Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street μετά τα στοιχεία για απασχόληση - Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

Νευρικότητα στη Wall Street μετά τα στοιχεία για απασχόληση - Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

Διστακτικότητα στη Wall Street μετά τα απογοητευτικά μάκρο

Σχετικά Άρθρα

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν σήερα 4/8 τις συναλλαγές, S&P 500 και Dow Jones, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατάφερε να κλείσει με μικρά κέρδη, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα λίγο πριν την κρίσιμη έκθεση της Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας συνολικά στην οικονομία και τον δείκτη ανεργίας.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ADP έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 330.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 653.000 θέσεις. Αυτή ήταν η μικρότερη μηνιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο.
Επιπλέον, τα στοιχεία του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 680.000 από την αρχική μέτρηση των 692.000 θέσεων.
Η έκθεση της ADP έρχεται λίγο πριν την έκθεση του υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή για την απασχόληση συνολικά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Η έκθεση αναμένεται να δείξει 845.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 5,7% από 5,9%.
Οι δύο εκθέσεις συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι επενδυτές αναζητούν στοιχεία για την πρόοδο που σημειώνει η αγορά εργασίας προς τον στόχο της Federal Reserve για μέγιστη απασχόληση, παράλληλα με τον πληθωρισμό στο 2%, που θα μπορούσε να οδηγήσει την τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της ανάπτυξης.
Εάν η έκθεση του υπουργείο Εργασίας δεν επιβεβαιώσει τις προσδοκίες την Παρασκευή, η αγορά ενδεχομένως να υιοθετήσει την άποψη ότι η Fed θα διατηρήσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,92% και έκλεισε στις 34.792,67 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,46% στις 4.402,66 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +0,13% στις 14.780,53 μονάδες

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την έξαρση των κρουσμάτων της Covid-19 λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.
Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις ζητούν πλέον από τους εργαζόμενους τους απόδειξη ότι έχουν εμβολιστεί, καθώς αρκετές περιοχές της χώρας επαναφέρουν την οδηγία για τη χρήση της μάσκας.
Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors ανακοίνωσε κέρδη β' τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ αναθεώρησε ανοδικά και τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρήσης.
Η εταιρεία προχώρησε επίσης σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το σύνολο της χρήσης, παρά το πλήγμα των 800 εκατ. Δολαρίων, από την ανάκληση των ηλεκτρικών οχημάτων Chevrolet Bolt.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. δολάρια ή 1,90 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με τις ζημιές των 806 εκατ. στο προηγούμενο τρίμηνο ή 56 σεντς ανά μετοχή.
Όπως οι ανταγωνιστικές της, η GM αντιμετωπίζει αβεβαιότητα εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.
Τα αποθέματα απούλητων οχημάτων της GM μέχρι τις 30 Ιουνίου, ήταν τα μισά από το περασμένο έτος.
Τόνισε ότι είχε αποθέματα αξίας 1,4 δισ. δολαρίων, για οχήματα που είχαν κατασκευαστεί χωρίς συγκεκριμένες ηλεκτρονικές μονάδες, εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών.
Η Kraft Heinz ανακοίνωσε πωλήσεις β΄τριμήνου 2021 που ήταν υψηλότερες των εκτιμήσεων, καθώς η ζήτηση για σνακ και συσκευασμένα γεύματα παρέμεινε ισχυρή παρά το ότι οι Αμερικανοί άρχισαν να βγαίνουν μετά από την χαλάρωση των περιορισμών.
Οι εταιρείες συσκευασμένων τροφίμων ήταν μεταξύ των μεγάλων ωφελημένων από τους περιορισμούς της πανδημίας, που υποχρέωσαν τους ανθρώπους να μαγειρεύουν στο σπίτι.
Οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν στα 6,62 δισ. δολάρια στο β΄ τρίμηνο έναντι των 6,65 δισ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο, όταν οι άνθρωποι "στόκαραν” με τα απαραίτητα.
Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρές πωλήσεις 6,55 δισ. δολαρίων.
Η Kraft ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 25 εκατ. δολαρίων ή 2 σεντς ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 1,65 δισ. δολαρίων ή 1,35 δολαρίων ανάσα μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard επίσης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως και η New York Times Co.
Ζημιές που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανακοίνωσε από την πλευρά της η Royal Caribbean Group, ενώ και τα έσοδα της εταιρείας κρουαζιέρας έχασαν τις προβλέψεις της αγοράς.

Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές με φόντο αποτελέσματα και μάκρο

Ανοδικά κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Stoxx 600 να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό, με ώθηση από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 πρόσθεσε 0,61% στις 468,22 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να σκαρφαλώνει 1,3% και να ηγείται των κερδών, ενώ ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 0,7%.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,88% στις 15.692,13 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 7.123,86 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,33% στις 6.746,23 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, αναμένονται τα στοχεία για τον δείκτη PMI και τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη.

Αναλυτικότερα αντίστοιχα των προσδοκιών διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, αν και με μικρότερη άνοδο έναντι του Μαΐου, όταν οι καταναλωτές έσπευσαν στα καταστήματα μετά από την άρση των περιορισμών για τον κορωνοιό.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, τόνισε πως οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 1,5% σε μηνιαία βάση και 5% σε ετήσια βάση.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία αύξηση 1,7% και ετήσια αύξηση 4,5%.
Η μηνιαία αύξηση των πωλήσεων λιανικής δεν ήταν ενιαία.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο στην Ιρλανδία, στη Γερμανία και στη Λετονία, αλλά σημείωσαν πτώση στη Μάλτα, στην Αυστρία, στην Πορτογαλία και στις χώρες της Μπένελουξ.
Ο Ιούνιος είναι ο δεύτερος μήνας συνεχόμενης αύξησης μετά την αύξηση 4,1% τον Μάριο, αν και αντιπροσωπεύουν μια πτωτική αναθεώρηση από τις αρχικές εκτιμήσεις για 4,6%.
Οι πωλήσεις για προϊόντα εκτός τροφίμων, εκτός των καυσίμων, αυξήθηκαν τον Ιούνιο 3,4% σε μηνιαία βάση και 6,5% σε ετήσια.
Tον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και 15 χρόνια παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας της HIS Markit στην Ευρωζώνη, τον Ιούλιο, καθώς η αγορά και κυρίως ο κλάδος των υπηρεσιών επωφελείται από την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιτάχυνση των εμβολιασμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit, που καταγράφει την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, ανέβηκε στις 60,2 μονάδες από τις 59,5 τον Ιούνιο, ήτοι δηλαδή σταθερά πολύ πάνω από το όριο των 50 μονάδων που παραπέμπει σε ανάπτυξη. Πρόκειται δε, για το υψηλότερο επίπεδο του από τον Ιούνιο του 2006.
Σε όλο το μπλοκ ο κλάδος των υπηρεσιών έχει περάσει σε μια φάση ανάκαμψης, έχοντας διευκολυνθεί από την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Εξάλλου, παρά και την ανησυχία που προκαλεί η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ οι αγορές σε μεγάλο βαθμό παραμένουν «ανοιχτές».
Έτσι, ο κλάδος των υπηρεσιών στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναπτύχθηκε σε ρυθμούς ρεκόρ, ενώ στην Ιταλία ανέβηκε με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και 14 χρόνια. Σημαντική ανάρρωση καταγράφεται και στην Ισπανία, ενώ στη Γαλλία ο ρυθμός ανάκαμψης της δραστηριότητας παραμένει αυξημένος, αν και ελαφρά κάτω από το αναμενόμενο.
«Ο ευρωπαϊκός τομέας υπηρεσιών επανήλθε στη ζωή. Η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό και η περαιτέρω πρόοδος των εμβολιασμών ενισχύουν τη ζήτηση για ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στον τουρισμό, τα ταξίδια και τη φιλοξενία», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Πάντως, αγκάθι παραμένουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και οι ελλείψεις προσωπικού, ενώ βέβαια δεδομένη είναι η ανησυχία που επικρατεί για τη μετάλλαξη Δέλτα και τις επιπτώσεις της το επόμενο διάστημα.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης είναι πλέον οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και δη, η Delta με αποτέλεσμα ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον τομέα των υπηρεσιών να μειωθεί από τις 72,7 μονάδες τον Ιούνιο στις 69,1 τον Ιούλιο, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο τριμήνου.
Στα νέα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων καθαρές ζημιές ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο του 2021 η Commerzbank, λόγω του κόστους αναδιάρθρωσης και μιας έκτακτης διαγραφής λόγω έργου outsourcing.
Η γερμανική τράπεζα κατέγραψε καθαρές ζημιές 527 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, λίγο υψηλότερες από τα 504 εκατ. ευρώ που περίμεναν οι αναλυτές.
Η ζημιά σημειώθηκε μετά την καταγραφή δαπανών αναδιάρθρωσης ύψους 511 εκατ. ευρώ και μιας διαγραφής για τον τερματισμό ενός outsourcing project 200 εκατ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 18,1% στα 1,86 δισ. ευρώ, οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ από 1,53 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ το CET1 της τράπεζας παρέμεινε σταθερό στο 13,4%.
Η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, Intesa Sanpaolo, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης, αφού τα κέρδη β΄ τριμήνου 2021 υπερέβησαν τις προσδοκίες, και τόνισε ότι σχεδιάζει να επιστρέψει 3,3 δισ. Ευρώ στους μετόχους αργότερα φέτος.
Μετά από την απόφαση της ΕΚΤ να άρει τους περιορισμούς πληρωμών στις 30 Σεπτεμβρίου, η Intesa θα διανείμει μέρισμα 1,9 δισ. Ευρώ από τα αποτελέσματα του 2020, αφού πλήρωσε 694 εκατ. ευρώ σε μερίσματα τον Μάιο.
Επίσης, σχεδιάζει να πληρώσει προμέρισμα 1,4 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο για τα κέρδη του 2021, μετά από συζητήσεις με τις αρχές.
Για το 2021 αναμένει τώρα καθαρά κέρδη 4 δισ. ευρώ τουλάχιστον, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για καθαρά κέρδη αρκετά πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.
Η Intesa, για το τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,5 δισ. ευρώ, καλύτερα από ις εκτιμήσεις για 903 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερη από τις εκτιμήσεις για 4,94 δισ. ευρώ.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού οίκου μόδας Hugo Boss, έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο για διπλασιασμό των πωλήσεων στα 4 δισ. ευρώ και βελτίωση του περιθωρίου των λειτουργικών κερδών, στο 12% των πωλήσεων μέχρι το 2025.
Η Hugo Boss, η οποία επλήγη ισχυρά από τα lockdowns, ανακοίνωσε επίσης ανάκαμψη στις πωλήσεις στο β΄ τρίμηνο, ιδιαίτερα στη Βρετανία και στην Κίνα.
Η εταιρεία θα προωθήσει την υφιστάμενη στρατηγική της, προσπαθώντας να γίνει πιο ελκυστική σε νεότερους πελάτες, και θα προσπαθήσει επίσης να διπλασιάσει τις πωλήσεις των γυναικείων ενδυμάτων, μέχρι το 2025.
Η Hugo Boss τόνισε ακόμη ότι οι πωλήσεις του βασικού κορμού των δραστηριοτήτων, Boss, μειώθηκαν 5% ενώ η Hugo, που απευθύνεται σε νεότερο κοινό, ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων 2%.
Η ανάκαμψη στην Κίνα ήρθε παρά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάρισμα στα δυτικά brands που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο, μετά από τις κατηγορίες της Δύσης για καταναγκαστική εργασία στην Xinjiang, όταν τουλάχιστον τρεις Κινέζοι celebrities δήλωσαν πως εγκαταλείπουν τη Hugo Boss.
Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας οι βελγικές φορολογικές αρχές διεκδικούν από τη μητρική εταιρεία της Delhaize, Albert Heijn, και την Bol.com ποσό έως 380 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως σημειώνει η γαλλόφωνη εφημερίδα «L'Echo», το ποσό που διεκδικούν οι βελγικές φορολογικές αρχές είναι σχεδόν τετραπλάσιο από τα κέρδη που είχαν τα καταστήματα Delhaize πέρυσι και αντιστοιχεί στο συνολικό τζίρο των βελγικών καταστημάτων Albert Heijn το 2019.
Οι πωλήσεις του ομίλου Ahold Delhaize που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία είναι περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο «Belga», οι βελγικές φορολογικές αρχές πιστεύουν ότι ο ολλανδικός όμιλος Ahold Delhaize έχει απορροφήσει τα καταστήματα American Delhaize χωρίς να πληρώσει φόρους.
Η διαφορά αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Ahold Delhaize αγόρασε, το 2018, τα αμερικανικά καταστήματα της βελγικής θυγατρικής Delhaize, τα οποία είχε εξαγοραστεί από τον ολλανδικό όμιλο το 2016.
Σύμφωνα με τη βελγική διοίκηση, η οποία δεν ήθελε να σχολιάσει, τα αμερικανικά καταστήματα άξιζαν περισσότερο από το ποσό που κατέβαλαν οι Ολλανδοί.
Τον Ιανουάριο, η Ahold Delhaize απάντησε στις βελγικές φορολογικές αρχές ότι δεν αποδέχεται το αίτημά της.
Η διαφορά δεν αναμένεται να επιλυθεί πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην ετήσια έκθεσή του, ο όμιλος Ahold Delhaize τονίζει ότι θα υπερασπιστεί σθεναρά τη θέση του, σημειώνοντας ότι έχει διάφορες νομικές επιλογές στη διάθεσή της.

Ανοδικές τάσεις στην Ασία με φόντο τα μάκρο στην Κίνα

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν τα περισσότερα από τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα σημερινά μάκρο στην Κίνα.
Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +1,14%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, οι Shanghai composite και Shenzhen component σημείωσαν κέρδη +0,83% και +1,03% αντίστοιχα.
Σημειώνεται πως υψηλότερο ρυθμό κατέγραψε η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα τον Ιούλιο, αν και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε όλη τη χώρα, απειλεί να μπλοκάρει την ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Ο ΡΜΙ υπηρεσιών της Caixin/Markit σημείωσε άνοδο στις 54,9 μονάδες τον Ιούλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο και υψηλότερα από τις 50,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Η βελτίωση των στοιχείων, που εστιάζει περισσότερο σε μικρότερες επιχειρήσεις στις παράκτιες περιοχές, έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα της επίσης έρευνας το Σάββατο, τα οποία εμφάνισαν ότι η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε ελαφρώς τον Ιούλιο.
Ο τομέας των υπηρεσιών στην Κίνα ανακάμπτει βραδύτερα από την πανδημία σε σχέση με την μεταποίηση, αλλά έχει βοηθηθεί από μια σταδιακή βελτίωση της κατανάλωσης τους τελευταίους μήνες.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε +1,31% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 +0,38%.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, κόντρα στο υπόλοιπο κλίμα σημείωσε απώλειες -0,22%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης