Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η προσαρμογή στις μεταλλάξεις covid, η αιτία της αύξησης της τιμής των εμβολίων Pfizer, Moderna

Η προσαρμογή στις μεταλλάξεις covid, η αιτία της αύξησης της τιμής των εμβολίων Pfizer, Moderna
Αυτό υποστηρίζει ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Clement Beaune
Σχετικά Άρθρα

Την αύξηση της τιμής των εμβολίων των Pfizer, Moderna επιβεβαίωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Clement Beaune, ο οποίος απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο ότι οι εταιρείες θα προσαρμόσουν τα εμβόλια τους στις νέες μεταλλάξεις της covid.
«Θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλα αυτά κατά ορθολογικό τρόπο, προφανώς να μην εξαπατηθούμε, αλλά να έχουμε πιο απαιτητικά συμβόλαια, με προϊόντα προσαρμοσμένα στις παραλλαγές.
Πιθανώς ναι, θα είναι λίγο πιο ακριβά όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά για όλους τους αγοραστές» υποστήριξε μιλώντας στο δίκτυο RFI ο Beaune χωρίς να διευκρινίζει το ποσό της αύξησης.
«Τα προσαρμόζουν, αυτό απαιτείται από τα υπό διαπραγμάτευση συμβόλαια, στις παραλλαγές.
Ζητείται επίσης το κύριο μέρος της παραγωγής, περίπου 300 συστατικών των εμβολίων, να παράγεται στο ευρωπαϊκό έδαφος» είπε ο Beaune.

Οι νέες τιμές

Βάσει δημοσιεύματος των Financial Times, η Pfizer θα αυξήσει την τιμή του εμβολίου της από τα 15,5 ευρώ στα 19,5 ευρώ, ενώ η Moderna θα το αυξήσει στα 25,5 ευρώ από 19 ευρώ που είχε συμφωνηθεί
Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει προμηθευθεί 330 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, 100 εκατομμύρια του εμβολίου της AstraZeneca, 50 εκατομμύρια εμβόλια της Moderna και 20 εκατομμύρια του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Χρυσές πωλήσεις

H Pfizer αναμένει αύξηση για τα ετήσια έσοδα από εμβόλια κατά σχεδόν 1/3 στα 33,5 δισ. δολάρια, αφού τα εμβόλια βοήθησαν σχεδόν στο διπλασιασμό των πωλήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla είπε ότι οι τιμές για χώρες με υψηλότερο εισόδημα ήταν «συγκρίσιμες», με τις χώρες μεσαίου εισοδήματος.
Η Pfizer, η οποία μοιράζεται τα κέρδη με τον Γερμανό εταίρο της, την εταιρεία BioNTech, αναμένει να αυξήσει τις τιμές και μετά το πέρας της πανδημίας.
Το χάσμα εσόδων μεταξύ των εμβολίων mRNA, των οποίων οι γενετικές οδηγίες οδηγούν τα κύτταρα να παράγουν ιικές πρωτεΐνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, και πιο παραδοσιακούς αντιπάλους που περιέχουν είτε ιικές πρωτεΐνες είτε έναν αδρανοποιημένο ιό, θα διευρυνθεί περαιτέρω το επόμενο έτος σύμφωνα με τις προβλέψεις, που επικαλούνται οι Financial Times.
Προβλέπεται ότι, οι πωλήσεις της Pfizer θα φτάσουν τα 56 δισ. δολάρια, ενώ της Moderna θα ανέλθουν στα 30 δισ., καθώς οι δύο εταιρείες κυριαρχούν στις αγορές υψηλού εισοδήματος.
a_16.JPG
Η κριτική στις Βρυξέλλες

Οι πωλήσεις του εμβολίου από την Oxford/AstraZeneca, το οποίο παρέχεται κυρίως σε φτωχότερες χώρες, προβλέπεται να αυξηθούν στα 15 δισ. δολάρια το 2022.
Τα συμβόλαια της ΕΕ ολοκληρώθηκαν σε μια περίπλοκη στιγμή κατά την κυκλοφορία των εμβολίων στην ΕΕ, καθώς αντιμετώπισαν προβλήματα εφοδιασμού από την AstraZeneca και την J&J καθώς οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν σύνδεση των εμβολίων με σπάνιες θρομβώσεις αίματος.
Οι Βρυξέλλες αντιμετώπιζαν επίσης την κριτική των κρατών μελών με επικεφαλής την Αυστρία που κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «άδικη» διανομή εμβολίων, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα της ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες να μην έχουν προμήθειες.
Αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Commission και οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να καταβάλλουν υψηλότερο τίμημα για να εξασφαλίσουν ικανές προμήθειες από ευρωπαϊκά εργοστάσια παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης