Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Ξεκινά την παραγωγή κουβανικού εμβολίου κατά της covid-19

Ιράν: Ξεκινά την παραγωγή κουβανικού εμβολίου κατά της covid-19
Η Αβάνα ανακοίνωσε πως το Ιράν θα αρχίσει να παράγει ένα από τα κουβανικά εμβόλια κατά της covid-19
Σχετικά Άρθρα
Το Ιράν θα γίνει την επόμενη εβδομάδα η πρώτη χώρα εκτός Κούβας που θα αρχίσει να παράγει ένα από τα κουβανικά εμβόλια κατά της covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα τα κρατικά, κουβανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο χώρες, εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις, δυσκολεύονται εδώ και χρόνια να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και δραστικές ουσίες, κάτι που τις έχει αναγκάσει να γίνουν αυτάρκεις.
Σύμφωνα με το Reuters, τόσο η Κούβα όσο και το Ιράν έχουν παράξει εγχώρια εμβόλια κατά της covid-19.

Αποτελεσματικότητα και ...επιφυλάξεις

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά κουβανικά στοιχεία, οι κλινικές δοκιμές των κουβανικών εμβολίων Soberana 2 και το Abdala δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα με αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 90%, αν και οι επικριτές τους παραμένουν επιφυλακτικοί αναμένοντας τα στοιχεία αυτά να δημοσιευθούν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και να ελεγχθούν από ομότιμους.
Το Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν είχε συμφωνήσει νωρίτερα φέτος να συνεργαστεί με το ινστιτούτου Finlay της Κούβας, το οποίο παρασκεύασε το Soberana 2, προκειμένου να διεξάγει κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης του σκευάσματος στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Μετά το πέρας των δοκιμών αυτών το εμβόλιο εγκρίθηκε για έκτακτη χρήση στο Ιράν νωρίτερα τον Ιούλιο.
Το Ιράν και η Κούβα θα παράξουν εκατομμύρια δόσεις του Soberana 2, με την ονομασία PastuCovac, στη χώρα της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Finlay Βινσέντε Βέρες Μπενκόμο στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα.
Ο τομέας βιοτεχνολογίας της Κούβας έχει μακρά ιστορία στην παραγωγή εμβολίων, καθώς παράγει το 80% των εμβολίων που χορηγούνται στη χώρα και εξάγει κάποια από αυτά.
Το Μεξικό, το Βιετνάμ, η Αργεντινή και η Τζαμάικα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να παράξουν ή να αγοράσουν τα κουβανικά εμβόλια κατά της covid-19.

Κούβα: Για πρώτη φορά πάνω από 9.000 κρούσματα, 68 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 68 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 9.323 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Καραϊβικής ανέρχεται μέχρι εδώ σε 2.560 νεκρούς επί συνόλου 358.378 μολύνσεων.
Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που οι μολύνσεις ξεπέρασαν το όριο των 9.000 και ότι τις τελευταίες επτά ημέρες τα κρούσματα αυξήθηκαν στο επίπεδο των 7.000 κατά μέσον όρο, κάτι που αποδίδεται στα πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του ιού.
Μέχρι χθες είχαν χορηγηθεί πάνω από 9 εκατ. δόσεις των εγχωρίως παραγόμενων εμβολίων Abdala και Soberana 2. Σήμερα προβλέπεται να αρχίσει ο εμβολιασμός των εγκύων. Σκοπός είναι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού εντός Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης