ορόσημο στο έργο μας κατά της πανδημίας, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν γρήγορα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης