Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λίβανος: «Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης φταίει για την έκρηξη στη Βηρυτό», καταγγέλλει ο Macron

Λίβανος: «Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης φταίει για την έκρηξη στη Βηρυτό», καταγγέλλει ο Macron
Έναν χρόνο μετά την τραγωδία ο Macron επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική τάξη της χώρας και υπόσχεται οικονομική βοήθεια 100 εκατ. ευρώ στους πολίτες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron άνοιξε την διεθνή τηλεδιάσκεψη για τον Λίβανο καταδικάζοντας με σφοδρότητα «τις αδικαιολόγητες δυσλειτουργίες» της λιβανικής ηγεσίας και υποσχόμενος βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ «για την απευθείας στήριξη του πληθυσμού» της χώρας.
«Η λιβανική ηγεσία φαίνεται ότι στοιχηματίζει στην αποσύνθεση» μπλοκάροντας εδώ και μήνες τον σχηματισμό κυβέρνησης και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Macron, ο οποίος συμπροεδρεύει της διεθνούς διάσκεψης που διεξάγεται έναν ακριβώς χρόνο μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.
«Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα ιστορικό και ηθικό σφάλμα».
Στις 4 Αυγούστου 2020, η πρωτεύουσα του Λιβάνου βρίσκεται αντιμέτωπη με την αδιανόητη φρίκη: εκατοντάδες τόνοι νιτρικής αμμωνίας, που έχουν αποθηκευτεί εδώ και χρόνια σε ακατάλληλο χώρο του λιμανιού χωρίς μέτρα ασφαλείας εκρήγνυνται σκοτώνοντας 214 ανθρώπους, τραυματίζοντας 6.500 και καταστρέφοντας ολόκληρες συνοικίες.
«Η κρίση που ζει ο Λίβανος δεν είναι κτύπημα της μοίρας.
Είναι καρπός ατομικών και συλλογικών αποτυχιών και αδικαιολόγητων δυσλειτουργιών», δήλωσε ο Macron από το Φορ-ντε-Μπρεγκανσόν, την θερινή προεδρική κατοικία στην νότια Γαλλία.
«Το σύνολο της λιβανικής πολιτικής τάξης δεν σταμάτησε να την επιδεινώνει θέτοντας πάνω απ'όλα τα ατομικά και παραταξιακά συμφέροντα, πάνω από τα συμφέροντα του λιβανικού λαού».
«Είναι βέβαιο ότι ο Λίβανος αξίζει κάτι καλύτερο από το να ζει από την διεθνή αλληλεγγύη», πρόσθεσε.
«Η σημερινή διάσκεψη είναι μία ανθρωπιστική διάσκεψη υποστήριξης του πληθυσμού, πραγματοποιείται άνευ όρων, αλλά δεν θα υπάρξει λευκή επιταγή υπέρ του λιβανικού πολιτικού συστήματος, διότι είναι, από την αρχή της κρίσης, αλλά ακόμη και πριν ελλειμματική».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε την χορήγηση 100 εκατομμυρίων ευρώ σε νέα βοήθεια τους προσεχείς 12 μήνες και την αποστολή τις επόμενες εβδομάδες 500.000 δόσεων εμβολίων κατά της Covid.
Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, τα Ηνωμένα Εθνη αποτιμούν σε 375 εκατομμύρια δολάρια τις νέες ανάγκες του Λιβάνου στους τομείς του επισιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, του καθαρισμού του νερού.
Ο Macron ζήτησε επίσης την ολοκλήρωση της έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, το πόρισμα της οποίας δεν υπάρχει έναν χρόνο μετά την καταστροφή.
«Τα μέλη της λιβανικής ηγεσίας οφείλουν αλήθεια και διαφάνεια απέναντι στον πληθυσμό τους...
Η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες έχουν συνεργασθεί για να προσφέρουν όλες τις πληροφορίες που διαθέτουμε, είμαστε διαθέσιμοι για κάθε τεχνική συνεργασία» που είναι ακόμη αναγκαία στην έρευνα αυτή τα πορίσματα της οποίας «αναμένει ο λιβανικός πληθυσμός», δήλωσε ο Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης