Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ρήγμα στην κυβέρνηση Draghi απειλεί να προκαλέσει η πώληση της MPS στην UniCredit

Ιταλία: Ρήγμα στην κυβέρνηση Draghi απειλεί να προκαλέσει η πώληση της MPS στην UniCredit
Οι θέσεις του Δημοκρατικού Kόμματος και της Lega για τη διάσωση της τράπεζας - Η περικοπή των θέσεων εργασίας και ο λογαριασμός

 

Σχετικά Άρθρα

Φόβοι για επικείμενη δοκιμασία της ενότητας της κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία διατυπώνονται με σφορμή τη στήριξη που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών στις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα με αντικείμενι την πώληση της προβληματικής Monte dei Paschi di Siena (MPS) στην UniCredit, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021.
Το θέμα δε, προκαλεί τριγμούς και στο εσωτερικό της ευάλωτης κυβέρνησης υπό τον τεχνοκρατη Mario Draghi, σημειώνεται στο δημοσιευμα.

Το deal

Σημειώνεται πως το ιταλικό κράτος ελέγχει το 64% της Monte, μετά το ύψους 5,4 δισ. ευρώ «πακέτο διάσωσης» που δρομολόγησε για να στηρίξει την αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου, το 2017.
Η τράπεζα παραμένει σε ευάλωτη θέση, καθώς οι κεφαλαιουχικές ανάγκες υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός πως η Monte κατετάγη τελευταία στα stress tests που ανακοίνωσε προ ημερών η EBA και συνεπώς η πίεση στο οικονομικό επιτελείο να βρεθεί λύση ήταν άμεση.
Η λύση αυτή βρέθηκε (ή καλύτερα φάνηκε πως βρέθηκε) με την συμφωνία που προωθείται με την UniCredit, η οποία ενδιαφέρεται να αγοράσει «επιλεγμένα τμήματα» της MPS – γεγονός που δημιουργεί νέες υποχρεώσεις για το ιταλικό δημόσιο και προκαλεί βεβαίως αντιδράσεις ένθεν κακείθεν της κυβέρνησης.

Αντιπαράθεση για τις περικοπές

Κοινώς τι θα γίνει με τα… μη επιλεγμένα τμήματα της τράπεζας, τι θα γίνει με τους εργαζομένους της και συνολικά την τοπική οικονομία της Σιένα.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και πιεστικά προς τον υπουργό Οικονομικών Daniele Franco που έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, καταρχάς από τα ίδια τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Είναι δε, εντυπωσιακό πως η αντίδραση στο σχέδιο συγκεντρώνει συμμάχους από όλο το φάσμα Δεξιάς και Αριστεράς, ήτοι δηλαδή από την Lega έως το Δημοκρατικό Κόμμα με κοινό παρανομαστή τον ορατό κίνδυνο σοβαρότατων περικοπών στις θέσεις εργασίας.

Ερίζουν για την Σιένα

Ειδικά για το Δημοκρατικό Κόμμα, που θεωρεί την Σιένα ως ένα από τα παραδοσιακά πολιτικά του προπύργια και στην οποία διεκδικεί έδρα ο νυν επικεφαλής του κόμματος, Enrico Letta, το θέμα μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμο για τη διατήρηση της στήριξης του προς την κυβερνητική συμμαχία.
Και το ίδιο φυσικά ισχύει για τον λαϊκιστή Matteo Salvini της Lega.
Αν και ακριβής αριθμός δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς οι συνομιλίες ακόμη «τρέχουν», θεωρείται βέβαιο πως μιλάμε για περικοπή τουλάχιστον του ενός τρίτου των θέσεων εργασίας της Monte, η οποία αριθμεί 21.000 εργαζομένους.
Ήδη τα συνδικάτα των εργαζομένων της τράπεζας έχουν ζητήσει κατεπείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και την διοίκηση της Ένωσης Τραπεζών, ενώ είναι βέβαιο πως θα έχουν διαδοχικές επαφές με τα κόμματα.

Ο λογαριασμός…1,4 δισ. ευρώ

Εξάλλου, οι περικοπές αυτές και ο οικονομικός διακανονισμός τους θα κοστίσουν αρκετά χρήματα στο Δημόσιο, ήτοι δηλαδή στο μέσο Ιταλό φορολογούμενο.
Η διοίκηση της UniCredit έθεσε ως όρο για να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει μια συμφωνία εξαγοράς πως δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ για τους διακανονισμούς αυτούς, που θα καλυφθούν από το Δημόσιο, ως μεγαλύτερο μέτοχο της MPS.
Αναλύσεις τοποθετούν το κόστος για τις αποζημιώσεις και τις εθελούσιες αποχωρήσεις σε τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ.
Γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη σημείο τριβής και ενστάσεων από τις πολιτικές παρατάξεις, αν και το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να μοιραστεί το κόστος με τους ομολογιούχους της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης