Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Οι πληθωριστικές πιέσεις θα εκτονωθούν έως το τέλος του 2021

tags :
Υellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Οι πληθωριστικές πιέσεις θα εκτονωθούν έως το τέλος του 2021
Η άνοδος του πληθωρισμού αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ελλείψεις στις πρώτες ύλες και σε προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού
Σχετικά Άρθρα

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του έτους, οι τιμές καταναλωτή σε μηνιαία βάση θα έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδο που θα συνάδει με το στόχο της Federal Reserve, ακόμη και εάν οι συγκρίσεις με πέρυσι συνεχίζουν να δείχνουν ανεπιθύμητα υψηλό πληθωρισμό, έδωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, όπως μεταδίδει το Bloomberg την Τατάρτη 3 Αυγούστου 2021.

O στόχος της Fed

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά για «ένα συγκεκριμένο διάστημα», δήλωσε η Yellen, σε ομιλία της στην Ατλάντα.
«Με βάση τις δικές μου εκτιμήσεις, έως τα τέλη του 2021, τα μηνιαία ποσοστά του πληθωρισμού θα συμβαδίζουν με τα επίπεδα που έχει θέσει η Federal Reserve ως στόχο για να επιτύχει σταθερότητα των τιμών.

Oι δεικτες

Ο στόχος του 2% της Fed βασίζεται στο δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα.
Ο συγκεκριμένος δείκτης εκτινάχθηκε στο 4% τον Ιούνιο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από το 2008.

Πρώτες ύλες – αγορά εργασίας

Η Yellen επανέλαβε ακόμη την άποψη της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Joe Biden ότι η άνοδος του πληθωρισμού αντανακλά τη «στενότητα» που παρατηρείται στην οικονομία, δηλ. τις ελλείψεις σε βασικές πρώτες ύλες, καθώς και στις προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, οπως αυτές καταγράφοντα στο πεδίο της απασχόλησης.
«Πιστεύω ότι είναι προσωρινό και ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα και όχι σε πολύ μακρινό μέλλον», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης