Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Επισείει τον κίνδυνο της αθέτησης πληρωμών (default) για συμφωνία στο «ταβάνι» του χρέους

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Επισείει τον κίνδυνο της αθέτησης πληρωμών (default) για συμφωνία στο «ταβάνι» του χρέους
To όριο του χρέους επί του παρόντος είναι στα 28,5 τρισ. δολάρια – Κρίσιμη ημερομηνία η 1η Οκτωβρίου για τις ταμειακές ροές του ομοσπονδιακού κράτους
Σχετικά Άρθρα

Έκκληση εκ νέου προς το Κογκρέσο απηύθυνε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen, ζητώντας να αυξηθεί το «ταβάνι» για τη δυνατότητα αύξησης του κυβερνητικού χρέους, μια εκδοχή η οποία βρίσκει σθεναρή αντίδραση από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 9 Αυγούστου.
Αυτή τη φόρα η έκκληση της Yellen ήταν πιο επιτακτική, ζητώντας να αυξηθεί το επίπεδο χρέους ή να αρθεί ο περιορισμός του, ειδάλλως εγκυμονεί ο κίνδυνος η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις τον ερχόμενο Οκτώβριο.

O κίνδυνος

Με το όριο του χρέους επί του παρόντος στα 28,5 τρισ. δολάρια, η άρνηση του Κογκρέσου να αυξηθεί ή να αρθεί ο περιορισμός, ενδεχομένως να προκαλέσει άλλο ένα κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή σε αθετήσεις πληρωμών, σύμφωνα με τη Yellen.


Ζημιά στην οικονομία

Σε επιστολή της προς του Αμερικανούς βουλευτές η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, τονίζει ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ενεργήσει «όπως στο παρελθόν για να προστατεύσει την πλήρη πίστη και πίστωση των ΗΠΑ».
«Η μη εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην αμερικανική οικονομία και στα μέσα διαβίωσης όλων των Αμερικανών», πρόσθεσε.
Τον Ιούλιο με επιστολή και τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια ακρόασης σε επιτροπή του Κογκρέσου, η Yellen είχε αναφέρει ξανά το ζήτημα της επέκτασης του κυβερνητικού χρέους, σημειώοντας ότι η πλειοψηφία του χρέους συσσωρεύτηκε πριν από την κυβέρνηση Biden και πως Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συνεργάστηκαν πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Η αύξηση 40%

Το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκε σχεδόν κατά 40% υπό την κυβέρνηση του Donald Trump σε σχεδόν 28 τρισ. δολάρια, μια ευρεία αύξηση που προκλήθηκε από τη μείωση του εταιρικού φόρου το 2017 και ένα πλήθος δαπανών για την αντιμετώπιση του οικονομικού πλήγματος από την πανδημία πέρυσι.

Ταμειακές ροές

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την 1η Οκτωβρίου κρίσιμη ημερομηνία για τις ταμειακές ροές της αμερικανικής κυβέρνησης, εξαιτίας των πληρωμών περί των 150 δισ. δολαρίων που πρέπει να καταβληθούν την πρώτη ημέρα του οικονομικού έτους 2022, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων επενδύσεων σε στρατιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Εν τω μεταξύ, ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα όπως η αναστολή επενδύσεων στα ταμεία υγείας των εργαζομένων, προκειμένου να διατηρηθεί η δανειοδοτική ικανότητα της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης