Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκκολαπτήριο νέων μεταλλάξεων κορωνοϊού το Ηνωμένο Βασίλειο - Κίνδυνος για νέο πιο επικίνδυνο ιό - Οι ειδικοί προειδοποιούν

Εκκολαπτήριο νέων μεταλλάξεων κορωνοϊού το Ηνωμένο Βασίλειο - Κίνδυνος για νέο πιο επικίνδυνο ιό - Οι ειδικοί προειδοποιούν

Το «άνοιγμα» του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνει τον κίνδυνο για νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Σχετικά Άρθρα

Ως... εκκολαπτήριο νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, βλέπουν οι ειδικοί το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αποτελεί κίνδυνο για τη δημιουργία νέων -ενδεχομένως και πιο επικίνδυνων- μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι μια ομάδα 1.200 επιστημόνων από όλον τον κόσμο έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που προκαλούνται από το «άνοιγμα» του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με το CNBC, μια ανησυχία αφορά τις πιθανές συνέπειες του ξεκλειδώματος της κοινωνίας εν μέσω υψηλών ποσοστών κρουσμάτων και μερικώς εμβολιασμένου πληθυσμού και πώς η κατάργηση των περιοριστικών υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο ιός.
«Εάν σχεδίαζα ένα τεράστιο πείραμα για τη δημιουργία ενός πιο επικίνδυνου ιού, ενός που θα είναι ικανός να "αχρηστεύσει" τα εμβόλια, θα έκανα αυτό που κάνει τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο» επισημαίνει ο Michael Haseltine Αμερικανός ιολόγος και πρόεδρος και πρόεδρος της ACCESS Health International και συμπλήρωσε «ο μισός πληθυσμός εμβολιάστηκε εν μέσω της πανδημίας, κάτι που θα επέτρεπε στον ιό να μάθει πως να ξεφεύγει από τα εμβόλια.
Αυτό θα έκαναν, και δικαιολογημένα ανησυχεί ο υπόλοιπος κόσμος».
Κάθε φορά που ένα άτομο μολύνεται με Covid-19, ο ιός πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό του ασθενούς, δημιουργώντας δεκάδες εκατομμύρια αντίγραφα. Όταν ο ιός δημιουργεί ένα αντίγραφο του εαυτού του, υπάρχει πιθανότητα να κάνει ένα λάθος στο νέο αντίγραφο που θα μπορούσε να δώσει ακούσια πλεονέκτημα στον ιό.
«Ρίχνεις τα ζάρια κάθε φορά που κάποιος μολύνεται», δήλωσε στο CNBC η Charlotte Houldcroft, επιστήμονας που εργάζεται για την εξέλιξη των ιών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. «Σε έναν μεγάλο πληθυσμό με πολλές μολύνσεις, απλά ρίχνεις τα ζάρια πιο συχνά - κάθε πληθυσμός με πολλούς ανθρώπους μολυσμένους ταυτόχρονα προκαλεί ανησυχία. Γι' αυτό προφανώς ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο» συμπλήρωσε.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 29 Ιουλίου, 204.669 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, μειωμένοι κατά 37% από την προηγούμενη εβδομάδα.
H Houldcroft δήλωσε στο CNBC ότι δεν είναι σαφές πως θα αντιδράσει ο κορωνοϊός στην «ανοσολογική πίεση πολλών εμβολιασμένων».
«Τα εμβόλια είναι πολύ ισχυρά. Προλαμβάνουν νέες μολύνσεις» δήλωσε. Ωστόσο επεσήμανε τον κίνδυνο νέων μεταλλάξεων που θα «ξεφεύγουν» από τα εμβόλια.
Η Christina Pagel από το London’s UCL, δήλωσε στο CNBC ότι υπάρχει «πολύ μεγάλος κίνδυνος» για μια μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για χαλάρωση των περιορισμών.
«Αλλά είναι ολόκληρη η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, όπου τα κρούσματα αυξάνονται.
Όλες αυτές οι χώρες υψηλού εισοδήματος είναι στην κατάσταση και μια νέα μετάλλαξη που είναι ανθεκτική στα εμβόλια θα μπορούσαν προκύψει σε οποιαδήποτε από αυτές» τόνισε η ίδια και υποστήριξε ότι μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να προκύψει σε πυκνοκατοικημένες και καλά εμβολιασμένες περιοχές.


Οι ταξιδιωτικοί κίνδυνοι

Η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών κάνει πιο δύσκολο τον περιορισμό των μεταλλάξεων, προειδοποίησε η Pagel.
Σε μια Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ίδια τόνισε ότι λόγω της θέσης του Ηνωμένο Βασιλείου ως παγκόσμιος ταξιδιωτικός κόμβος, κάθε μετάλλαξη που θα κυριαρχήσει στη Βρετανία θα εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.
«Το είδαμε με τη μετάλλαξη Alpha και είμαι απόλυτα βέβαιη ότι θα συνεισφέραμε στην αύξηση της Delta στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική» είχε δηλώσει τότε.
Μιλώντας στο CNBC, η Pagel είπε ότι θα ήθελε οι χώρες να προχωρούν σε περισσότερο συντονισμένες κινήσεις όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη, κάποιες χώρες είχαν απαγορεύσει την είσοδο Βρετανών, ενώ άλλες τους καλωσόριζαν. από το London’s UCL, δήλωσε στο CNBC ότι υπάρχει «πολύ μεγάλος κίνδυνος» για μια μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για χαλάρωση των περιορισμών.
«Αλλά είναι ολόκληρη η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, όπου τα κρούσματα αυξάνονται.
Όλες αυτές οι χώρες υψηλού εισοδήματος είναι στην κατάσταση και μια νέα μετάλλαξη που είναι ανθεκτική στα εμβόλια θα μπορούσαν προκύψει σε οποιαδήποτε από αυτές» τόνισε η ίδια και υποστήριξε ότι μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να προκύψει σε πυκνοκατοικημένες και καλά εμβολιασμένες περιοχές.

Ο κορωνοϊός δεν έχει τελειώσει

Μιλώντας στο CNBC, ο Haseltine (από το ACCESS Health International) έχει ήδη προκύψει μια μετάλλαξη που είναι ανθεκτική στα εμβόλια.
«Αυτό κάνει η Delta.
Ο εμβόλιο δεν ήταν ποτέ 100% αποτελεσματικό έναντι της πρώτης μετάλλαξης.
Αλλά καθώς προκύπτουν νέες μεταλλάξεις, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται» τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech ήταν μόλις 39% αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης Delta, αλλά παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας.
Ο Haseltine έχει ήδη καταγράψει τουλάχιστον 35 διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο κορωνοϊός καταφέρνει να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.
«Είναι σαν ένας διαρρήκτης που μπαίνει στο σπίτι σας και κόβει τον συναγερμό πυρκαγιάς», είπε ο ίδιος.
«Η μόνη του δουλειά είναι να βγει με τα καλούδια και να πάει στο διπλανό σπίτι. Όσο περισσότερα εμπόδια βάζετε, τόσο πιο έξυπνοι γίνονται. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε στο τέλος της μετάλλαξης.
Είμαι εύλογα βέβαιος ότι νέες μεταλλάξεις είναι ήδη εκεί έξω» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης