Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες από το Σεπτέμβριο

Γερμανία: Χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες από το Σεπτέμβριο

Στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, στην οποία ανήκουν 20 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι, μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 20%, ενώ τουλάχιστον μία δόση έχει λάβει το 40%

Σχετικά Άρθρα

Την προσφορά της δυνατότητας εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών αποφάσισαν πριν από λίγο ομόφωνα τα ομόσπονδα κρατίδια.
Επιπλέον, ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες μπορούν να προχωρήσουν στην λήψη αναμνηστικής δόσης εμβολίου τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021.
«Όποιος θέλει, μπορεί μέσα στο καλοκαίρι να εμβολιαστεί.
Έχουμε επάρκεια εμβολίων για κάθε ηλικιακή ομάδα», επανέλαβε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Jens Spahn μετά το τέλος της διάσκεψης με τους υπουργούς Υγείας των κρατιδίων, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Moderna και BioNTech/Pfizer

Σε ό,τι αφορά την ομάδα 12-17 ετών, στην οποία ανήκουν 20 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι, μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 20%, ενώ τουλάχιστον μία δόση έχει λάβει το 10%, σημείωσε ο κ. Spahn, διευκρινίζοντας ότι για αυτές τις ηλικίες διαθέσιμα εμβόλια είμαι μόνο αυτά της Moderna και των BioNTech/Pfizer.
Ο εμβολιασμός θα μπορεί να προγραμματιστεί στα κέντρα εμβολιασμού αλλά και μέσω των οικογενειακών ιατρών, πρόσθεσε.
Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες θα μπορούν τον Σεπτέμβριο να λάβουν και την τρίτη, αναμνηστική δόση, «προκειμένου να μπούμε στο φθινόπωρο και στον χειμώνα όσο το δυνατόν πιο προστατευμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής της διάσκεψης των υπουργών Υγείας των κρατιδίων, Klaus Hoselleck από την Βαυαρία.

Παρενέργειες

Νωρίτερα πάντως ο επικεφαλής της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Thomas Mertens είχε δηλώσει στο NDR ότι για την ώρα υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για πιθανές παρενέργειες στις ηλικίες 12-17 ετών: «Λέμε ότι δεν μπορούμε να εκδώσουμε γενική σύσταση εμβολιασμού όσο δεν διαθέτουμε τη σχετική ασφάλεια δεδομένων», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην πίεση που ασκείται στην Επιτροπή από κάποιους πολιτικούς για επίσπευση της σχετικής σύστασης, ξεκαθάρισε ότι «μπορεί η Επιτροπή να αλλάξει τη σύσταση της, αλλά σίγουρα όχι επειδή το είπαν οι πολιτικοί».
Μέχρι τώρα η Stiko συνιστά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 για παιδιά και εφήβους 12-17 ετών μόνο σε περίπτωση που ανήκουν σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες.
«Καθήκον μας είναι να δώσουμε την καλύτερη δυνατή σύσταση εμβολιασμού για τους πολίτες αυτής της χώρας και επίσης για τα παιδιά αυτής της χώρας, με βάση όλες τις διαθέσιμες γνώσεις. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πάνω σε αυτό εξαιρετικά εντατικά», δήλωσε ο κ. Mertens μιλώντας στην «Welt».

Κριτικη΄από το SPD

Κριτική στη Stiko για τη στάση της άσκησε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας και καθηγητής Επιδημιολογίας Carl Laudenbach ο οποίος επισήμανε: «Ως επιστήμων είμαι πεπεισμένος ότι η επιφύλαξη της Επιτροπής δεν είναι σωστή.
Περιμένουν μακροπρόθεσμα στοιχεία, τα οποία δεν θα υπάρξουν ποτέ».
Χαιρέτισε μάλιστα τις σημερινές αποφάσεις κάνοντας λόγο για «μια καλή μέρα στη μάχη κατά της παραλλαγής Δέλτα» και τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός των μαθητών «προστατεύει την μαθησιακή επιτυχία του σχολικού έτους».

Οικογενειακός γιατρός

Από την πλευρά των υπουργών Υγείας, ο κ. Hoselleck υποστήριξε ότι η απόφαση για εμβολιασμό στις ηλικίες 12-17 ετών δεν συγκρούεται με τις συστάσεις της Stiko, διευκρινίζοντας ότι και η Επιτροπή είχε δηλώσει ότι ο εμβολιασμός και σε αυτές τις ηλικίες είναι εφικτός, κατόπιν συνεννόησης με τον οικογενειακό ιατρό.
«Θεωρούμε σημαντικό και σωστό να μπούμε καλά προετοιμασμένοι στο φθινόπωρο με αυτή την προσφορά εμβολιασμού.
Τονίζω ιδιαίτερα τον όρο "προσφορά"», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης