Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yπό όρους διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα - Τι χρειάζεται ο Kim και η ελίτ της Πιονγκγιάνγκ;

Yπό όρους διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα - Τι χρειάζεται ο Kim και η ελίτ της Πιονγκγιάνγκ;
Έτοιμος να συζητήσει με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι ο «κληρονομικός» ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, αλλά με τους δικούς του όρους.

Έτοιμος να συζητήσει με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι ο «κληρονομικός» ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, αλλά με τους δικούς του όρους.
Σύμφωνα με τον Park Ji Ouon, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας (NIS), ο οποίος ενημέρωσε το Κοινοβούλιο στη Σεούλ, χωρίς να αποκαλύψει τις πηγές του, το καθεστώς του Βόρειου γείτονα έχει μια σειρά απαιτήσεων, πριν καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ με θέμα το πυρηνικό οπλοστάσιο της Πιονγκγιάνγκ.
Η Πιονγκγιάνγκ επιθυμεί την χαλάρωση των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση, ώστε να έχει την δυνατότητα να εξάγει ορυκτά και να εισάγει καύσιμα και πολυτελή αγαθά, όπως ακριβά κοστούμια και ποτά.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην απομονωμένη χώρα της έχουν στερήσει την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων σιδήρου ενώ υπάρχει περιορισμός για την εισαγωγή καυσίμων στα 500.000 βαρέλια ετησίως.
Όμως, όπως φαίνεται και η ελίτ του καθεστώτος έχει τις δικές της «ανάγκες», σε κοστούμια «δυτικού τύπου» και ακριβά ποτά, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Σεούλ.
Εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής επιτροπής των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ρώτησα τι χρειάζονται περισσότερο και απάντησαν υψηλής ποιότητας ποτά και κοστούμια, όχι μόνο για τον Kim Jong Un, αλλά για να διανεμηθούν στην ελίτ της Πιονγκγιάνγκ».
Από την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας Βορρά και Νότου, οι δύο χώρες έχουν συζητήσει αρκετές φορές, μετά από ένα μεγάλο διάστημα «σιωπής» ανάμεσά τους.
Ο ισχυρός ηγέτης της Βόρειας Κορέας ήταν εκείνος που ζήτησε την αποκατάσταση της επικοινωνίας της Σεούλ με την Πιονγκγιάνγκ, όπως αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας.
Σύμφωνα με την NIS η Βόρεια Κορέα αναγκάστηκε να διανείμει στους πολίτες ποσότητες ρυζιού από τις αποθήκες του στρατού καθώς η παρατεταμένη ξηρασία και το κλείσιμο των συνόρων, λόγω πανδημίας, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε σοβαρή έλλειψη αγαθών πρώτης ανάγκης.

Τι αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες της Νοτίου Κορέας για την υγεία του Kim Jong Un

Η Βόρεια Κορέα έχει κλείσει τα σύνορά της υπό τον φόβο της πανδημίας και μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στις διπλωματικές προσεγγίσεις της κυβέρνησης του J. Biden για επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ.
Η τελευταία φορά που Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ συνομίλησαν επίσημα για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου ήταν τον Οκτώβριο του 2019.
Ο τέως Αμερικανός πρόεδρος, Trump, είχε δύο συναντήσεις κορυφής με τον Kim Jong Un, το 2018 στη Σιγκαπούρη και το 2019 στο Ανόι, χωρίς, όμως, να καταλήξουν σε συμφωνία. Τον Ιούνιο του 2019 ο Trump έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που πάτησε το πόδι του στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας, όπου και συναντήθηκε με τον Kim Jong Un.
Πάντως, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Κορέα δεν έχουν απαντήσει ακόμα, αν όντως, ισχύει πως η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τον Ιούνιο σε συνεδρίαση του Κόμματος των Εργατών ο Kim Jong Un είχε δηλώσει πως η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη για διάλογο αλλά και για αντιπαράθεση με την νέα κυβέρνηση του J. Biden.
Την Κυριακή η μικρότερη αδελφή του Kim Jong Un, η δυναμική Kim Yo Jong, ανακοίνωσε μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων (KCNA) πως οι ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο, είναι «εχθρικές» και υπονομεύουν τις σχέσεις της Σεούλ με την Πιονγκγιάνγκ.
Στο μεταξύ, η εμφάνιση του Kim Jong Un στα τέλη Ιουλίου σε δύο επίσημες εκδηλώσεις με ένα σκούρο σημάδι στην πίσω δεξιά πλευρά του κεφαλιού πυροδότησε εκ νέου φήμες πως αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Οι μυστικές υπηρεσίες στη Νότια Κορέα αναφέρουν πως ο Kim Jong Un είναι ενεργός στις δημόσιες εμφανίσεις και οι κινήσεις του είναι φυσιολογικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης