Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη Βρετανία: Στο μικροσκόπιο των αρχών οι big-4 των ελεγκτικών εταιρειών

Μεγάλη Βρετανία: Στο μικροσκόπιο των αρχών οι big-4 των ελεγκτικών εταιρειών
Οι μεγάλες εταιρείες παρουσιάζουν τα ίδια αποτελέσματα κάθε τρίμηνο, εξάμηνο ή χρόνο, με τη σφραγίδα κάποιου ευυπόληπτου ελεγκτικού οίκου
Σχετικά Άρθρα

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν τεθεί οι big-4 –και όχι μόνο– των ελεγκτικών εταιρειών στη Μεγάλη Βρετανία, με 29% από τους 103 ελέγχους «υψηλού κινδύνου» να χρήζουν «βελτίωσης» ή «σημαντικής βελτίωσης».
Συνήθως, στον κλάδο του ελέγχου δεν υπάρχουν καλά νέα.
Οι καλώς βαίνουσες εταιρείες παρουσιάζουν τα ίδια αποτελέσματα κάθε τρίμηνο, εξάμηνο ή χρόνο, με τη σφραγίδα κάποιου ευυπόληπτου μεγάλου ελεγκτικού οίκου.
Οι ελεγκτές έχουν «κολλήσει» σε μια δυστυχή ρουτίνα.
Ο ετήσιος έλεγχος της ποιότητας ελέγχου από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, συνήθως, δεν μεταλλάσσονται.
Ωστόσο, σύμφωνα το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς της Μεγάλης Βρετανίας, το ένα τρίτο των ελέγχων στις επτά μεγαλύτερες εταιρείες χρειάστηκε βελτίωση ή σημαντική βελτίωση.
Στον τελευταίο έλεγχο των… ελεγκτών διαπιστώθηκε ότι το 29% από τους 103 ελέγχους «υψηλού κινδύνου» εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες, έναντι 33% ένα χρόνο νωρίτερα.
«Κάποιοι μπορεί να αμφισβητήσουν τι έκανε η FRC και γιατί η βελτίωση της ποιότητας του ελέγχου παραμένει αργή» δήλωσε ο Sir Jon Thompson, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού.
Λοιπόν, πράγματι.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η ευθύνη της βελτίωσης βαραίνει τα ελεγκτικά γραφεία.
Κανένα δεν είναι τέλειο, αλλά η FRC ξεχώρισε την KPMG για έλλειψη των απαιτούμενων προτύπων για τρίτο συνεχόμενο έτος και επεσήμανε «σημαντικές αδυναμίες» στη διαδικασία των ελέγχων της εταιρείας στον τραπεζικό τομέα.
Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων των Mazars και BDO, δύο από τους επίδοξους ανταγωνιστές των PwC, Deloitte, EY και KPMG.
Σημειώνεται πως η FRC εξετάζει μικρό δείγμα.
Ακόμα κι έτσι, όμως, οι αμφισβητίες πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να διατηρήσουν υψηλή την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρουν.
Πάντως, είναι φυσικό οι ελεγκτικές, όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις τους, να κινούνται γρηγορότερα εάν αισθανθούν ότι η αποτυχία θα οδηγήσει σε άμεσες συνέπειες.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε χρόνος που περνά χωρίς σημαντική βελτίωση στην ποιότητα υπηρεσιών των ελεγκτικών εταιρειών αφήνει εργαζόμενους και επενδυτές εκτεθειμένους.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης