Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη - ομόλογα: Ανοδική διόρθωση στις αποδόσεις, σε χαμηλό 8 μηνών το γερμανικό bund, στο -0,454%

Ευρωζώνη - ομόλογα: Ανοδική διόρθωση στις αποδόσεις, σε χαμηλό 8 μηνών το γερμανικό bund, στο -0,454%

Στο 1,25% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις προσλήψεις Ιουλίου 2021

Σχετικά Άρθρα

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης κατέγραψαν άνοδο με τα γερμανικά ομόλογα να παρουσιάζουν καλύτερη επίδοση έναντι τίτλων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το spread μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, σύμφωνα με σχόλιο του Reuters την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021.
Η ανοδική διόρθωση πήρε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο.

Αμερικανικοί τίτλοι

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 4 μονάδες βάσης στο -0,454%, μία ημέρα αφότου υποχώρησε πιο κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 17 Ιουνίου.
Σε θετικό έδαφος επέστρεψε και η απόδοση του 30ετούς, αφού είχε υποχωρήσει και πάλι κάτω από το μηδέν στην αρχή της εβδομάδας.
Η άνοδος ωστόσο του αμερικανικού 10ετούς ήταν μεγαλύτερη, της τάξης των επτά μονάδων βάσης, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το 1,25%.

Το γερμανικό bund

Σε εβδομαδιαία βάση, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε για έκτη διαδοχική εβδομάδα, που σηματοδοτεί το πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από τις αρχές Μαρτίου του 2020. Αντίθετα, στις ΗΠΑ η απόδοση των 10ετών γνώρισε την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε διάστημα έξι εβδομάδων.
Αυτή η διαφορετική κατεύθυνση ώθησε το αναμεταξύ τους spread στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, στις 175 μονάδες.
Η καλύτερη επίδοση των γερμανικών αναμένεται να συνεχιστεί, με αναλυτές της JPMorgan και της BofA να προβλέπουν ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών θα αυξηθούν περισσότερο από αυτές των γερμανικών έως το τέλος του έτους.

Απασχόληση ΗΠΑ

Σύμφωνα με αναλυτές, μία δυνατή ανάγνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ θεωρείται καταλύτης που θα μπορούσε να ωθήσει τις αμερικανικές αποδόσεις σε άνοδο από τα πρόσφατα χαμηλά τους επίπεδα, τα οποία οι επενδυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας.
«Η στρατηγική της ΕΚΤ ενδυναμώνει την άποψη ότι η προοπτική της ΕΚΤ είναι 100% απεξαρτημένη από την προοπτική της Fed, που σημαίνει ότι η κίνηση των κρατικών ομολόγων του ευρώ δεν θα επηρεάζεται από την αντίστοιχη των αμερικανικών”, αναφέρει αναλυτής της Nordea.

Ελληνικοί και ιταλικοί τίτλοι

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικου 10ετούς ενισχύθηκε 4 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 25 Ιουνίου.
Ωστόσο, επειδή η απόδοση του γερμανικού σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο, το spread περιορίστηκε στις 102 μονάδες βάσης από τις 108 στην αρχή της εβδομάδας, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αποκλιμάκωση εδώ και πέντε εβδομάδες.
Στην ελληνική αγορά, η αύξηση της απόδοση του 10ετούς ήταν μικρότερη των δύο μονάδων βάσης, με αποτέλεσμα να επιστρέψει ξανά στο 0,55%, με το spread στις 105 μονάδες βάσης.
Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο -0,23%.
Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν λίγο πιο αυξημένος στα 94 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 75 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης