Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας δείκτης για όλες τις επενδύσεις - Ποιες είναι οι δυσκολίες

tags :
Ένας δείκτης για όλες τις επενδύσεις - Ποιες είναι οι δυσκολίες
Ένας πραγματικός απόλυτος δείκτης δεν θα περιελάμβανε μόνο μετοχές και ομόλογα, αλλά επίσης εμπορεύματα και ιδιωτικά assets που δεν διαπραγματεύονται σε κάποιο χρηματιστήριο, όπως το real estate, οι υποδομές, τα τραπεζικά δάνεια

Η MSCI εργάζεται πάνω στη δημιουργία του «απόλυτου δείκτη», που θα παρακολουθεί τις επιδόσεις όλων των αγορών, σύμφωνα με τους FT.
Η δημιουργία δεικτών είναι μια ακμάζουσα δραστηριότητα, η οποία χωρίζει σε γεωγραφικές περιοχές ή κατηγορίες (π.χ. μετοχές ή ομόλογα) τις αγορές και στη συνέχεια τις υποδιαιρεί ανά μέγεθος ή κλάδο. Στη συνέχεια, αυτά χρησιμοποιούνται ως δείκτες αναφοράς για τους fund managers ή «πακετάρονται» σε επενδύσιμα προϊόντα. Αλλά μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ουσιαστικά αδύνατον να βρεθεί τρόπος ώστε να συνδυαστούν τα πάντα, από εμπορεύματα μέχρι venture capitals, σε έναν δείκτη.
Ο επικεφαλής της εταιρείας παροχής δεικτών Wilshire, Mark Makepeace, χαρακτηρίζει τη δημιουργία ενός τέτοιου δείκτη ως το «άγιο δισκοπότηρο», καθώς «λύνει ένα βασικό πρόβλημα της επενδυτικής και θα ήταν εξαιρετικά επωφελής».
Όπως σημειώνουν οι FT, όταν ο Makepeace ηγείτο της FTSE Russell, ο όμιλος συνεργάστηκε με τον William Sharpe, νομπελίστα και καθηγητή οικονομικών του Stanford, για να εξετάσουν την ιδέα ενός απόλυτου δείκτη, που όμως περιελάμβανε μόνο μετοχές και ομόλογα.
Ένας πραγματικός απόλυτος δείκτης θα προχωρούσε περαιτέρω, καθώς θα περιελάμβανε και άλλες μεγάλες κλάσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως τα εμπορεύματα και ακόμα και τα ιδιωτικά assets, που δεν διαπραγματεύονται σε κάποιο χρηματιστήριο, όπως το real estate, οι υποδομές, τα τραπεζικά δάνεια και τα μερίδια σε «καυτές» εταιρείες της Silicon Valley.
Ο Peter Shepard, επικεφαλής της έρευνας analytics και ανάπτυξης προϊόντων της MSCI, εργάζεται πάνω στο εγχείρημα της δημιουργίας ενός τέτοιου δείκτη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και νομίζει πως βρίσκεται κοντά, αν και ο ίδιος διστάζει να χαρακτηρίζει το τελικό αποτέλεσμα «απόλυτο δείκτη».
Το τι θα περιλαμβάνεται σε έναν ευρύτερο δείκτη σηκώνει μεγάλη συζήτηση και το πώς θα είναι διαρθρωμένος ενέχει πρακτικές περιπλοκότητες ως προς την εύρεση αξιόπιστων ενημερωμένων δεδομένων σε τομείς όπως οι ιδιωτικές αγορές.
Ωστόσο, ο Shepard είναι πεπεισμένος πως θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον δείκτη.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο διαχωρισμός κατά γεωγραφική περιοχή και άλλοι παράγοντες, όπως το ποιο είναι το καλύτερο μείγμα, πόση έκθεση θα πρέπει να υπάρχει σε μεγαλύτερες ή μικρότερες μετοχές, αν η κατανομή των ομολόγων θα πρέπει να σταθμίζεται αναλόγως του όγκου της έκδοσης χρέους ή με άλλον τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης