Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός – Στον υψηλότερο αριθμό εξαμήνου τα κρούσματα στις ΗΠΑ - Αρχίζει ξανά η διεθνής κλινική μελέτη Solidarity

Σαρώνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός – Στον υψηλότερο αριθμό εξαμήνου τα κρούσματα στις ΗΠΑ - Αρχίζει ξανά η διεθνής κλινική μελέτη Solidarity
Με τη δοκιμή τριών άλλων φαρμάκων για νοσηλευόμενους ασθενείς ξεκινά και πάλι η μεγαλύτερη διεθνής κλινική μελέτη στον κόσμο, υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Solidarity, η οποία δοκιμάζει υποσχόμενες θεραπείες κατά της Covid-19
Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζει να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία χάρη στη μετάλλαξη Delta πλήττει και κράτη που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών.
Στις ΗΠΑ, όπου το 70% των ενήλικων πολιτών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, στον υψηλότερο αριθμό του τελευταίου εξαμήνου κινείται ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19, ενώ πλήττονται από τη νόσο κυρίως πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Στην Αυστραλία, το Σίδνεϊ, το οποίο βρίσκεται για έβδομη εβδομάδα σε lockdown, ανακοίνωσε ότι κατέγραψε, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό (279 νέες μολύνσεις) και ακόμη έναν θάνατο, ενώ οι αυστραλιανές αρχές προειδοποίησαν για περαιτέρω επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης.
Περίπου το 60% των 25 εκατομμυρίων της Αυστραλίας υπόκειται επί του παρόντος σε περιοριστικά μέτρα, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με ξέσπασμα που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα.
Στο μεταξύ, με τη δοκιμή τριών άλλων φαρμάκων για νοσηλευόμενους ασθενείς ξεκινά και πάλι η μεγαλύτερη διεθνής κλινική μελέτη στον κόσμο, υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Solidarity, η οποία δοκιμάζει υποσχόμενες θεραπείες κατά της Covid-19.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 200.926. 244 και οι νεκροί σε 4.267.726
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 35.440.488 κρούσματα και 615.320 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.856.757 και τρίτη σε νεκρούς με 426.754
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 560.706 και τρίτη σε κρούσματα με 20.066.587
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 6.299.138
• Πέμπτη η Ρωσία με 6.296.570 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 6.010.896
• Έβδομη η Τουρκία με 5.846.784 και όγδοη η Αργεντινή με 4.989.402
• Ένατη η Κολομβία με 4.821.603 και δέκατη η Ισπανία με 4.566.571.
cov_4.JPG

Αρχίζει εκ νέου η μεγάλη διεθνής κλινική μελέτη Solidarity - Τα τρία νέα φάρμακα

Με τη δοκιμή τριών άλλων φαρμάκων για νοσηλευόμενους ασθενείς ξεκινά και πάλι η μεγαλύτερη διεθνής κλινική μελέτη στον κόσμο, υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Solidarity, η οποία δοκιμάζει υποσχόμενες θεραπείες κατά της Covid-19.
Πρόκειται για τρία φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί για άλλες παθήσεις και πλέον, θα δοκιμαστούν κατά του κορωνοϊού.
Αυτά είναι το αντικαρκινικό imatinib, το αντιελονοσιακό artesunate και το μονοκλωνικό αντίσωμα infliximab κατά των αυτοάνοσων παθήσεων.
Ήδη, τα τρία φάρμακα έχουν σταλεί στη Φινλανδία, την πρώτη χώρα όπου θα αρχίσει η νέα φάση της μελέτης με την ονομασία Solidarity Plus, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, καθώς πάνω από 40 βρίσκονται στη φάση των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές και βιοηθικές αρχές, σύμφωνα με το «Science».

Η αρχική μελέτη

Η αρχική μελέτη Solidarity ξεκίνησε πέρυσι τον Μάρτιο και στόχο ήταν ενώ εξαπλωνόταν η πανδημία, να δοκιμαστούν ταυτόχρονα σε πολλές χώρες μία σειρά φαρμάκων.
Μέχρι το τέλος του 2020 είχε βγάλει συμπεράσματα για τέσσερα φάρμακα ή συνδυασμούς τους (lopinavir/ritonavir, υδροξυχλωροκίνη, ιντερφερόνη-βήτα και ρεμδεσιβίρη), για τα οποία έκρινε λίγο-πολύ ότι δεν έχουν ουσιαστικό όφελος κατά του κορωνοϊού.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μελέτη να εμπλακεί σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες και σε καθυστερήσεις (ήδη τα τελικά αποτελέσματα για τη ρεμδεσιβίρη αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες).
Πλέον, ξεκινά και πάλι η μελέτη με έναν νέο γύρο φαρμάκων.
Σημειώνεται ότι εκτός από τα εμβόλια, μέχρι σήμερα δύο φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη θνητότητα στους ασθενείς με σοβαρή Covid-19 και συγκεκριμένα, η δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό στεροειδές, αλλά και το μονοκλωνικό αντίσωμα tocilizumab.

Τα φάρμακα που εξετάζονται

Τα τρία υπό δοκιμή φάρμακα, τα οποία επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, παρά τον ίδιο τον ιό SARS-CoV-2.
Ειδικότερα, το imatinib χορηγείται από το στόμα για τη θεραπεία μερικών λευχαιμιών και άλλων καρκίνων, ενώ μπορεί να προστατεύσει το επιθήλιο των κυψελίδων των πνευμόνων.
Ήδη, μία ελεγχόμενη δοκιμή σε 400 νοσηλευόμενους ασθενείς στην Ολλανδία που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, έδειξε ότι το φάρμακο μείωσε τον χρόνο διασωλήνωσης των ασθενών και την πιθανότητα θανάτου τους.
Τα στοιχεία αυτά κρίθηκαν ενθαρρυντικά, προκειμένου το φάρμακο να δοκιμαστεί στο πλαίσιο της Solidarity Plus, αλλά και μίας άλλης διεθνούς δοκιμής (REMAP-CAP).
Ακόμη, το infliximab είναι ένα αντίσωμα που χορηγείται μόνο μία φορά ενέσιμα και μπλοκάρει έναν μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μέχρι τώρα χρησιμοποιήθηκε σε αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ενώ σύμφωνα με πιο πρόσφατες ενδείξεις, μπορεί να βοηθήσει και κατά της Covid-19.
Έτσι, θα δοκιμαστεί και αυτό από τη Solidariy Plus.
Τέλος, το artesunate, ένα παράγωγο της αρτεμισινίνης και είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των παρασίτων της ελονοσίας.
Έδειξεστοιχεία αντι-ιικής δραστηριότητας κατά του νέου κορωνοϊού σε εργαστηριακές (όχι κλινικές) μελέτες.
Πλέον, η Solidarity Plus θα το δοκιμάσει επειδή επίσης το φάρμακο φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή και να «κατευνάζει» το υπερδιεγερμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται βλάβη στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα των ασθενών με βαριά νόσηση.

ΗΠΑ: ο κορωνοϊός πλήττει πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού - Στο υψηλότερο επίπεδο εξαμήνου τα ημερήσια κρούσματα

Στον υψηλότερο αριθμό του τελευταίου εξαμήνου κινείται ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 στις ΗΠΑ, όπου πλήττονται από τη νόσο πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Πάνω 100.000 μολύνσεις και το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού πλήττει τη Φλόριντα, ενώ πλέον, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών άγγιξε τις 95.000.

Ποιες πολιτείες χτυπά ο ιός


Σε επτά πολιτείες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και συγκεκριμένα, τη Φλόριντα, το Τέξας, το Μιζούρι, το Άρκανσο, τη Λουιζιάνα, την Αλαμπάμα και το Μισισιπή εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα μισά κρούσματα, όπως δήλωσε ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την πανδημία Jeff Zients στους δημοσιογράφους.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να προσφέρει μια τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 στους Αμερικανούς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

H Φλόριντα το επίκεντρο

Η Φλόριντα αποτελεί το επίκεντρο της νέας έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ η Λουιζιάνα και το Άρκανσο είναι επίσης αντιμέτωπες με αριθμούς που πλησιάζουν ρεκόρ ασθενών που νοσηλεύονται με covid-19.
Στη Φλόριντα καταγράφηκε στις 5/8 νέο ρεκόρ νοσηλειών, με 12.373 κλίνες να είναι κατειλημμένες από ασθενείς με covid-19, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Πόρων (HHS), ενώ νοσηλεύονται περισσότερα παιδιά με κορωνοϊό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ.

Περί εμβολιασμών

Η Βιρτζίνια είναι πλέον η τρίτη πολιτεία, μετά την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, που επιβάλει στους υπαλλήλους της πολιτείας τον εμβολιασμό ή τα εβδομαδιαία διαγνωστικά τεστ.
Σημειώνεται ότι υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός για κάποιους κυβερνητικούς υπαλλήλους μόνο στο Νιού Τζέρσι.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων covid-19 ώθησε πολλές ιδιωτικές εταιρείες να απαιτήσουν από τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν, ενώ μερικές γνωστοποίησαν ότι θα καθυστερήσουν την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία.

Ανοίγουν τα σύνορα για τους πλήρως εμβολιασμένους

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθενται να ανοίξουν τα σύνορα τους σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η κυβέρνηση καταρτίζει νέα, «προοδευτική προσέγγιση, που θα σημάνει, με λίγες εξαιρέσεις, ότι οι αλλοδαποί που θα έρχονται στις ΗΠΑ – από όλες τις χώρες – θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι».
Ωστόσο, δεν δόθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εφαρμοστεί αυτή η νέα πολιτική.
«Ομάδες εργασίας αφιερωμένες στο ζήτημα, βρίσκονται στην πορεία της κατάρτισης της νέας πολιτικής, ώστε να είμαστε έτοιμοι, όταν έρθει η στιγμή, να κινηθούμε προς αυτό το νέο σύστημα» επεσήμανε ο αξιωματούχος.
Σημειώνεται πως οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη, την Ινδία, τη Βραζιλία, όπως και από την Κίνα, δεν μπορούν να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια εκτός αν υπάρχει επιτακτικός και συγκεκριμένος λόγος.
Όχι του Λευκού Οίκου στο moratorium του ΠΟΥ

Aπέρριψε o Λευκός Οίκος την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ένα moratorium στη χορήγηση τρίτης δόσης για την Covid-19, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να επιλέξουν αν θα χορηγήσουν μια τρίτη δόση στους πολίτες τους ή αν θα δωρίσουν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki είπε ότι δεν τίθεται θέμα «επιλογής».
«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε και τα δύο» και «δεν είναι ανάγκη να επιλέξουμε» αν θα χορηγηθεί τρίτη δόση στους Αμερικανούς - κάτι που εξάλλου δεν έχει αποφασιστεί επισήμως - ή αν θα βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε διάφορες χώρες, δηλαδή περισσότερες από όλες τις άλλες χώρες του κόσμου όλες μαζί.
Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ ζήτησε να επιβληθεί moratorium στις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, επισημαίνοντας το τεράστιο έλλειμμα εμβολίων που εξακολουθεί να επικρατεί σε χώρες του αναδυόμενου και τρίτου κόσμου.
Ο ΠΟΥ ζήτησε ένα moratorium χρονικής διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών, το οποίο θα μπορούσε μάλιστα να παραταθεί περαιτέρω, ώστε να δοθεί ο χρόνος για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 10% του πληθυσμού όλων των κρατών της υφηλίου, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Κάτι τέτοιο απαιτεί ένας μεγάλος αριθμός δόσεων να μεταφερθεί από τις ανεπτυγμένες χώρες στις φτωχότερες χώρες, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Αυστραλία: Ένας νέος θάνατος και ρεκόρ 291 κρουσμάτων στο Σίδνεϊ – Παρά lockdown αναμένεται κλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης

Ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό (279 νέες μολύνσεις) και ακόμη έναν θάνατο εξαιτίας της COVID-19, κατέγραψε το Σίδνεϊ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενώ οι αυστραλιανές αρχές προειδοποίησαν ότι αναμένεται, χειρότερα, περαιτέρω επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης.
Επίσης, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ και είναι η πολυπληθέστερη της Αυστραλίας, διαγνώστηκε αριθμός μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 που έφτασαν τα 291.
«Τουλάχιστον 50» από τους ανθρώπους που προσβλήθηκαν «προκάλεσαν μολύνσεις στην κοινότητα», σημείωσε η πολιτειακή πρωθυπουργός Gladys Berejiklian, εκτιμώντας ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν παρά το lockdown, που επιβάλλεται για έκτη εβδομάδα.
«Αναμένω περισσότερα κρούσματα τις ημέρες που θα έρθουν και εύχομαι οι πάντες να είναι προετοιμασμένοι» για την κλιμάκωση της κρίσης, τόνισε η Gladys Berejiklian.
Ήδη, περίπου το 60% των 25 εκατομμυρίων της Αυστραλίας υπόκειται σε περιοριστικά μέτρα, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με ξέσπασμα που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα, ενώ παραμένει χαμηλό το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί.

Εμβολιασμοί στην Αυστραλία

Κάτω από το 20% των Αυστραλών έχει εμβολιαστεί πλήρως, λόγω προβλημάτων ως προς τον εφοδιασμό και λόγω της δυσπιστίας μέρους του πληθυσμού.
Πλέον, η κατάσταση θέτει υπό αμφισβήτηση την ελπίδα των αρχών της Αυστραλίας να επιστρέψουν στην κατάσταση «μηδέν κρούσματα».
Η επιστροφή στην κατάσταση των μηδενικών κρουσμάτων θα είναι «πρόκληση», όμως αυτός πρέπει «να είναι ο στόχος μας και πρέπει να προσπαθήσουμε να τον επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν», τόνισε η Gladys Berejiklian.
Σημειώνεται ότι στα νοσοκομεία της Νέας Νότιας Ουαλίας έχουν εισαχθεί 304 ασθενείς με την COVID-19, εκ των οποίων οι 50 βρίσκονται σε ΜΕΘ και οι 22 διασωληνωμένοι.
Συνολικά η Αυστραλία έχει καταγράψει  932 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 35.390 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Νότια Κορέα: Παράταση των περιοριστικών μέτρων για δύο εβδομάδες – Πάνω από νέα 1.700 κρούσματα σε 24 ώρες

Παράταση για ακόμη δύο εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, Kim Bu-kyum, καθώς αυξάνονται οι ασθενείς με βαριές μορφές της COVID-19 στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαραίτητη την παράταση των περιορισμών για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια τα σχολεία σε δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προέβη σε αυστηρότερους περιορισμούς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς πλησιάζει και η κορύφωση της περιόδου των διακοπών.
Έτσι, στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ και στα περίχωρά της απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις άνω των δύο ατόμων μετά τις 18:00, ενώ στην υπόλοιπη χώρα απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων.
Πάντως, ειδικοί κρίνουν απαραίτητη τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων, καθώς διπλασιάστηκε σε τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ μολύνονται κυρίως νεότεροι πολιτών δεν έχουν εμβολιαστεί και η πρόοδος της εκστρατείας ανοσοποίησης κινείται με αργούς ρυθμούς.
Πλέον, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση έχει φθάσει τους 376, αν και ο δείκτης θνητότητας παραμένει χαμηλός (στο 1,02%).

Το τελευταίο 24ωρο

Σε 1.704 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 4 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA).
Συνολικά από την αρχή της πανδημίας κατέληξαν 2.113 άτομα επί συνόλου 207.406 μολύνσεων.
Τέλος, σημειώνεται ότι από τις 26 Φεβρουαρίου έως σήμερα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση κάποιου από τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19 συνολικά 19,95 εκατομμύρια άνθρωποι (ήτοι το 40% του πληθυσμού) και πλήρως έχουν εμβολιαστεί περίπου 7,52 εκατ. (το 14,7%).

Κίνα: Ακόμη 124 κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε 24 ώρες

Ακόμη 124 κρούσματα του SARS-CoV-2, από 85 την προηγουμένη, καταγράφηκαν στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο που ανακοινώνεται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ξεσπάσματος.
Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή 6/8 ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 124 κρούσματα του SARS-CoV-2, από 85 την προηγουμένη.
Οι 80 από τις νέες περιπτώσεις οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, έναντι 62 την προηγουμένη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι 61 νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας έκανε λόγο για τον εντοπισμό 58 ασυμπτωματικών φορέων του νέου κορωνοϊού, τους οποίους δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, από 54 την προηγουμένη.
Πάντως, δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Ήδη, η Κίνα αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα κύμα μολύνσεων που αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα και φαίνεται να παίρνει διαστάσεις, μετά από μήνες με ελάχιστα ως καθόλου κρούσματα οφειλόμενα σε μετάδοση στην κοινότητα.
Συνολικά από το ξέσπασμα της πανδημίας η Κίνα κάνει λόγο επισήμως για 93.498 μολύνσεις και 4.636 θανάτους, ενώ προτού σημειωθεί το τρέχον ξέσπασμα, στη χώρα που βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία του νέου κορωνοϊού στα τέλη του 2019 και είχε πρακτικά εξαλείψει την COVID-19 από την επικράτειά της μετά την άνοιξη του 2020, η ζωή είχε πρακτικά επιστρέψει από λίγο ως πολύ στην ομαλότητα.
Σημειώνεται ότι οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν πολιτική μηδενικής ανοχής όταν εντοπίζουν κρούσματα, προχωρώντας αμέσως σε διεξοδική ιχνηλάτηση επαφών, μαζικά τεστ και θέτοντας σε καραντίνα ακόμη και ολόκληρα αστικά κέντρα για την αποτροπή της διασποράς.

Κολομβία: Ήρθη η καραντίνα που επέβαλε στους ανεμβολίαστους ο δήμος της Σούκρε

Ήρε την καραντίνα που επέβαλε στους ανεμβολίαστους πολίτες ο δήμος της Σούκρε (Sucre ), πόλης στη βορειοδυτική Κολομβία.
Η απόφαση με την οποία επιβλήθηκε το μέτρο αυτό «δεν θεωρήθηκε βιώσιμη» από το υπουργείο Εσωτερικών, που εκτίμησε ότι δεν ήταν δυνατό να στοχοποιηθούν οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δήμαρχος της Σούκρε, η Elvira Julia Mercado.
Κατά τη διαταγή της δημοτικής αρχής, κάθε κάτοικος όφειλε να επιδεικνύει πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού εάν ήθελε να αποκτά πρόσβαση σε εμπορικά καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια και υποκαταστήματα τραπεζών στη Σούκρε, ενώ προβλέπονταν έλεγχοι στις εισόδους και στις εξόδους της περιμέτρου της πόλης.
Μεταξύ των ανεμβολίαστων, οι μόνοι που μπορούσαν να βγαίνουν από το σπίτι ήταν όσοι χρειάζονταν ιατρικές φροντίδες ή είχαν ραντεβού για να εμβολιαστούν, ενώ οι παραβάτες αντιμετώπιζαν κίνδυνο να τους επιβληθεί πρόστιμο αξίας περίπου 219 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, να παραπεμφθούν σε δίκη.

Περί εμβολίων

Οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους τη απαιτούμενη ποσότητα δόσεων για να ανοσοποιηθούν και οι 28.000 δημότες της Σούκρε, όμως, σύμφωνα με τη δήμαρχο, μόλις 10.000 κάτοικοι είχαν εμβολιαστεί , κάτι που η ίδια αποδίδει στις ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια.
Αρκετοί αρνούνται να ανοσοποιηθούν λόγω της παραπληροφόρησης ή των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.
Σημειώνεται ότι η Κολομβία κατατάσσεται τρίτη στον κατάλογο των χωρών βάσει των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό τους στη Λατινική Αμερική, μετά το Περού και τη Βραζιλία.
Από τους 50 εκατ. κατοίκους της έχουν πλήρως εμβολιαστεί 12,2 εκατ. πολίτες, ενώ από την 28η Ιουλίου και μετά, στη Σούκρε εμβολιάστηκαν περίπου 3.000 δημότες
Η Κολομβία καταγράφει περίπου 121.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 5 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Μειώνει στο μισό τη μετάδοση της Delta ο πλήρης εμβολιασμός

Στο συμπέρασμα ότι ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις μειώνει στο μισό τη μετάδοση της παράλλαξης Delta καταλήγει η μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα React-1 του κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.
Βάσει της μελέτης που ανέλυσε στοιχεία από περίπου 98.000 άτομα στην Αγγλία, το 40% όσων διαγνώστηκαν θετικοί στην παράλλαξη Delta ήταν ασυμπτωματικοί ενώ πολλοί είχαν ήπια συμπτώματα.
Παράλληλα, η μελέτη έδειξε ότι ο πλήρης εμβολιασμός εμφανίζει αποτελεσματικότητα 60% στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19.
Όπως αναφέρεται, η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα της τάξης του 60% των εμβολίων κατά της Delta που βρήκε η React-1 εξηγείται γιατί η βρετανική μελέτη συμπεριέλαβε την ικανότητα των εμβολίων να προλαμβάνουν ακόμη και τα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, όχι μόνο τα σοβαρά και την ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο.
«Ο εμβολιασμός παραμένει άκρως αποτελεσματικός κατά της Delta» αναφέρει η μελέτη του Imperial, σύμφωνα με την οποία πάντως, «ακόμα και μια πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και άλλο κύμα λοιμώξεων το φθινόπωρο».

Ποιοι νοσούν από τη Delta

Ανεμβολίαστοι και νέοι ηλικίας 20 – 30 ετών είναι κυρίως οι νοσούντες από την παράλλαξη Delta, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες.
Μάλιστα αναφέρεται πως οι ασθενείς αυτοί νοσούν πιο γρήγορα και πιο σοβαρά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, στα τέλη Ιανουαρίου φέτος οι μισοί νοσηλευόμενοι ασθενείς λόγω κορωνοϊού ήταν άνω των 65 ετών και εκείνοι κάτω των 50 ήταν μόνο το 22%.
Ωστόσο, η κατάσταση έχει αντιστραφεί – ενδεχομένως λόγω της παράλλαξης Delta - και οι ασθενείς ηλικίας 18 έως 49 ετών είναι πλέον το 41%, ενώ εκείνοι άνω των 65 ετών περίπου το 25%.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στα νοσοκομεία συνεχώς πέφτει.
Κι ενώ το 2020 πολλοί ασθενείς που εισάγονταν σε αυτά λόγω Covid-19, είχαν υποκείμενα νοσήματα (διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία κ.α.) που δικαιολογούσαν την επιδείνωση της κατάστασής τους, αρκετοί νεαρότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς το 2021 δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα.
Παρόλο αυτά κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι το «προφίλ» οφείλεται κυρίως στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους νεότερους, ενώ άλλοι αποδίδουν το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι νέοι είναι πιο απρόσεχτοι στη συμπεριφορά τους, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και της - συχνά ανεξέλεγκτης- ανάγκης τους να διασκεδάσουν μαζικά χωρίς προφυλάξεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης